Maandag 22 mei j.l. was ik in Overijssel op pad om filmopnames te maken voor mijn andere website www.circuitsofthepast.nl. Omdat ik toch in de buurt was besloot ik de middag door te brengen in Attractiepark Slagharen. Hier ontdekte ik dat, in tegenstelling tot de openingsdag, er nu een filmverbod in de Gold Rush van kracht is.

Totaal filmverbod in de Gold Rush

Tijdens de opening van de Gold Rush maakte ik met de GoPro in harnas twee onrides. Een vanaf de eerste rij en een vanaf de middelste rij. Vanwege het feit dat je helemaal achterin even op de kop stilhangt na de achterwaartse lancering wilde ik ook hier een onride maken.

Omdat het er tijdens de openingsdag niet van kwam wilde ik dat nu doen. Doch een vriendelijke operator maakte mij erop attent dat er een filmverbod in de Gold Rush geldt. Ik was verbaasd dat dit ook op een GoPro in harnas van toepassing is.

Nu was ik tijdens de opening als pers aanwezig en dan mag je wat meer. Ditmaal was ik formeel als gewone gast in het park. Overigens wilde tijdens de opening een collega met een losse camera een onride maken, hetgeen niet werd toegestaan.

Vriendelijke operators

De operator heeft overigens nog speciaal voor mij gevraagd aan de collega’s of er geen uitzondering gold voor een GoPro in harnas, doch helaas dit was niet het geval.

Omdat ik het niet vertrouwde de dure camera in een bagagevak te leggen, met het risico dat tijdens mijn rit en ander zich erover ontfermde, vroeg ik de operator de GoPro even in bewaring te nemen. Dit hebben zij keurig gedaan.

Niets ten nadele van het personeel van Slagharen, zij moeten ook maar handhaven wat hen wordt opgedragen. En ze hebben dat op een correcte en vriendelijke manier gedaan. Dat heb ik ook weleens anders meegemaakt in een pretpark in Duitsland.

De zin of onzin van het filmverbod in de Gold Rush

Omdat ik als journalist/blogger connecties heb met Attractiepark Slagharen besloot ik ’s avonds een e-mail te sturen voor nadere uitleg. Er werd mij bevestigd dat er inderdaad een officieel filmverbod in de Gold Rush van kracht is.

De reden die daarvoor werd opgegeven is dat het meenemen van losse voorwerpen kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het betreft hier dus een veiligheidsmaatregel.

Filmverbod in de Gold Rush ook voor GoPro in harnas

Mijn persoonlijke mening over het filmverbod in de Gold Rush

Een van de charmes van Attractiepark Slagharen vond ik altijd de souplesse. Met uitzondering van de Ripsaw Falls werd nooit moeilijk gedaan om een onride. In de Looping Star heb ik zelfs diverse onrides gemaakt met de handycam. Weliswaar met een veiligheidskoord maar verder los in de hand.

Voor het feit dat je in de Gold Rush niet met een losse camera mag filmen heb ik alle begrip. Deze achtbaan is een stuk intenser dan de Looping Star, Thunder Loop zo u wilt, waardoor de kans dat je de camera verliest een stuk groter is en er inderdaad gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Maar om nou een GoPro in harnas aan te merken als los voorwerp… Deze zit immers stevig op het lichaam bevestigd waardoor er eigenlijk niets mis kan gaan.

In Plopsaland de Panne geldt ook een filmverbod met losse camera’s, maar mag het wel met een actioncam in harnas. Hetzelfde beleid wordt gevoerd in Walibi Belgium.

Persoonlijk vind ik een totaal filmverbod dan ook overdreven. Helaas leven we in een tijd waarin men zich tegen elk risico wil indekken. Maar het verbieden van actioncams in harnas heeft mijns inziens niets met veiligheid te maken. Zo’n verbod vind ik schijnveiligheid.

Gold Rush geplaagd door storingen

Gold Rush geplaagd door storingen

Het lijkt erop dat de Gold Rush te maken heeft met kinderziektes. Toen ik mijn eerste ritje van de dag wilde maken werd net omgeroepen dat er een storing was. Veel mensen verlieten daarop de wachtrij, doch ik besloot te blijven wachtten. Niet veel later maakte het treintje een testrit om daarna weer te worden vrijgegeven.

Toen ik aan de beurt was werd verteld dat we alleen plaats mochten nemen op rij 1, 3 of 5. Op de rijen 2 en 4 bleven de beugels gesloten. Ook bleef een van de beugels op de achterste rij regelmatig vastzitten. Tevens gebeurde het regelmatig dat de beugels na controle weer werden geopend en alles opnieuw moest.

Nieuwe speelautomaten in Kids Country

Sinds mijn vorige bezoek aan Slagharen, op de openingsdag van de Gold Rush, was er weer het een en ander toegevoegd aan Kids Country. Het aanbod is uitgebreid met enkele nieuwe speelautomaten. Zo kunnen de allerkleinsten tegenwoordig naar hartelust graven met een graafmachine in een ballenbad en een zandbak.

Kids Country graafmachine in ballenbad

Monorail rijdt lekker door

Ook een rit met de monorail mocht niet ontbreken tijdens mijn middagbezoek. In tegenstelling tot voorgaande keren reed deze nu weer lekker door en werd de rit, ondanks een korte stop bij de Gold Rush, binnen een kwartier voltooid.

Vorig jaar heb ik nog meegemaakt dat een rit ruim twintig minuten duurde. Dat is echt te lang en je hoorde kinderen dan ook klagen dat ze het saai vonden. Het probleem is dat de monorail momenteel maar één station heeft, waardoor de ritten sowieso al langer duren.

Directeur Wouter dekkers vertelde mij in maart 2017 dat met de bouw van het nieuwe gedeelte achter het reuzenrad er ook weer een tweede station zal worden gebouwd. Dit nieuwe station zal aan de Main Street komen.

Tot zover mijn verslag van een middagje Attractiepark Slagharen. Ik ben erg benieuwd naar jullie mening over het filmverbod in de Gold Rush. Laat hieronder een reactie achter.

Update over filmverbod in de Gold Rush

Op 2 juni 2017 was ik in Slagharen voor de opening van Racoon Village. Bij deze gelegenheid sprak ik Wouter Dekkers die mij vroeg wat ik van de Gold Rush vond. Dat was natuurlijk een mooi inktoppertje en dus bracht ik het gesprek op het filmverbod in de Gold Rush.

Hij leek mijn standpunt te delen dat een onride met een GoPro in harnas moest kunnen. Vervolgens tikte hij wat op zijn smartphone en zei erop terug te komen. Uiteraard houd ik jullie op de hoogte…

  4 replies to "Filmverbod in de Gold Rush Attractiepark Slagharen"

  • Robin

   Interessant en ze hebben aan de ene kant ook wel gelijk. Ook kermisbedrijven worstelen hiermee, omdat het onride filmen en delen van video’s steeds populairder worden.
   Vooral ook omdat het mogelijk is, dat een bv (losse) camera een passagier zou kunnen raken en dat dan de veiligheden op een kermis / pretpark nog verder ter discussie komt te staan.
   Ik heb wel eens gezien, dat iemand die wat verloren had onder een (draaiende-)attractie glipte ?. Met een noodstop en reset tot gevolg

   • Herman

    Voor een verbod op het filmen met losse camera heb ik alle begrip. Maar een actioncam die d.m.v. een harnas op het lichaam bevestigd is is geen los voorwerp. Daar kan weinig mee misgaan. Dat vind ik overdreven en schijnveiligheid.

    Ik heb overigens nog een leuke anecdote:
    In Walibi Belgium vroeg ik eens bij de Dalton Terror of ik een onride mocht maken met de handycam aan de veiligheidslijn (Ik had toen nog geen GoPro). Dat mocht niet en dus borg ik de camera op. Toen we omhoog gingen pakte iemand naast mij zijn smartphone en filmde een onride!

  • Ryan

   Waarom hielden ze jouw camera wel bij zich? Ik was laatst ook in Slagharen en vond het leuk mijn eerste reactie te filmen met een GoPro, met bandje en al. Helaas mocht dit niet en hij zou in de bagagebak worden gelegd, geen fijn idee zo’n camera daar los waar iedereen bij kan. Ik vroeg nog vriendelijk of hij deze bij zich wilde houden maar nee dat mochten zij niet doen, maar bij jouw gelukkig wel. Gelukkig lag hij er nog, anders was ik wel erg boos geworden.

   • Herman

    Dat is maar net welke operator(s) je treft. Inderdaad geen fijn idee een GoPro open en bloot in de bagagebak achter te laten. In slagharen zijn dat open vakken waar iedereen kan zien wat het is. Eén verkeerde bezoeker en weg is je camera.

Leave a Reply

Your email address will not be published.