Een van mijn favoriete darkrides was La Valle dei Re, de Vallei van de Koning, in het pretpark Gardaland in Italië. Deze naar het oude Egypte gethematiseerde darkride was operationeel van 1987 t/m 2008. In het gebouw bevind zich nu een nieuwe darkride, Ramses: il risveglio (Ramses: de ontwakende).

Gardaland - La Valle dei Re

Gardaland

Het pretpark Gardaland in noord Italië werd geopend op 19 juli 1975 en dankt zijn naam aan het nabijgelegen Gardameer. De stichter was Livio Furini die zijn inspiratie opdeed in Disneyland in Anaheim, Californië.

Dat Disneyland model stond was duidelijk te zien aan de oude ingang, welke inmiddels is vervangen, en het wild west themagebied. Bij mijn laatste bezoek aan Gardaland in 2007 was het gebouw van de oude ingang overigens nog in tact.

In de loop der jaren groeide Gardaland uit tot het grootste en populairste pretpark in Italië en belande het in de top tien van populairste pretparken in Europa. In 2008 werd Gardaland verkocht aan de Britse pretparkgroep Merlin Entertainments.

La Valle dei Re

Gardaland - La Valle dei Re

Het gebouw waarin La Valle dei Re zich bevond is een replica, schaal 1 op 2, van de tempel van Abu Simbel in Egypte.

Gardaland - La Valle dei Re

Wagentjes in een zogenaamd endless chain systeem voerden je door het oude Egypte. Aan het begin van het avontuur zag je hoe de graven van de koningen werden geplunderd. Blij met hun verworven schatten vierden de plunderaars uitvoerig feest. Doch hun vreugde zou van korte duur zijn…

Gardaland - La Valle dei Re

La_Valle_dei_Re_08

La_Valle_dei_Re_09

De geesten van de koningen nemen wraak en de plunderaars worden gevangen genomen. Hen wacht een vreselijk lot, ze worden ingezwachteld als een mummie en levend gekookt boven gloeiende lava.

Gardaland - La Valle dei Re

La_Valle_dei_Re_14

Gardaland - La Valle dei Re

Aan het eind van de darkride wacht een bijzonder special effect waarbij de bezoekers recht in een enorme laserbundel kijken. Niet bepaald goed voor de ogen maar wel een zeer fraai effect.

Gardaland - La Valle dei Re

Ik bezocht Gardaland voor het eerst in 1993 en was helemaal weg van deze schitterende darkride. De tot nu toe laatste keer dat ik Gardaland bezocht, dat was in 2007, deed de staat van La Valle dei Re bij mij het onaangename vermoeden ontstaan dat de laatste jaren voor deze klassieker waren geteld.

Helaas, mijn vermoeden bleek terecht. In 2008 was La Valle dei Re voor het laatst operationeel. Een jaar later werd een nieuwe interactieve darkride geopend in hetzelfde gebouw, Ramses: il risveglio.

Gardaland - La Valle dei Re

Ramses: il risveglio

Ramses: il risveglio is een moderne interactieve darkride waarvan een soortgelijke in Walibi Belgium staat, de Challenge of Tutankhamon. Net als zijn voorganger is deze naar het oude Egypte gethematiseerd.

Ramses: il risveglio maakt overigens gebruik van het transportsysteem van La Valle dei Re. Ook de wagentjes zijn nog hetzelfde, alleen zijn ze nu uitgerust met infraroodpistolen om op de animatronics te schieten om zodoende punten te scoren. In tegenstelling tot de Challenge of Tutankhamon, waar het parcours afhangt van de score, wordt hier een vast parcours afgelegd.

Gardaland - La Valle dei Re

Persoonlijk betreur ik het zeer dat de klassieker La Valle dei Re moest wijken voor een interactieve darkride waarvan er al een elders te vinden is. De oude darkride was uniek, origineel en eens een keer geen kloon van een Disney attractie.

Overigens staat in Gardaland nog een darkride uit 1992, I Corsari, hetgeen Italiaans is voor De Piraten. Ook een prachtige darkride, alleen duidelijk geïnspireerd op Disney’s Pirates of the Caribbean. Net als de Geister Rikscha in Phantasialand is deze ondergronds gebouwd. Gelukkig is deze darkride nog wel operationeel en ik hoop nog voor heel lang.

 

Tickets & Arrangementen GardalandKlik hier voor tickets en arrangementen in Gardaland

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.