In veel pretparken is het verboden te filmen in de attracties. Bij sommige parken geldt het filmverbod alleen voor achtbanen en dergelijke. Andere parken hanteren een totaal filmverbod. In dit artikel vergelijk ik het beleid van de verschillende parken, en ga ik in op de zin en onzin van filmverboden.
Filmverbod in attracties
Vroeger waren filmcamera’s enorme “bakbeesten”. Eigenlijk niemand haalde het in zijn hoofd ermee te gaan filmen in een attractie. Dat was voorbehouden aan professionals die de camera stevig in een gondel monteerden.
Naarmate de camera’s kleiner werden werd het voor de gewone consument ook mogelijk onrides te maken. Aanvankelijk gebeurde dit veelal met losse camera’s waardoor veel pretparken een filmverbod invoerden.
Met de komst van actioncams als de GoPro is het risico van ongelukken bij gebruik van een ‘harnas’ nihil. Sommige pretparken maken hiervoor een uitzondering, doch andere parken blijven stug een filmverbod handhaven. Het gevolg is zinloze discussies met de operators en oponthoud.
Hoe gaan de verschillende parken om met filmen in attracties?
De Belgische pretparken
In de Belgische parken zoals Bobbejaanland, Walibi Belgium en Plopsaland de Panne is het toegestaan met een GoPro onrides te maken.
In Bobbejaanland moet je hiervoor een verklaring ondertekenen. Je krijgt hiervan een kopie mee die je aan de operators kunt laten zien. In de verklaring beloof je onder andere te filmen met een actioncam in harnas. Het filmen mag het in- en uitstapproces niet vertragen.
De Nederlandse pretparken
In Walibi Holland geldt volgens de website een totaal filmverbod in alle attracties. Doch bij de rustige attracties staat dit niet aangegeven bij de ingang. Zonder problemen kon ik er filmen in het reuzenrad en de oldtimers. In de snelle attracties is het wel ten strengste verboden te filmen.
De Efteling voerde in 2015 een algemeen filmverbod in voor de snellere attracties. Dit hebben ze in de zomer van 2018 versoepeld. Met een actioncam in harnas mag je nu je eigen onride filmen.
De perswoordvoerder van de Efteling verklaarde aan Pretparknostalgie:
We hebben samen met de afdeling Veiligheid bekeken hoe er op een veilige manier gefilmd kan worden in de achtbanen. Hier was namelijk veel vraag naar. Uit tests is gebleken dat een GoPro in harnas een veilige manier is om te filmen in attracties.
Attractiepark Slagharen zit er een beetje tussenin. Het was altijd een park waar het personeel over het algemeen nooit al te moeilijk deed. Zo mocht ik met de handycam aan een veiligheidslijn gewoon filmen in de Looping Star.
Toen in 2017 de nieuwe achtbaan Gold Rush opende had ik reeds geïnvesteerd in een GoPro in harnas. Bij de persopening mocht ik daarmee filmen. Echter, toen ik er later dat jaar voor een particulier bezoek was mocht dat niet meer.
Dus dit is een los voorwerp?
De persvoorlichter van Attractiepark Slagharen had hiervoor de volgende verklaring:
Het meenemen van losse voorwerpen, zoals een GoPro kan leiden tot gevaarlijke situaties tijdens de rit. Het betreft dus een veiligheidsoverweging.
De Duitse pretparken
Dan zijn er ook parken waar ze verschrikkelijk moeilijk doen. Dit is meestal in de Noord-Duitse parken het geval. Sommigen hebben zelfs in het parkreglement staan dat wanneer je wordt betrapt op het maken van een onride je het park uitgezet wordt.
Een Duits park dat in meerdere opzichten een bizar beleid voert is Phantasialand. Bij mijn laatste bezoek in 2016 leek er sprake te zijn van volstrekte willekeur.
Onrides die ik in de loop der jaren heb gemaakt.
Zonder problemen kon ik filmen in o.a. de achtbaan Colorado, en de darkride Geister Rikscha. Maar toen ik een onride in de andere overgebleven darkride, de Hollywood Tour, had gemaakt hield de chagrijnige operator een lange tirade en dreigde met consequenties. Een uitgebreide beschrijving van dit incident vind je in het artikel “Klugheim, de nieuwe themawereld in Phantasialand“.
Sinds 2017 schijnt in Phantasialand een totaal filmverbod in de attracties van kracht te zijn.
In de Zuid-Duitse pretparken doet men over het algemeen niet moeilijk over filmen in de attracties met een GoPro in harnas. Zonder problemen kon ik in Freizeit-Land Geiselwind in alle attracties filmen. Ook in Europa-Park is dit toegestaan.
De Engelse pretparken
In de parken van Merlin Entertainments geldt een totaal filmverbod in de attracties. Dit geldt niet alleen voor de Engelse parken zoals Alton Towers, maar ook voor het Italiaanse park Gardaland.
Een uiterst bizar filmbeleid voert Dreamland Margate. Hier mag je namelijk helemaal geen camera mee in het park meenemen. Alleen met een smartphone mag je er filmen, zelfs in de attracties!
Om een onride in de klassieke achtbaan Scienic Railway te maken moest ik dus mijn smartphone eraan wagen en medepassagiers in gevaar brengen, terwijl mijn GoPro in harnas in de kluis lag. Deze moest ik daar onder het toeziend oog van een beveiliger opbergen, en mocht ik pas weer bij vertrek ophalen. Een werkelijk absurde situatie!
Lees ook: Dreamland Margate – Nostalgisch Pretpark in Engeland
In Leightwater Valley, het pretpark met de langste achbaan van Europa, voeren ze gelukkig een verstandiger beleid. Ook hier is het toegestaan met een actioncam in harnas onrides te maken.
Filmverbod werkt averechts!
Totale filmverboden kunnen ook averechts werken en voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo wilde ik in 2015 in Walibi Belgium een onride in de Dalton Terror maken. Ik was toen nog niet in het bezit van een GoPro.
Ik vroeg vooraf aan de operator of het was toegestaan om met mijn handycam met veiligheidslijn een onride te maken. Dat was niet toegestaan en dus borg ik de camera netjes op.
Toen de gondel omhoog ging pakte iemand naast mij zijn smartphone en filmde stiekem de rit. Nu zullen er altijd mensen zijn die dit blijven doen. Alleen bij een totaal verbod zal dit vaker gebeuren.
Een ander voorbeeld daarvan heb ik uit Attractiepark Slagharen. Tijdens het evenement Gold Rush by Night had ik het met veel moeite voor elkaar gekregen een onride te mogen maken. Ik moest daarvoor wachten tot de laatste rit, en een medewerker zou vooraf mijn uitrusting controleren.
Zo gezegd zo gedaan. Aan het eind van de avond trok een beveiliger aan mijn GoPro om te kijken of deze wel goed vast zat. Vervolgens maakte ik mijn onride, denkend een unieke opname van de Gold Rush in het donker te hebben…
Maar tot mijn frustratie zie ik in de dagen daarop allemaal illegale onrides op YouTube verschijnen. Heb ik daarvoor alles netjes volgens het boekje gedaan?
Zo zie je maar weer. Verbod of niet, onrides worden toch wel gemaakt. En dan kan het maar beter op een veilige manier met een GoPro in harnas, dan stiekem met een smartphone los in de hand.
Ik wil graag jullie mening weten over dit onderwerp. Laat in het commentaarveld hieronder weten wat je van de filmverboden vindt. Heb je er begrip voor, of vind je het juist onzin?
1 Response to "Filmverbod in Attracties Pretparken – De zin en onzin…"
Geachte meneer,
Ik doe al jaren aan YouTube en doe al jaren onride filmen met GoPro en Harnas op achtbanen, ik ben blij dat sommige totaal niet moeilijk doen an dat het gewoon zo mag of via een verklaring die je ondertekend. Ik vind het jammer dat er ook parken zijn die er een hele heisa over maken dat het levens gevaarlijk is. En sommige parken kan ik wel begrijpen dat ze een algemene onride filmverbod invoeren omdat ze de mensen willen laten genieten van de attracties (Phantasialand) bijvoorbeeld en dat je gewoon wel een vlog mag draaien van je eigen dagje in het park en dat accepteer ik gewoon en doe er ook niet moeilijk om.
M.V.G.
Rick Oonincx
Ps. Dutch Coaster Community is mijn YouTube kanaal en vroeger hete ik Amusement Rides