In dit artikel vertel ik je het verhaal van het verlaten pretpark Fränkisches Wunderland in Duitsland. Ik had het geluk dit park nabij Neurenberg tweemaal te bezoeken. Vandaag de dag kan dat helaas niet meer. Het park heeft de deuren in 2014 gesloten…

Het ontstaan van Fränkisches Wunderland

Fränkisches Wunderland opende tijdens het Pinksterweekend van 1978. Het begon als een klein pretpark in het plaatsje Plech, niet ver van de stad Neurenberg.

In de loop der jaren groeide het park gestaag uit tot een middelgroot attractiepark. Er ontstonden drie themagebieden te weten het sprookjesbos, het wilde westen en een actiegebied.

Ingang Fränkisches Wunderland

In 1993 opende de eerste achtbaan in Fränkisches Wunderland, de Kansas-City Express. Dit was een powered coaster van het model Blauer Enzian, versie 2, gebouwd door de Duitse fabrikant Mack Rides.

De Kansas-City Express was een tweedehandsje en werd gebouwd in 1977. Onder de naam Schwäbische Eisenbahn reisde hij de eerste jaren over de Duitse kermissen. Voordat hij in 1993 werd overgenomen door Fränkisches Wunderland veranderde de achtbaan reeds vele malen van eigenaar en van naam.

Opmerkelijk: van 1987 tot en met 1991 stond de powered coaster onder de naam Blauer Enzian in het huidige Movie Park Germany, dat toen nog Traumlandpark heette.

Kansas City Fränkisches Wunderland

In 2019 veranderde de Kansas-City Express opnieuw van eigenaar. De Franse exploitant Thierry Montaletang, tevens eigenaar van Parc de la Vallée, is de huidige eigenaar van de achtbaan.

Volgens onze collega’s van Themeparkfreaks wordt de achtbaan gerenoveerd om deze op te bouwen in Parc de la Vallée (Massais, Frankrijk).

‘Westernstadt Kansas City’

Ik noemde al even het wildwest gedeelte. Dit themagebied met westernstad Kansas City was een belangrijk onderdeel van Fränkisches Wunderland. Volgens een Duitse pretparkengids was de oprichter van het park namelijk een groot liefhebber van het wilde westen. Hij zag er persoonlijk op toe dat de gebouwtjes zo realistisch mogelijk werden nagebouwd.

Kansas City Fränkisches Wunderland

En ik moet zeggen dat het daar zeer goed in was geslaagd. Kansas City was niet een doorsnee cowboydorp in een pretpark. Juist doordat het er niet heel gelikt en kitscherig uitzag was het realistisch. Het enige minpunt was dat je vanuit het wildweststadje de nabijgelegen Autobahn kon zien.

Attracties van Kansas City waren onder andere de eerder genoemde achtbaan Kansas-City Express, Spookstad Tombstone (electronisch spooktheater), Whisky-Karussell, het Westerntreintje en een rit met de postkoets.

Fränkisches Wunderland groeit verder

In 2001 vierde Fränkisches Wunderland het 25-jarig jubileum. Ter gelegenheid hiervan opende het een reuzenrad met een westernthema. In 2003 werden nog enkele kleinere attracties toegevoegd.

Kansas City Fränkisches Wunderland met reuzenrad op achtergrond

In 2004 was het tijd voor een thrillride in de vorm van een Sling-Shot. Een attractie waarin de bezoeker tussen twee enorme elastieken de hoogte in wordt gekatapulteerd. Dit type attractie kennen we vooral van de kermis.

Ook de daaropvolgende jaren wordt Fränkisches Wunderland uitgebreid met veelal kleine attracties. In 2012 werd de thrillride Sling-Shot vervangen door de familievriendelijke WaterShots.

Mijn eerste bezoek aan Fränkisches Wunderland

De allereerste keer dat ik van Fränkisches Wunderland hoorde was in 1989. Dat jaar bezocht ik voor de allereerste keer het eveneens duitse pretpark Fort Fun (Sauerland). In de souveniswinkel aldaar kocht ik een ‘Freizeitparkführer’, in het Nederlands een pretparkengids.

Geister-Stadt Tombstone Fränkisches Wunderland

In deze ‘Freizeitparkführer’ stonden allemaal Duitse pretparken waarvan ik tot dan toe nooit had gehoord. Zo las ik voor het eerst over Europa-Park. Een ander park dat me opviel was Fränkisches Wunderland, vanwege het realistisch nagebouwde cowboydorp.

Tijdens de zomervakantie van 1991 maakte ik een reis door Zuid-Duitsland. Tijdens deze reis bezocht ik voor de allereerste keer Europa-Park en Fränkisches Wunderland.

Wat me van Fränkisches Wunderland vooral is bijgebleven is het elektronische spooktheater Geister-Stadt Tombstone. Met de naam Tombstone werd verwezen naar het stadje Tombstone in Arizona in de Verenigde Staten. Hier vond in 1889 het beroemdste vuurgevecht uit de westerngeschiedenis plaats. Saillant detail is dat rondom het echte Tombstone ook de nodige spookverhalen de ronde doen.

Meer over het echte Tombstone in het artikel op mijn andere website (over reizen en stedentrips) Vojagante.nl

Geister-Stadt Tombstone Fränkisches Wunderland

Mijn tweede bezoek aan Fränkisches Wunderland

Pas 19 jaar later zou ik Fränkisches Wunderland opnieuw bezoeken. Dat was in de zomer van 2010 toen ik onderweg was naar Praag. Ik verheugde mij erop de show ‘Geister-Stadt Tombstone’ opnieuw te zien.

Cansas City was inmiddels uitgebreid met een nieuwe elektronische show. Ondanks dat het zomer was, was het vrij rustig in het park. Was dit al een onheilspellend voorteken? De elektronische shows werden slechts enkele malen per dag gestart door een operator die daarvoor apart een andere attractie verliet.

De nieuwe show was meer een soort walkthrough. Na de voorstelling vroeg ik de operator naar de oude show. Deze vertelde mij dat die momenteel was gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden.

Gold-Bergwerk-Bahn Fränkisches Wunderland

Grootste nieuwigheden ten opzichte van mijn vorige bezoek waren de achtbaan Kansas-City Express en de Sling-Shot. Maar wat me van mijn tweede bezoek aan Fränkisches Wunderland het meest bijbleef was het wildwesttreintje Gold Bergwerk-Bahn. Of deze er in 1991 al was weet ik eigenlijk niet meer.

Het korte traject van de Gold Bergwerk-Bahn leidde door een tunnel. Vlak voor de tunnel waarschuwde een bord voor ‘steenwormen’. Eenmaal in de tunnel zag je allemaal steenwormen uit de rotsblokken komen. Dit tot hilariteit van de passagiers. Het treintje legde het korte parcours twee of driemaal af tijdens een rit.

Afscheid van het pretpark

In de middag was het tijd om afscheid te nemen van Fränkisches Wunderland. Wat ik toen nog niet wist was dat dit een definitief afscheid zou zijn. In 2014 sloot het park de poorten. Hierover in de volgende paragraaf meer.

Kansas City Fränkisches Wunderland

Tot en met 2021 was het nog mogelijk het verlaten pretpark legaal te verkennen. Op afspraak kon je het bezoeken voor foto’s en filmopnames. In 2020 wilde ik hiervan gebruik maken tijdens mijn heenreis naar Italië.

Doch het cornonavirus gooide roet in het eten. Alles lag stil en Italië zat voor toerisme op slot. En zo ging mijn urban exploring in Fränkisches Wunderland helaas niet door.

Lees ook het artikel: ‘Dadipark België – Het verlaten spookpretpark…’ >>

Kansas City Fränkisches Wunderland

Het einde van Fränkisches Wunderland

Fränkisches Wunderland was een eenvoudig regionaal park dat te weinig bezoekers trok om rendabel te zijn. Daarom sloot het park na seizoen 2013. Als officiële reden werd gegeven dat het park een jaar lang gesloten zou blijven om het te moderniseren. Doch van deze mooie beloften kwam niets terecht.

Een nieuwe pachter wilde het wildwestthema verder uitbouwen, verblijfsaccommodaties toevoegen en zich meer richten op evenementen. Fränkisches Wunderland moest minder seizoensafhankelijk worden en het hele jaar omzet genereren. Het park zou dan in de zomer van 2016 weer open moeten gaan.

Doch van alle aangekondigde plannen kwam niets terecht en de heropening werd alsmaar uitgesteld. Ondertussen verpauperden de gebouwen en werden attracties afgebroken en verkocht.

Kansas City Fränkisches Wunderland

Om de locatie te kunnen behouden en nog enigszins rendabel te maken werd het terrein vanaf 2016 verhuurd voor evenementen. Ook was het zoals gezegd mogelijk het verlaten pretpark op afspraak te verkennen.

Karls Erlebnis-Dorf Plech

Volgens een persbericht van 8 maart 2022 was er een nieuwe investeerder voor het voormalige Fränkisches Wunderland gevonden. Deze streeft naar een heropening in 2026. Doch niet meer als pretpark Fränkisches Wunderland, maar als Karls Erlebnis-Dorf Plech.

Naar verluid gaat het park na de heropening deel uitmaken van Karl’s. Dit is een groep van recreatieparken met een thema rondom landbouwproducten. Een beetje het idee van onze oude Flevohof dus.

Kansas City Fränkisches Wunderland

Gezien de verpauperde staat van het cowboydorp en het nieuwe thema is er dus weinig hoop dat Cansas City behouden blijft en daarmee de ziel van Fränkisches Wunderland. Helaas, dat is ook het lot van sommige pretparken.

Helaas kun je niet meer naar Fränkisches Wunderland. Maar er zijn gelukkig nog wel veel andere leuke pretparken om te bezoeken. Zie hier een overzicht van goedkope pretparktickets en arrangementen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.