In de zomer van 2020 sloot Phantasialand de Hollywood Tour vanwege een lekkage. Doch inmiddels is de darkride ook van de website verdwenen en lijkt de klassieker de volgende verloren attractie te zijn. Tijd voor een terugblik en speculaties…

De geschiedenis van de Hollywood Tour

De Hollywood Tour opende in 1990 in hetzelfde gebouw als waar twee jaar eerder de indoorachtbaan Space Center opende. Voor wie het niet weet: Later veranderde het Space Center in Temple of the Nighthawk. Tegenwoordig gaat de achtbaan door het leven als Crazy Bats en is er Virtual Reality aan toegevoegd.

Voor dit complex, dat destijds ook nog het restaurant ‘Petit Paris’ herbergde, moesten de oudste attracties van Phantasialand wijken. Tot en met 1987 reed hier een westerntreintje zijn rondjes, alsmede een oldtimerbaan en nog enkele flatrides. Het was destijds voor het eerst dat Phantasialand een oud gedeelte afbrak om plaats te maken voor vernieuwing.

Phantasialand Hollywood Tour Hitchcock

De Hollywood Tour is een darkride waarin je met een bootje langs allerlei klassieke filmscenes vaart. Zo waren in de oorspronkelijk versie scenes uit de volgende films te zien: Jaws, Tarantula, Samson and Delilah, Frankenstein, 20.000 Mijlen onder zee, Tarzan, The Birds en King Kong.

In de loop der jaren werd de Hollywood Tour ietwat aangepast. Zo werd de scene uit Samson and Delilah met minimale middelen omgebouwd tot een scene uit Sinbad de Zeeman. Van de oorspronkelijke scene kan ik me nog goed herinneren dat er klonk: “Samson, zeig deine Kraft!”. Vervolgens trok de aan een tempel geketende Samson zo hard aan de kettingen dat de tempel instortte.

De volgende scene die werd omgebouwd was die uit The Birds. Hier zag je allemaal animatronics van vogels boven je die de passagiers in de bootjes aanvielen. Doch al gauw waren deze animatronics kapot en werd deze, ook met minimale middelen, omgebouwd tot een scene uit de Tovenaar van Oz.

Phantasialand Hollywood Tour - 20.000 Mijlen onder zee

Een ontmoeting met het Monster van Frankenstein…

Wat ik nog goed kan herinneren van het openingsjaar 1990 is dat er destijds allemaal entertainers uitgedost als filmfiguren rondliepen. Een van de keren dat ik de Hollywood Tour wilde betreden verscheen juist het Monster van Frankestein bij de ingang. Gevat begroette ik hem met de woorden: “Guten Tag Herr Frankenstein. Noch was gemordet?”

Er kwam geen gevat antwoord terug. Iets met Duitsers en humor? 😉

Phantasialand Hollywood Tour - Het Monster van Frankenstein

Een ontmoeting met een boze operator…

In 2016 wilde ik een onride filmen in de Hollywood Tour. Dit omdat ik al vreesde dat dit weleens de laatste kans zou kunnen zijn. Over het complex gaan al jaren geruchten dat dit op de slooplijst staat om plaats te maken voor vernieuwing.

Doch deze onride kwam me op een stevige confrontatie te staan met de operator. Hij zette aan het eind zelfs de lopende band stil zodat hij me aan stevige uitbrander kon geven. Het hele voorval staat uitgebreid beschreven in het artikel ‘Klugheim, de nieuwe themawereld in Phantasialand‘.

De sluiting van de Hollywood Tour

In de zomer van 2020 werd de Hollywood Tour vanwege lekkage gesloten. Het was de bedoeling dat dit tijdelijk zou zijn, doch begin 2022 werd de attractie van de officiële website van Phantasialand gehaald. De darkride behoort daarmee niet meer tot het aanbod van attracties.

Volgens Phantasialand zelf hebben meerdere oorzaken geleid tot de sluiting van de Hollywood Tour. Een daarvan zou de coronacrisis zijn. Ook bevestigen ze dat de darkride voor seizoen 2022 van de attractielijst is verwijderd.

Gezien de toch al verwaarloosde staat van de Hollywood Tour en het geringe aantal bezoekers die de klassieke darkride nog trok lijkt het niet aannemelijk dat deze ooit weer wordt heropend. We kunnen er dus gerust vanuit gaan dat de Hollywood Tour de volgende verloren attractie van Phantasialand is.

Phantasialand Hollywood Tour - Druipsteengrot

De toekomst van de Hollywood Tour

De titel ‘De toekomst van de Hollywood Tour’ is uiteraard ironisch bedoeld. Het is wel voor 99,9% zeker dat de klassieker geen toekomst meer heeft. Hooguit zullen enkele animatronics nog ergens weer een plaatsje krijgen. Misschien iets voor het Oostenrijkse pretpark Fantasiana?

Waar we wel over kunnen speculeren is de toekomst van het complex waarin zich de Hollywood Tour nog steeds bevindt. Er spreekt namelijk veel voor een aanstaande sloop van dit complex.

Al jaren geruchten over sloop

Het kolossale gebouw werd ooit gebouwd in de stijl van het Space Center. Toen het gebied een fantasiethema kreeg werd het gebouw voor seizoen 2001 op niet erg geslaagde wijze van een nieuw thema voorzien. Het Space Center veranderde toen in Temple of the Nighthawk.

NB: 2001 Zou een rampjaar voor Phantasialnd worden op 1 mei brandden de achtbanen Gebirgsbahn en Grand Canyoubahn af en raakte het Tanagra Theater zwaar beschadigd alsmede het cowboydorp silver City. Ook moest dat jaar de geplande opening van Wuze Town worden uitgesteld naar 2002. Zie hiervoor ook het artikel ‘Phantasialand Duitsland – De geschiedenis‘.

Phantasialand vanuit Condor

Doordat het gebouw eigenlijk niet bij de omgeving past – en de attracties al behoorlijk op leeftijd zijn – gaan er al jaren geruchten rond over een op handen zijnde sloop. Phantasialand voert door ruimtegebrek al vele jaren een beleid van afbraak van oude attracties ten gunste van vernieuwing.

Reeds vele klassieke attracties moesten plaatsmaken voor nieuwe attracties. Zo verdwenen onder andere de oude wildwaterbanen, het cowboydorp Silver City en de Silbermine, de Wickinger Bootsfahrt, Phantasialand Jet (monorail) en de allereerste darkride Gondelbahn 1001 Nacht. We kunnen dus gerust aannemen dat de Hollywood Tour, maar ook de Geister Rikscha, op den duur plaats zullen moeten maken voor nieuwe attracties.

Geruchten sloop Geister Rikscha

In 2017 ging onder het personeel van Phantasialand het gerucht rond dat de Geister Rikscha de volgende attractie zou zijn die plaats moest maken. Dit zou onderdeel zijn van een herinrichting van het themagebied China, waarbij de ingang van de Colorado Adventure ook zou worden gewijzigd. Dat laatste is ook zeker nodig, aangezien hier twee themagebieden door elkaar lopen.

Zie ook het artikel uit 2017 ‘Sloopt Phantasialand de Geister Rikscha?

De oorzaak dat dit plan nog steeds niet is uitgevoerd ligt hem waarschijnlijk in de vertragingen rondom het nieuwe indoorgebied Rookburgh. Ook zou de coronacrisis er toe kunnen hebben geleid dat deze plannen zijn uitgesteld. Phantasialand zelf zal hierover geen informatie verstrekken, aangezien hun toekomstplannen ’top secret’ zijn.

Wat spreekt tegen de sloop?

Hetgeen tegen een sloop van het complex met de Hollywood Tour op korte termijn spreekt is de herthematisering van het oude Space Center/Temple of the Nighthawk.

In 2019 werd de inmiddels klassieke indoorachtbaan opnieuw voorzien van een nieuw thema. Bovendien werd aan de rit het element virtual reality toegevoegd. Bezoekers krijgen nu een VR-bril op waarop videobeelden te zien zijn. De rit die nu is omgedoopt tot ‘Crazy Bats’ heeft hierdoor een geheel nieuwe beleving.

Phantasialand doet een dergelijke investering niet voor een paar jaar. Dit wijst erop dat eerst de reeds genoemde Geister Rikscha aan de beurt komt. Waarschijnlijk zal de Hollywood Tour ondertussen worden leeggehaald en de animatronics verkocht. Dit ter voorbereiding van de onvermijdelijke sloop van het oude Space Center-gebouw.

Heb jij al zin om naar Phantasialand te gaan? Klik NU hier voor Goedkope Tickets >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.