In de Efteling is de nieuwe achtbaan Max & Moritz open gegaan voor het publiek. De dubbele powered coaster vervangt de legendarische Bob welke voorheen op deze plaats stond. Max & Moritz maakt gebruik van het stationsgebouw van de oude Bob.

Max & Moritz - Nieuwe achtbaan Efteling

Max & Moritz open voor publiek

Vanaf 20 juni 2020 kunnen bezoekers van de Efteling een ritje maken met de nieuwe familieachtbaan Max & Moritz. De attractie is speciaal voor families met kinderen vanaf 1 meter groot. Deze zgn. ‘powered’ coaster is een mooie toevoeging op het attractieaanbod van de Efteling.

Algemeen directeur Fons Jurgens: “Na het afscheid van de iconische Bobsleebaan vorig jaar, kunnen vanaf morgen jonge bezoekers in Max & Moritz hun eerste achtbaanervaring delen met het hele gezin. Het is een hele eigentijdse en echte Efteling-attractie geworden, gebaseerd op het Duitse beeldgedicht over de kwajongens Max en Moritz. Rondom de attractie en tijdens de doldwaze rit maken bezoekers kennis met verschillende streken en het uitgehaalde kattenkwaad van Max en Moritz.”

Dronebeeld bouwplaats Max & Moritz

Het hele gebied is in slechts 10 maanden onder handen genomen en gethematiseerd. Tevens opende ook de nieuwe en volledig gasloze horecalocatie ‘Frau Boltes Küche’ met frites, snacks en kipsnacks, aan het Max & Moritz-Plein.

Zie ook de artikelen over de bouw van deze nieuwe achtbaan >>

Dubbele powered coaster

Max & Moritz is een dubbele achtbaan met twee sporen, waarop twee treinen in tegengestelde richting rijden en elkaar een paar keer tegenkomen. Deze powered coaster is als attractiesoort nieuw voor de Efteling.

De treinen worden elektrisch aangedreven, waardoor de snelheid kan variëren en zwaartekracht geen rol speelt. Bezoekers kiezen voor Max (blauw) of Moritz (groen). Elke baan heeft zijn eigen, spannende beleving met scherpe bochten en versnellingen.

Max & Moritz - Nieuwe achtbaan Efteling
Max & Moritz maakt gebruik van het oude stationsgebouw van de Bob dat voor de nieuwe achtbaan werd geherthematiseerd.

Het verhaal achter Max & Moritz

De attractie is gebaseerd op het bekende Duitse beeldverhaal van Wilhelm Busch uit 1865 over twee kwajongens. In de Efteling wonen ze in een schattig dorpje met hun moeder Frau Schmetterling, die bijzondere koekoeksklokken maakt.

Haar zoons drijven de dorpsbewoners tot wanhoop met hun streken. Als Frau Schmetterling de jongens voor straf opsluit in haar koekoeksklokkenwerkplaats proberen ze met zelfgebouwde zeepkisten te ontsnappen.Efteling-bezoekers ontsnappen met hen mee!

De oude Bob

Zoals gezegd vervangt deze nieuwe familieachtbaan de oude Bob die van 1985 tot en met 2018 op deze plek stond. De Bob was een achtbaan die een bobsleebaan nabootst en werd gebouwd door de firma Intamin AG. In tegenstelling tot een gewone achtbaan gingen de wagentjes los door een nagebootst ijskanaal.

De oorspronkelijke treinen werden in 2005 vervangen om de capaciteit te verhogen. Oorspronkelijk zat je als in een echte bobsleebaan achter elkaar. In de nieuwe treintjes zat je met z’n tweeën naast elkaar, zoals in een gewone achtbaan.

Omdat de goede oude Bob te kampen kreeg met storingen overwoog de Efteling al geruime tijd deze te vervangen. Daar kwam bij dat dit type achtbaan niet meer geleverd werd en men dus moeilijk aan nieuwe onderdelen kon komen. De keuze viel op een geheel nieuwe achtbaan welke vanaf nu hier zijn rondjes draait.

Voor wie de oude attractie niet vergeten kan hieronder mijn afscheidsritje in de goede oude Bob.

Wat vind jij van deze nieuwe achtbaan in de Efteling? Verheug je je op een rit of betreur je het verlies van de oude Bob? Laat het weten in een reactie!

PS: Als je zin hebt om de nieuwe achtbaan uit te proberen kun je hier voordelige tickets voor de Efteling bestellen >>

Abonneer ook op ons YouTube-kanaal!