Six Flags Magic Mountain is een pretpark in de Amerikaanse staat Californië. Het is buiten de Verenigde Staten niet zo bekend als Disneyland, doch het park verwierf internationale bekendheid doordat de slotscène van de filmklassieker Rollercoaster uit 1977 er werd opgenomen. In 2012 bezocht ik dit pretpark…

De geschiedenis van Six Flags Magic Mountain

Six Flags Magic Mountain opende op 30 mei 1971 onder de naam Magic Mountain. Het park kreeg die naam omdat het op en rondom een heuvel was gebouwd. Een funicular, die nog steeds operationeel is, bracht de bezoekers naar het hoogste punt van het park.

Six Flags Magic Mountain - Funicular

Bij de opening telde het park reeds 33 attracties, waaronder de achtbaan Gold Rusher en de 117 meter hoge Sky Tower. Beide oerattracties zijn nog steeds in gebruik.

Six Flags Magic Mountain is 106 hectare groot en gelegen nabij de stad Valencia ten noordwesten van Los Angeles.

Great American Revolution

In 1976 opende de achtbaan Great American Revolution. Deze Schwarzkopfklassieker was de eerste moderne stalen achtbaan met een rechte looping ter wereld. Een jaar na de opening zou deze achtbaan een prominente rol spelen in de film Rollercoaster.

Six Flags Magic Mountain - Revolution

Vandaag de dag is de klassieker nog steeds operationeel onder de naam The New Revolution. De achtbaan veranderde overigens verschillende malen van naam, met Revolution als constante factor.

De populaire achtbaan werd wat minder populair toen enkele jaren na de opening de lap bars werden vervangen door schouderbeugels vanwege nieuwe veiligheidseisen. Doordat de wagentjes hier eigenlijk niet voor gebouwd waren klaagden bezoekers over pijnlijke schouders doordat ze steeds tegen de beugel klapten.

Bij het 40-jarig jubileum in 2016 werd hier iets aan gedaan. De originele Schwarzkopftreinen werden vervangen door nieuwe treinen, voorzien van moderne heupbeugels. Ook werd een Virtual Reality element toegevoegd aan de rit.

Six Flags Magic Mountain - Revolution

Magic Mountain wordt Six Flags Magic Mountain

In 1979 werd het park verkocht aan de Six Flags-groep. Deze voegde de eigen naam toe waardoor het vanaf 1980 Six Flags Magic Mountain heet. Hoewel het park al veel achtbanen had groeide het onder Six Flags uit tot de Rollercoaster Capital of the World.

Six Flags Magic Mountain als filmlocatie

In Six Flags Magic Mountain werden twee films opgenomen, te weten Rollercoaster en National Lampoon’s Vacation.

Rollercoaster

Rollercoaster is een Amerikaanse rampenfilm uit 1977 die uitgroeide tot een klassieker in zijn soort. Het verhaal gaat over een gewetenloze jongeman die aanslagen pleegt in pretparken, om zo de eigenaren af te persen.

Six Flags Magic Mountain - Revolution

Wanneer blijkt dat het overhandigde losgeld blijkt te zijn gewaarmerkt besluit hij uit wraak nog een aanslag te plegen. Dit leidt tot een grote klopjacht in Six Flags Magic Mountain, tijdens de fictieve opening van de Great American Revolution.

Aan het eind van de film komt boontje om zijn loontje. De saboteur moet vluchten en kruist daarbij het spoor van de Great American Revolution. Op dat mement komt er net een trein aan die hem doodrijdt. Bovenstaande foto toont de plek waar zich dit afspeelde.

De ironie wil dat dit jaren later in het echt gebeurde met een personeelslid van het park. Terwijl de achtbaan operationeel was bevond deze zich in een verboden zone en stak het spoor over, met fatale gevolgen.

National Lampoon’s Vacation

National Lampoon’s Vacation is een Amerikaanse comedy uit 1983 met Chevy Chase en Beverly D’Angelo in de hoofdrollen. In de film gaat de familie Griswold op vakantie naar Californië, naar Six Flags Magic Mountain dat in de film Walley World heet. Inderdaad, met een knipoog naar Walt Disneyland.

Onderweg beleeft het gezin allerlei lachwekkende avonturen. Wanneer ze dan eindelijk bij Walley World aankomen blijkt het pretpark te zijn gesloten. Boos koopt vader Clark Griswold, gespeeld door Chevy Chase, een pistool en gijzelt een bewaker van het park.

Wat volgt is een rondgang door Six Flags Magic Mountain waarbij onder andere de Great American Revolution en Colossus worden aangedaan.

Mijn bezoek aan Six Flags Magic Mountain

De eerste keer dat ik van Six Flags Magic Mountain hoorde was begin jaren tachtig na het zien van de film Rollercoaster. Reeds toen wilde ik dit park ooit gaan bezoeken.

In het voorjaar van 2012 reisde ik 3 weken door het Zuidwesten van de Verenigde Staten, waarvan ik de laatste week in Los Angeles doorbracht. In deze week bezocht ik maar liefst vier pretparken, te weten Disneyland, Knott’s Berry Farm, Universal Studios en Six Flags Magic Mountain.

Direct nadat ik een kaartje had gekocht, door de tassencontrole was en mijn rugzak had opgeborgen spoedde ik mij richting de Revolution, zoals deze toen heette. Ik zou geen rust hebben voordat ik een ritje had gemaakt in deze klassieker.

Six Flags Magic Mountain - Revolution en Tatso vanuit de lucht

Wat ik eerder schreef over de schouderbeugels kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Deze maakten de rit een stuk minder leuk. Desondanks heb ik genoten van de vele ritjes die ik die dag zou maken in de grote broer van de Looping Star.

Vanwege het enorme aantal achtbanen moest ik een keuze maken. Daarom koos ik naast de klassiekers voor achtbanen die in Europa nog niet zo bekend zijn. Zo heb ik een staande achtbaan beleefd, en de twee vierdimensionale achtbanen X2 en Green Lantern.

Vooral X2 was een belevenis op zich. Dit was de eerste van dit type achtbaan die ik deed. Het was een niet heel snelle rit maar wel zeer intens. Doordat het stoeltje verticaal draait zie je niet waar je naartoe gaat. Op een bepaald punt had je zelfs het gevoel uit het stoeltje te worden geslingerd.

Six Flags Magic Mountain - Green Latern

Superman: Escape from Krypton

Een achtbaan waar ik me vooraf erg op had verheugd was Superman: Escape from Krypton. Deze uit 1997 stammende achtbaan lanceert je naar een snelheid van 160 kilometer per uur. Vervolgens ga je recht omhoog in een 126 meter hoge toren. Bovenin val je stil en rol je achterstevoren terug.

Bij de opening was het de snelste achtbaan ter wereld. Vandaag de dag is het nog steeds de snelste boomerang-achtbaan. Superman: Escape from Krypton heeft twee parallel lopende sporen om de capaciteit te vergroten.

Aanvankelijk werden de treinen vooruit gelanceerd. Doch voor sinds 2011 zijn de treinen omgedraaid en wordt je achteruit gelanceerd, waardoor je de rit naar beneden vooruit aflegt.

Six Flags Magic Mountain - Superman: Escape from Crypton

Zoals gezegd had ik me erg verheugd op een ritje in deze record-achtbaan. Doch helaas, vanwege de bouw van Lex Luthor: Drop of Doom was hij gesloten. Lex Luthor: Drop of Doom is een 126 meter hoge vrije valtoren die later dat jaar zou openen. Destijds was het de hoogste vrije valtoren ter wereld.

Six Flags Magic Mountain Rollercoaster Capital of the World!

Het attractieaanbod van Six Flags Magic Mountain bestaat voornamelijk uit achtbanen. Daarnaas waren er enkele kinderattracties en een wildwaterbaan. Op YouTube had ik gezien dat er twee wildwaterbanen waren. Doch een daarvan was recentelijk afgebroken. Op deze plek staat sinds 2013 de achtbaan Full Throttle.

Vroeger reed er ook een monorail door het park. Deze werd in 2001 gesloten, doch de rails heeft nog tien jaar ongebruikt in het park gestaan. In 2011 werd begonnen met het verwijderen hiervan. Toen ik er in 2012 was was er nog een klein stukje rails aanwezig.

Six Flags Magic Mountain - Stuk rails van oude monorail

Six Flags Magic Mountain heeft op dit moment maar liefst 20 achtbanen. Daarmee is het het pretpark met de meeste achtbanen ter wereld. Doch er is nog een Amerikaans park dat met Six Flags Magic Mountain strijdt om die eer, Cedar Point.

Cedar Point heeft op dit moment “slechts” 17 achtbanen en lijkt daarmee de slag van Six Flags Magic Mountain te hebben verloren. Doch jarenlang wisselden beide parken elkaar af als de Rollercoaster Capital of the World.

Colossus

Een achtbaan waarvan ik erg blij ben dat ik deze nog heb kunnen doen is de houten racer Colossus. Deze klassieker opende in 1978 en is prominent te zien in de film National Lampoon’s Vacation. Destijds was het met een hoogte van 30 meter de hoogste houten achtbaan ter wereld.

Six Flags Magic Mountain - Kolossus

Toen ik er in 2012 mee reed had deze achtbaan zijn beste jaren al duidelijk achter zich. Alleen het linker spoor was geopend, waardoor er van racen geen sprake meer was. Desondanks heb ik genoten van de rit in deze klassieker.

In 2014 werd Colossus gesloten. Hij zou worden omgebouwd tot een hybride-achtbaan, genaamd Twisted Colossus.

Op 8 september 2014, een maand na de sluiting, ontstaat tijdens de voorbereidende werkzaamheden brand op het hoogste punt. Hierbij brandde een deel van de constructie af. Het park was op dat moment gesloten en de monteurs konden zich op tijd in veiligheid brengen.

Six Flags Magic Mountain

In 2015 heropende de verbouwde achtbaan als Twisted Colossus. Wanneer ik Six Flags Magic Mountain weer ga bezoeken zal ik hier zeker een ritje in doen. Maar ik ben vooral erg blij dat ik de originele achtbaan nog heb kunnen doen.

Aan het eind van de dag vertrok ik voldaan weer richting mijn hotel is Los Angeles. Met mijn bezoek aan Six Flags Magic Mountain was een jeugddroom uitgekomen. Eindelijk had ik een ritje gemaakt in de achtbaan uit een van mijn favoriete films.

Six Flags Magic Mountain

Leave a Reply

Your email address will not be published.