In dit artikel vertel ik je de geschiedenis van Avonturenpark Hellendoorn. Het pretpark dat ooit begon als een theehuis met wat speeltoestellen voor de kinderen van bezoekers…

Van theehuis naar pretpark

In 1936 opende de ondernemer Jan van den Berg een theehuis met de naam ‘Ons Ideaal’. Om de kinderen van bezoekers te vermaken liet hij een aantal speeltoestellen plaatsen. Dit bleek een gouden formule. Doordat de kinderen zich vermaakten bleven de ouders langer zitten en bestelden meer.

Autosticker Avonturenpark Hellendoorn

Twee jaar later werd het theehuis uitgebreid met een restaurant en ook het aantal speeltoestellen groeide. De naam veranderde in ‘Ontspanningsoord De Elf Provinciën’. Na de oorlogsjaren ging de uitbreiding verder. Zo begon men in 1947 met het inzaaien van een doolhof. Omdat de heggen eerst flink moesten groeien kon dit pas in 1950 worden geopend.

Leuk om te weten: Het oude theehuis/restaurant behoort tot op de dag van vandaag nog steeds de horecapunten van het park. Alleen heet het nu ‘Eethuis De Berghoeve’.

Verdere uitbreiding kwam in 1956, toen het sprookjesbos werd aangelegd. Maar de grote verandering kwam in de jaren 70, toen de eerste echte attracties werden geopend, zoals de Monorail, Oldimerbaan en Casa Magnetica. Ook werd er een zeeleeuwenshow aan het attractieaanbod toegevoegd.

Avonturenpark Hellendoorn Theehuis Ons Ideaal

Casa Magnetica

Casa Magnetica, wat Spaans is voor magnetisch huis, was een illusieshow waarbij gebruik werd gemaakt van een optisch bedrog. Vele bezoekers hebben zich hier verbaasd hoe het toch kon dat ze water naar boven zagen vloeien en een bal op een scheve biljarttafel omhoog zagen lopen. In werkelijkheid liepen water en biljartbal gewoon naar beneden. Doch doordat alles scheef gebouwd was leek het alsof het naar boven liep.

Tijdens de show werd verteld dat het zou komen door een magnetisch veld dat men daar onder het huis had ontdekt. Sommige bezoekers namen dit erg serieus. Zo hoorde ik eens van een oud-medewerker dat een bezoeker had geklaagd dat zijn pinpas door het magnetische veld onbruikbaar was geworden.

Casa Magnetica stond van 1977 tot en met 2018 in Avonturenpark Hellendoorn. Op deze plek bevind zich nu Fort Knalkruit. Overigens stond vroeger in het Duitse pretpark Phantasialand van 1979 tot en met 2011 eenzelfde soort attractie, ook met de naam Casa Magnetica.

De Elf Provinciën wordt Avonturenpark Hellendoorn

In 1978 nam de tweede generatie het stokje over van hun vader Jan Van den Berg. Zij voerden opnieuw een naamswijziging in. Het parkje kreeg nu de naam Avonturenpark Hellendoorn. Datzelfde jaar opende ook de allereerste achtbaan genaamd Avonturenslang. Dit was een kinderachtbaan van de firma Zyrer, type Tivoli. Eenzelfde achtbaan stond voorheen in Ponypark Slagharen en vind je nog steeds in o.a. Fort Fun.

In de jaren 80 worden er grote investeringen gedaan om Avonturenpark Hellendoorn mee te laten tellen in de wereld van de pretparken. Zo had het park in 1982 een primeur met de allereerste wildwaterbaan van Nederland. Deze topattractie vind je tot op de dag van vandaag nog steeds in het park onder de naam Wild Waterval. De oorspronkelijke naam van deze log flume was Canadian River, maar iedereen noemde hem destijds de Wildwaterbaan.

Leuk om te weten: Nog voordat de wildwaterbaan operationeel was werd er al een tv-spotje uitgezonden om het publiek warm te maken voor de attractie. Daarbij werden beelden gebruikt van de wildwaterbaan uit het Duitse pretpark Fort Fun.

Kapitein Geelsnavel

De vernieuwing gaat verder wanneer in 1985 de nieuwe mascotte Kapitein Geelsnavel wordt geïntroduceerd. Een jaar later is het weer tijd voor een nieuwe achtbaan, de Black Hole. Dit was een overdekte achtbaan van de firma Schwarzkopf. Op deze plek bevind zich nu een andere overdekte achtbaan, de Rioolrat.

De daaropvolgende jaren wordt het attractie-aanbod verder uitgebreid met de Notenkraker (Polyp), een Zwanenmolen voor de kinderen en de Jungle Rock. Laatstgenoemde was een zogenaamde round-upattractie. Een soort centrifuge die kantelt. De Jungle Rock stond van 1988 tot 2006 in Avonturenpark Hellendoorn. Tegenwoordig staat hij in fort Fun onder de naam Dark Raver.

Avonturenpark Hellendoorn - Kapitein Geelsnavel

Hellendoorn Magical Monkey Show

De Magical Monkey Show was een animatronicshow die van 1989 tot en met 2002 in Avonturenpark Hellendoorn speelde. Oorspronkelijk opende deze show in 1977 in het Scala in Phantasialand onder de naam Klimbimski-Show. In 1983 werd de Klimbimski-Show vervangen door de Starparade. Sinds 1999 bevindt zich op deze plek het Schauspielhaus, waar een 3D-film draait.

De animatronics van de Klimbimski-Show werden overgenomen door Avonturenpark Hellendoorn die er een Nederlandstalige show bij maakte. In 1989 opende André van Duin de Magical Monkey Show in het Broadway Theater.

Na seizoen 2002 sloot de Magical Monkey Show. Omdat de animatronics waren versleten zijn deze vernietigd. Tegenwoordig heet het theater het Gouden Theaterpaleis en herbergt de show van Kareltje en Jasmijn.

Avonturenpark Hellendoorn krijgt meer achtbanen

In het jaar 1990 was de overdekte achtbaan Black hole uit Avonturenpark Hellendoorn verdwenen. Doch daarvoor in de plaats kwam de Tornado, een achtbaan met twee inversies, gebouwd door de firma Vekoma.

Voor de Tornado moest een groot deel van het oude sprookjesbos wijken. Dit tot groot verdriet van oprichter Jan van den Berg. Doch de tweede generatie had een andere visie op de ontwikkeling van het park.

Met de komst van deze voor zijn tijd spectaculaire achtbaan zette Avonturenpark Hellendoorn een nieuwe weg in en trok het een nieuw publiek. Daar waar het voorheen vooral gezinnen met jonge kinderen trok kwamen nu ook de late tieners, op zoek naar de adrenalinekick.

In 1991 kwam er nog een nieuwe achtbaan naar Hellendoorn, de Rioolrat. Deze kwam op de plek van de Black hole en was ook overdekt. Het was een achtbaan van de firma Zierer die was overgenomen uit het Amerikaanse park Adventureland.

Avonturenpark Hellendoorn - Rioolrat

Het bijzondere van de Rioolrat was dat deze een walkthrough combineerde met een achtbaanrit in het donker. Bezoekers wandelden eerst door een nagebouwd riool waar ze achter glas echte ratten zagen.

Na seizoen 1995 werd de oude Rioolrat echter alweer gesloten. De achtbaan verhuisde achtereenvolgens naar Spielerei Rheda-Wiedenbrück (1996 t/m 1999) en Freitzeitpark Plohn (2000 t/m 2017). Vervolgens liet men de firma Vekoma een nieuwe achtbaan ontwerpen. Deze moest precies in het gebouw van de oude Rioolrat passen. De nieuwe rioolrat opende het jaar daarop, in 1996.

Meer nieuwe attracties in de jaren 90

Behalve nieuwe achtbanen kwamen er in de jaren 90 nog veel meer nieuwe attracties naar Avonturenpark Hellendoorn. Zo opende in 1992 een klein reuzenrad voor de kinderen. Voor dezelfde doelgroep openden in 1993 een draaimolen en de attractie Convoy.

Na de nog meer relatief rustige attracties Dino Sky Pedalo en Moby Dick (1994) was het in 1995 weer tijd voor een spannende attractie. Dat jaar deed het schommelschip Galjoen zijn intrede.

60 Jaar Avonturenpark Hellendoorn 1936 - 1996

In 1997 is het tijd voor een nieuwe wildwaterbaan. Ditmaal een rapid river genaamd Sungai Kalimantan. Met een lengte van 480 meter is dit nog steeds de langste rapid river van Nederland.

Met de topspin Montezuma’s Revenge haalt Avonturenpark Hellendoorn in 1998 weer een echte thrillride binnen. En in 1999 wordt de darkride Chateau Cristal, tegenwoordig bekend als Discovery Club, geopend. Dit is een zogenaamd shooter, waarbij je tijdens de rit op doelen moet schieten.

In de daaropvolgende jaren wordt er minder in attracties geïnvesteerd, maar meer in shows en entertainment. Wel wordt in 2005 de Avonturenslang vervangen door een soortgelijke achtbaan, Donderstenen. Net als zijn voorganger is deze gebouwd door Zierer.

Avonturenpark Hellendoorn wisselt van eigenaar

Omdat in in de familie geen opvolgers kunnen worden gevonden verkopen de zonen van Jan van den Berg het Avonturenpark Hellendoorn. De nieuwe eigenaar is de pretparkengroep Leisureplan, dat onder andere ook eigenaar was van Dolfinarium Harderwijk.

Plattegrond Avonturenpark Hellendoorn rond 2000

In 2001 verkoopt Leisureplan het park alweer door aan de Franse groep Grévin & Cie. Deze wordt enkele jaren later weer overgenomen door het eveneens Franse Compagnie des Alpes. Na nog verschillende keren te zijn doorverkocht komt Avonturenpark Hellendoorn in handen van de Looping Group.

Onder het bewind van de Looping Group wordt onder andere geïnvesteerd in Slidepark Aquaventura, een waterpark met elf waterglijbanen. Dit waterpark opende in 2013 en kan alleen bezocht worden in combinatie met een bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn.

In 2019 wordt de Looping Group overgenomen door Mubadala Capital, een inversteringsgroep uit de Verenigde Arabische Emiraten die is eigendom van de koninklijke familie van het emiraat Abu Dhabi. De Looping Group werd in mei 2023 weer overgenomen door PAI Partners. En daarmee kwam het park opnieuw in Franse handen.

Oude attracties in een nieuw jasje

In de jaren 20 kregen enkele oude attracties een make-over. Zo veranderde de oude Riviervaart in Jungle Expedition. De uit 1979 stammende rondvaart veranderde reeds meerdere malen van naam. Zo heette het ook nog Junglevaart en Jungle Monster. Voor de transformatie in Jungle Expedition werd de attractie opnieuw gedecoreerd en kreeg het een verhaallijn.

Na seizoen 2020 werd de achtbaan Tornado gesloten voor een langdurige renovatie. De baan kreeg nieuwe kleuren en er kwam een nieuwe trein met een drakenthema. Dit vanwege het nieuwe themagebied Draken & Ridders. Bij de heropening in 2021 kreeg het ook een nieuwe naam, Balagos – Flying Flame.

Vanwege de coronacrisis moest de heropening worden uitgesteld. Op last van de overheid moesten toeristische attracties, waaronder pretparken, gesloten blijven. Gelukkig mocht Avonturenpark Hellendoorn meedoen aan een experiment. Onder strenge veiligheidseisen mocht het park toch bezoekers ontvangen. Daardoor kon Balagos op 10 april alsnog worden heropend.

Ridderstrijd

Voor 2022 stond de opening van een nieuwe achtbaan gepland. De achtbaan komt vlak naast de Balagos (op de plek waar voorheen het doolhof was) en bevind zich eveneens in het themagebied Draken & Ridders. Het gaat om een Spinning Wild Mouse van de fabrikant Reverchon, luisterend naar de naam Ridderstrijd.

De achtbaan werd overgenomen van het Mexicaanse pretpark Aztlán Parque Urbano. Daar stond hij van 1999 tot en met 2019 onder de naam Ratón Loco, hetgeen Spaans is voor Gekke Muis.

Avonturenpark Hellendoorn - Ridderstrijd in aanbouw

De bouw van Ridderstrijd liep echter meerdere vertragingen op. In eerste instantie waren er problemen met de levering van de techniek. Hoewel het een tweedehandsje is werd de techniek compleet vervangen. Dit zodat de achtbaan aan de nieuwste veiligheidseisen zou voldoen. Vanwege de late levering werd de opening uitgesteld tot 2023.

Nadat de eerste testritten waren gemaakt werd besloten de baan in zijn geheel te reviseren. Het park koos hiervoor zodat de baan voor lange tijd behouden kan blijven. Dus niet even snel aan de eisen van keuringsinstantie TÜV voldoen om zo snel mogelijk te kunnen draaien. Gevolg was wel dat de opening opnieuw moest worden uitgesteld naar 2024.

Avonturenpark Hellendoorn - Ingang Ridderstrijd met aankondiging

In de omgeving van Avonturenpark Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn bevindt zich in een prachtige heuvelachtige en bosrijke omgeving. Het park zelf is gelegen op de Hellendoornse Hellendoornse Berg in natuurgebied de Sallandse Heuvelrug.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug beslaat een groot gedeelte van de heuvelrug tussen Hellendoorn en Holten in Overijssel. Het gebied is zeer geliefd bij wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Door het heuvelachtige natuurgebied lopen vele fiets- en wandelroutes. Ook vind je hier een van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van Europa.

Landal Landgoed De Hellendoornse Berg - Drone Haarle Drone Photography

Naast de schitterende natuur bieden het dorp Hellendoorn en de nabijgelegen winkelstad Nijverdal nog veel ander vertier. Ook de steden Zwolle en Deventer zijn op korte afstand.

Wie zich interesseert voor geschiedenis kan ook een bezoek brengen aan het Memory International War Museum. Kortom, in combinatie met een bezoek aan het Avonturenpark en het Aquaventura Slidepark is dit een uitstekend gebied voor een korte of langere vakantie.

Direct naast Avonturenpark Hellendoorn bevindt zich het vakantiepark de Hellendoornse Berg. Dit Landal-park heeft ruime bungalows in verschillende prijsklassen. Ook heeft het park onder andere een overdekt zwemparadijs, een indoor speelparadijs, een mini-golfbaan en de nodige horeca.

Landal Landgoed De Hellendoornse Berg - Zwembad

Voor mountainbikers is dit ook een ideale vakantiebestemming. Vlak langs het bungalowpark loopt namelijk een onverharde mountainbikeroute.

Uiteraard wordt er ook aan de kinderen gedacht. Voor hen is er vermaak met Bollo en het Fun & Entertainment-programma: boogschieten, een voetbaltoernooi, een huifkartocht en knutselen in de Bollo Club.

Mijn herinneringen aan Avonturenpark Hellendoorn

Het exacte jaar dat ik voor het eerst in Avonturenpark Hellendoorn kwam weet ik niet meer. Het moet ergens in de jaren 70 geweest zijn, toen ik nog heel klein was. Wat ik me van vroeger herinner zijn ondermeer het cowboydorp Silver City bij de ingang. Behalve decoratie waren hier geen echte attracties. Ik herinner me alleen een winkeltje en een automatenhal.

Attracties die ik me goed herinner van vroeger zijn de monorail (nog steeds in het park aanwezig) en Casa Magnetica. Zo jong als ik was had ik al in de gaten dat dit optisch bedrog was en het water gewoon naar beneden stroomde. Doch de meeste bezoekers hadden geen idee hoe dit werkte.

Casa Magnetica in de jaren 70

Casa Rotativa

Een attractie die ik nieuw zag verschijnen was Casa Rotativa, Spaans voor Roterend Huis. Dit was een voorloper van de tegenwoordig populaire madhouses. Deze attractie stond van 1980 tot en met 2001 in het park, vlakbij Casa Magnetica.

Het zal waarschijnlijk in het voorjaar van 1980 geweest zijn dat ik deze voor het eerst zag. Monteurs waren bezig met proefdraaien en ik stond er samen met nog wat andere kinderen bij te kijken. Op een bepaald moment zei een monteur dat we mee mochten met een testrit. Iets dat tegenwoordig ondenkbaar zou zijn. Zo mocht ik dus als een van de eerste bezoekers in de Casa Rotativa.

Een andere attractie die ik zag verschijnen was de allereerste wildwaterbaan van Nederland in 1982. Dit was destijds een ware sensatie. Mijn dag in Hellendoorn bestond toen voornamelijk uit een ritje in de wildwaterbaan, om vervolgens weer aan te sluiten in de wachtrij.

Toen ik wat ouder werd vond ik Avonturenpark Hellendoorn minder aantrekkelijk. Nadat ik in de zomer van 1982 in Bobbejaanland voor het eerst over de kop was gegaan waren de attracties van Avonturenpark Hellendoorn niet spannend genoeg meer voor me. Maar toen ik eind jaren 80 mijn rijbewijs had en mobieler was besloot ik toch weer eens in Hellendoorn te gaan kijken.

Hellendoorn Magical Monkey Show

Nieuwe pretparken en nostalgie

Het moet in het voorjaar van 1989 geweest zijn dat ik na jaren weer in Avonturenpark Hellendoorn kwam. Allereerst was ik aangenaam verrast toen ik naar de pas geopende Magical Monkey Show ging. Tot mijn grote vreugde herkende ik de animatronics uit de Klimbimski-Show uit Phantasialand. Nostalgisch ingesteld als ik toen al was, was dit voor mij een reden om weer elk jaar naar Hellendoorn te gaan.

Toen ik die dag in 1989 voldaan het park verliet zag ik in een rek bij de uitgang een foldertje liggen van het mij tot dan toe onbekende pretpark Fort Fun in Duitsland. Uiteraard nam ik een foldertje mee om het thuis uitgebreid te lezen. Ik was zo nieuwsgierig naar dit park dat ik er die zomer naartoe ging. Dat was tevens mijn allereerste autorit in het buitenland.

In Fort Fun kocht ik bij mijn eerste bezoek een pretparkengids van Duitsland. Daardoor ontdekte ik ondermeer Europa-Park en Holiday-Park. Beide parken waren toen totaal niet bekend in Nederland. Twee jaar later, in 1991, bezocht ik beide parken voor het eerst. Zo ontdekte ik door mijn bezoek aan Hellendoorn ineens weer nieuwe pretparken.

Vanwege de Magical Monkey Show ging ik sindsdien elk jaar naar Hellendoorn. Doch op een dag in 2003 zag ik tot mijn verdriet dat deze prachtige show verdwenen was. Mijn volgende bezoek aan Hellendoorn zou daardoor pas weer in 2023 plaatsvinden. Om er een nostalgische vlog op te nemen…

Nu ken je al mijn herinneringen aan Avonturenpark Hellendoorn. Wat zijn jouw herinneringen? Deel ze in een reactie hier onder!

Leave a Reply

Your email address will not be published.