Het zat er al lang aan te komen, maar afgelopen week werd het officieel bekend: De Thunder Loop, voorheen Looping Star, in Attractiepark Slagharen draait dit seizoen haar laatste rondjes.
Looping Star
De Thunder Loop werd in 1979 geopend onder de naam Looping Star. Het was de allereerste achtbaan met een inversie in Nederland en de meest iconische attractie uit de geschiedenis van Attractiepark Slagharen.
De Looping Star was een ontwerp van de beroemde Duitse attractiebouwer Anton Schwarzkopf en was oorspronkelijk bedoeld voor de kermis. Dit is herkenbaar aan de constructie waarbij de ondersteuning niet op betonnen footers in de grond is verankerd maar op een stalen frame gemonteerd is.
Doch de attractie bleek minder geschikt voor de kermis en werd voornamelijk door pretparken aangeschaft. Tegelijk met Ponypark Slagharen, zoals het toen nog heette, schafte ook het Belgische Bobbejaanland een Looping Star aan. Deze is reeds eind 2003 gesloopt en vervangen door de Typhoon.
De Looping Star in Slagharen maakte haar eerste officiële ritje in het voorjaar van 1979 tijdens de opening door Pieter van Vollenhoven.
Mijn herinneringen aan de Looping Star
Vele Nederlanders gingen voor het eerst over de kop in de Looping Star. Eigenlijk had ik daar ook een van moeten zijn, doch het lot wilde dat deze eer de Wervelwind in Bobbejaanland ten deel viel.
Ik herinner mij het eerste jaar van de Looping Star nog heel goed. Er was volop reclame voor gemaakt en ik kon bijna niet wachtten tot het herfstvakantie was en wij ons jaarlijkse uitstapje naar Ponypark Slagharen maakten. Ik was toen 11 jaar en zweefde tussen “graag willen” en “niet alleen durven”. Helaas was er niemand van de overige gezinsleden die met mij in de Looping Star wilde gaan en dus bleef het bij verlangend kijken.
Tijdens deze dag maakten we wel een ritje in het reuzenrad. Bij ons in het bakje zat een man die vertelde dat hij aan het begin van het seizoen ook in Slagharen was geweest. Hij verwachtte toen een operationele Looping Star, doch deze bleek nog in onderdelen te liggen op de plaats waar zij de volgende 37 jaar zou staan. Hier was hij vrij verbolgen over en noemde dit valse reclame maken.
Pas in de herfst van 1982 waagde ik mij voor het eerst in de Looping Star. Dat was nadat ik in de zomervakantie mijn over de kop primeur had gemaakt in de kurkentrekkerachtbaan de Wervelwind in Bobbejaanland. Nadat ik dat had overleefd durfde ik overal in.
Stoer nam ik plaats in het achterste wagentje van de Looping Star. Dit zou weliswaar niet mijn eerste keer over de kop worden, maar wel mijn allereerste verticale looping! Wat ik mij nog het beste kan herinneren van die eerste rit in de Looping Star is de rit naar boven.
Naarmate het treintje hoger kwam nam de spanning toe. Eenmaal door de looping was ik opgelucht en euforisch dat ik ook deze hindernis had genomen. Toen ik eenmaal bij de uitgang stond sloot ik onmiddellijk weer aan voor nog een ritje. Overigens was toen de ingang wat nu de uitgang is.
Afscheid van de Looping Star
Helaas, aan alles komt een eind zo ook aan het leven van een achtbaan. Doordat de bedrijfskosten van de oude achtbaan steeds hoger worden is men op het punt gekomen dat het beter is een nieuwe achtbaan aan te schaffen.
Ook vanuit marketingtechnisch oogpunt is dit veel interessanter aangezien Attractiepark Slagharen wel weer eens een spectaculaire nieuwe attractie kan gebruiken. En hoezeer ik ook aan het icoon uit mijn jeugd hecht, ik kan deze stap begrijpen. Uiteindelijk is ook een pretpark gewoon een bedrijf dat omzet moet maken.
Toch had ik graag gezien dat de Looping Star verkocht zou worden en na een revisie in een ander park aan een tweede leven zou beginnen. Doch dit lijkt niet wat men van plan is. Naar het schijnt wil men enkele onderdelen als herinnering in het park zetten. Op zich een leuk idee maar het betekent wel het definitieve einde van de Looping Star.
Festiviteiten op laatste dag Looping Star
Directeur Wouter Dekkers heeft al aangekondigd dat rondom het afscheid er verschillende activiteiten zullen worden georganiseerd. Enkele ideeën die hij noemde zijn het slapen onder de looping, een statement maken of een keer naar boven lopen.
De Looping Star zal in elk geval nog tot eind september in bedrijf zijn, aldus Wouter Dekkers. Het streven is om het ook nog in oktober te laten draaien, doch mocht de Looping Star de opening van de opvolger aan het begin van seizoen 2017 in de weg staan dan zal deze in oktober tegen de vlakte gaan.
Persoonlijk zou ik het risico overigens niet nemen om tot het laatste moment te wachtten voor een afscheidsritje. Stel dat een duur onderdeel het begeeft. Ik denk niet dat men nog een grote investering zal doen voor een achtbaan die binnenkort toch gesloopt gaat worden.
De opvolger van de Looping Star
De goede oude looping Star zal ik zeker gaan missen wanneer ik weer een bezoek aan Attractiepark Slagharen breng. Net zoals ik een aantal attracties in andere parken mis zoals bijvoorbeeld de Gebirgsbahn en het Tanagra Theater in Phantasialand. Toch ben ik ook zeer benieuwd wat er voor in de plaats komt.
Wat ik vooral niet hoop is dat er net als in Bobbejaanland een Eurofighter van Gerstlauer voor in de plaats komt. Ongetwijfeld zullen hier liefhebbers voor zijn maar persoonlijk vind ik dit een draak van een achtbaan. Het enige dat leuk is is de afdaling recht naar beneden en de daaropvolgende looping, die ze in Bobbejaanland op exact dezelfde plek hebben geplaatst als waar de looping van de Looping Star stond.
Doch na de looping gaat de Eurofighter, in Bobbejaanland Typhoon geheten, nog eenmaal omhoog en schiet vol in de remmen. De rest van het parcours wordt op lage snelheid afgelegd en is totaal niet spannend. De Looping Star daarentegen maakte na de looping nog een aantal leuke bochten en bleef tot het einde snel gaan.
Wat op dit moment bekend is over de opvolger is dat deze ten minste één inversie zal bevatten. Het moet een achtbaan zijn waar bezoekers meerdere keren in willen en niet al na één keer misselijk zijn. Nu ben ik persoonlijk nog nooit misselijk geworden in een achtbaan, maar er zijn wel achtbanen waar ik niet direct nog een keer in hoef na een ritje. Ik kan mij dus volledig vinden in deze wens.
En nu jullie. Wat zijn jullie herinneringen aan de goede oude Looping Star aka Thunder Loop? En wat zouden jullie wensen voor de opvolger van deze iconische achtbaan?
1 Response to "Looping Star verdwijnt uit Slagharen"
Erg jammer dat de Loopingstar verwijdert gaat worden en net zoals je vertelde in jouw verhaal begrijp ik het ook wel waarom.
Toch heb ik alleen bij deze baan wat emotionele waarde aan gehecht, dit was ook mijn eerste achtbaan met een looping, ik was nog heel erg jong, samen ging ik met mijn opa erin waar ik nog wat leuke foto’s van heb, helaas is ook mijn opa er niet meer en was dit toch mijn meest fijnste herinnering die ik aan hem heb.
Omdat ik in een gezin ben opgegroeid waarbij we het niet heel erg breed hadden gingen we altijd een midweek naar Slagharen, dit hebben we jaren gedaan en natuurlijk heb ik ook jaren in de Loopingstar mijn rondes gemaakt.
Ook ben ik zelf een erg grote fan van Anton Schwarzkopf, de techniek, de sfeer van vroeger, zijn bouwwerken en natuurlijk het geniale meesterbrein heeft mij erg gefascineerd. Omdat ik zelf ook werktuigbouwkunde gestudeerd heb was hij mijn grote voorbeeld.
Nu en de dag maak ik nog steeds met net zo veel plezier aan iedere ronde mijn rondes op de Loopingstar, ik had immers nog een abonnement en mijn vriendin woont er in de buurt, ideaal!
Ook heb ik plannen om deze pracht van een baan na te gaan bouwen op schaal, en werkend ook. Toch wanneer ik dit zal gaan uitvoeren ben ik voorlopig nog een paar jaar bezig…
Groeten Danny van den Berg