Drouwenerzand Attractiepark is een klein pretpark in het Drentse dorp Drouwen. Het park is vooral bekend vanwege zijn all-inclusive-formule, waarbij eten en drinken bij de entreeprijs is inbegrepen. Om die reden presenteert het park zich als het goedkoopste pretpark van Europa! In dit artikel vertel ik over de geschiedenis van Drouwenerzand, de attracties en over mijn eigen bevindingen…

De geschiedenis van Drouwenerzand Attractiepark

Het begon allemaal in 1956, toen lokale bakker Hendrik Buntjer een bestaand theehuis overnam. Het theehuis zelf stamde uit 1924. Buntjer liet er een zaal in Saksische stijl bij bouwen.  Om de kinderen van de bezoekers te vermaken werden er speeltoestellen bij geplaatst. In de daaropvolgende jaren breid de speeltuin verder uit. Ook wordt op het terrein een vakantiepark geopend.

Drouwenerzand Attractiepark Ingang

In 1994 verkoopt oprichter Hendrik Buntjer het park aan ondernemer Bert van der Linde. Aanvankelijk zette hij het bedrijf op dezelfde manier voort, een theehuis met speeltuin en vakantiepark. Doch de bezoekersaantallen lopen terug en van der Linde ziet in dat er iets moet veranderen.

Wanneer hij op een dag Avonturenpark Hellendoorn bezoekt ziet hij daar oude foto’s van het park hangen. Ook Avonturenpark Hellendoorn is voortgekomen uit een theehuis met speeltuin om de kinderen van bezoekers te vermaken. Hij realiseert zich dat zijn park achterloopt en besluit dezelfde weg te volgen.

Van theehuis naar pretpark

Met veel moeite wordt er een lenig afgesloten bij de bank. Met dit geld koopt hij een aantal gebruikte kermisattracties op. Het nieuwe attractiepark opende in 2002, op Goede Vrijdag. Tevens werd toen de voor Nederland nog unieke all-inclusive-formule ingevoerd. Voor de toegangsprijs mag je niet alleen onbeperkt van alle attracties gebruik maken, maar ook zoveel eten en drinken als je wilt.

Drouwenerzand Attractiepark All-inclusive

De formule sloeg aan en met het verdiende geld werden nieuwe attracties gekocht. Zo ontwikkelde Drouwenerzand zich van een theehuis tot een waar pretpark.

Drouwenerzand dankt zijn naam overigens aan het nabijgelegen natuurgebied ‘Het Drouwenerzand’. Drouwener verwijst hier naar het dorp Drouwen. Zand verwijst naar de stuifzanden die kenmerkend zijn voor dit natuurgebied.

Drouwenerzand attracties

Drouwenerzand Attractiepark heeft rond de 20 attracties. Het attractieaanbod is zeer gevarieerd. Van rustige draaimolens, een ritje met het parktreintje of de oldtimers tot ware thrill rides zoals de Freak Out. Ook bezit het park enkele bijzondere en unieke attracties, zoals de XLR8 en de Para Jump. Hieronder behandel ik een aantal attracties van Drouwenerzand Attractiepark.

Drouwenerzand Attractiepark Carrousel

Para Jump

De Para Jump werd in 1999 gebouwd als prototype door de attractiebouwer KMG. Het oorspronkelijke ontwerp voorzag in vier gondels. Dit werd echter tijdens de bouw aangepast naar drie gondels, hetgeen tevens gevolgen had voor het opstapsysteem. De ontwerper wilde de gondels met scharnierende armen laten dalen. Omdat dit niet naar behoren functioneerde zijn er beweegbare trappen toegevoegd voor het in- en uitstappen (bron: Polypweb).

Na eerst over de Nederlandse kermissen te hebben gereisd werd de attractie overgenomen door Drouwenerzand. Daar draait hij sinds seizoen 2002 zijn rondjes. Omdat de attractie, na de bouw van dit prototype, nooit in productie is genomen heeft het pretpark hiermee iets unieks in handen.

De Para Jump gaat over-de-kop en draait zowel linksom als rechtsom. Het is zeker geen attractie voor mensen die snel misselijk zijn.

Drouwenerzand Attractiepark Para Jump

XLR8

Eveneens afkomstig van fabrikant KMG is de XLR8. Ook dit is een prototype waarvan er slechts één is gebouwd. Drouwenerzand heeft hiermee dus twee unieke attracties in het park staan.

De XLR8 is een molen waarin de bezoekers wisselend op lage en hoge snelheid ronddraaien. Daarbij wordt men vanuit bijna stilstand in een seconde naar 65 kilometer per uur gekatapulteerd. Bijzonder aan deze attractie is dat het bij het afremmen energie opwekt. Deze wordt dan weer gebruikt bij het accelereren.

In 2012 werd het prototype afgeleverd door KMG. Na eerst twee jaar over de kermissen te hebben gereisd nam Drouwenerzand hem eind 2014 over. Dit was een flinke investering, doch deze kon gedaan worden nadat het park in 2014 een topseizoen had gedraaid. Sinds seizoen 2015 draait de XLR8 zijn rondjes in Drouwenerzand.

Drouwenerzand Attractiepark XLR8

Botsauto’s

Heel wat minder uniek, maar wel de oudst overgebleven attractie van Drouwenerzand zijn de botsauto’s. De botsautobaan werd nog door de oprichter van het park laten bouwen, in het jaar 1964. Destijds was deze uitgerust met botsauto’s van het merk Ihle. In de jaren 90 werden deze vervangen door Barbierie-autos. De huidige botsauto’s zijn van het merk Bertazzon en stammen uit het jaar 2006.

Landhuys den Linden

Landhuys den Linden is een heerlijk ouderwets spookhuis. Eigenlijk is het een ‘gerecyclede’ versie van het oude spookhuis Inferno. Voordat het in Drouwenerzand terechtkwam reisde dit spookhuis over de kermissen.

In 2022 werd Inferno vervangen door Landhuys den Linden. Het nieuwe spookhuis maakte gebruik van het ritsysteem van Inferno, doch kreeg een nieuw gebouw met nieuwe spoken. De wagentjes van dit spookhuis zijn overigens van hetzelfde type als die in het spookhuis van Duinen Zathe. Met een knipoog naar parkeigenaar Bert van der Linde doopte men het vernieuwde spookhuis Landhuys den Linden.

Drouwenerzand Attractiepark Landhuys den Linden

Freak Out

Hoewel je de attractie vaak tegenkomt op de kermis wil ik deze toch uitlichten. De Freak Out is een van de thrill rides voor de grotere kinderen. Toen ik deze attractie voor mijn vlog stond te filmen hoorde ik een meisje zeggen: “Als je hier ingaat ben je gestoord”.

Ook de Freak Out is afkomstig van attractiebouwer KMG. Het is een attractie van het type Afterburner. De Freak Out is een semi-parkmodel en werd in 2018 nieuw van de fabriek gekocht door Drouwenerzand.

Drouwenerzand Attractiepark Freak Out

De omgeving van Drouwenerzand

Drouwenerzand Attractiepark is gelegen in een prachtige bosrijke omgeving en is daarmee een uitstekende bestemming voor gezinnen.. De mooie natuur leent zich bij uitstek voor een wandeling of fietstocht.

Breng een bezoek aan natuurgebied ‘Het Drouwenerzand’ dat de naamgever van het park is. Dit 200 hectare grote natuurgebied is nog één van de weinige actieve stuifzandgebieden in Drenthe. Een groot deel hiervan is het domein van een kudde Drentse Heideschapen.

Verder vind je in de omgeving diverse zwembaden, klimparken en andere attracties zoals Wildlands Adventure Zoo in Emmen.

Klik hier voor de mogelijkheden van een vakantie in de omgeving van Drouwenerzand >>

Dit natuurgebied is de naamgever van het pretpark!
Door Gouwenaar – Eigen werk – Bron: Wikimedia

Mijn bezoek aan Drouwenerzand Attractiepark

Op 22 mei 2023 bezocht ik Drouwenerzand Attractiepark om er een vlog op te nemen. Het was de allereerste keer dat ik dit pretpark bezocht. Geen jeugdherinneringen dus, daarom meer een parkreview. Hieronder kun je de ruim 20 minuten durende Vlog & Review bekijken.

Conclusie

Drouwenerzand Attractiepark is een pretpark dat bij uitstek geschikt is voor gezinnen met kinderen. In verhouding tot de lage entreeprijs heeft het park veel te bieden aan diverse attracties. En door de all-inclusive-formule is het helemaal waar voor je geld.

Heb je al zin om naar Drouwenerzand Attractiepark te gaan? Of wil je er zelfs langer verblijven en het prachtige Drentse land ontdekken? Klik dan op onderstaande knop voor de mogelijkheden!

Klik hier voor Accommodaties in de omgeving

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.