Waar ik al bang voor was is gebeurd: Het oude monorailstation van de kleine monorail in Attractiepark Slagharen is gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwe ingang. De meesten kennen dit gebouwtje als de ruimte waar zij hun bagage opborgen.

Oud monorailstation

Het oude monorailstation stond al sinds 1970 in Slagharen. Dat jaar opende de allereerste monorail van Nederland in wat toen nog Ponypark Slagharen heette. Zo’n 15 jaar deed het gebouwtje dienst als monorailstation. De laatste decennia deed het diens als ruimte voor de bagageboxen.

Kleine monorail Slagharen jaren 70

Toen de kleine monorail halverwege de jaren tachtig werd gesloten brak men op het station na alles af. Waarvoor het oude monorailstation in de daaropvolgende jaren dienst deed kan ik me niet meer herinneren. Waarschijnlijk zijn in de jaren 90 de bagageboxen hier ingekomen. Dit ter vervanging van de oude boxen onder de banken van de picknickplaatsen.

Oud monorailstation kleine monorail Ponypark Slagharen

Het onderste deel van het oude monorailstation werd later gebruikt om de kassa’s te huisvesten. Wanneer je het park betrad kon je nog een blik werpen op de ondersteuning van de monorail, die men hier had laten staan.

Oude steunen kleine monorail Ponypark Slagharen

De sloop van het oude monorailstation

Tijdens een persconferentie vlak voor de opening van seizoen 2017 sprak ik met Henk Nijkamp, hoofd technische dienst in Attractiepark Slagharen, over het oude monorailstation. Ik vroeg hem of men plannen had dit te slopen, met het oog op de plannen voor een nieuwe ingang.

Hij vertelde mij dat er vooralsnog geen plannen waren het af te breken. Doch mocht het in de weg staan bij een toekomstig project dan zou het inderdaad worden gesloopt.

Aanvankelijk was voor 2017 reeds een nieuwe ingang gepland. Doch doordat vanwege technische problemen met de Thunder Loop de bouw van een nieuwe achtbaan een jaar vervroegd werd moest de ingang nog even wachten. Zie ook het artikel “Wouter Dekkers: Thinder Loop zou pas in 2018 vervangen worden“.

De sloop van het oude monorailstation in Attractiepark Slagharen

Helaas, vandaag bereikte mij het nieuws dat het oude monorailstation in het kader van de bouw van de nieuwe ingang is gesloopt. Begrijpelijk maar toch jammer. Hiermee is weer een stukje nostalgie uit Slagharen verdwenen. Bovenstaande foto van de sloop werd vandaag (03-02-2018) gemaakt door Nick Sytema.

Als herinnering aan de oude monorail en het station hier nog een video die ik enkele jaren geleden maakte om jongere generaties te vertellen over de geschiedenis van dit typische gebouwtje.

Hoewel ik begrijp dat Attractiepark Slagharen moet moderniseren ga ik dit gebouwtje toch missen. Ga jij het ook missen? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

Leave a Reply

Your email address will not be published.