Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Looping Star, die de laatste jaren als Thunder Loop door het leven ging, zijn laatste rondjes draaide in Attractiepark Slagharen. De man die hem voor de allerlaatste keer liet vertrekken is Alexander Vrolijk. Vandaag vertelt hij in een gastblog zijn herinneringen en het afscheid van de allereerste achtbaan met inversie in Nederland.

De eerste rit in de Looping Star

Mijn eerste ritje met de Looping Star was in 1986 toen ik 9 jaar oud was. Dat was een ritje die ik deed met mijn ogen dicht. Want ik had het nog niet zo met achtbanen die over de kop gingen. Maar toch heb ik toen de stap gemaakt om er in te gaan.

Looping Star Slagharen

En Spijt had ik er niet van, direct na mijn eerste rit wilde ik nog graag een ritje in de Looping Star. Sindsdien was het mijn favoriete achtbaan. Wat ik een mooie bocht was de laatste bocht net voordat die de remmen in gaat. Dan scheerde je vlak over de grond.

Laatste seizoen Looping Star

In het voorjaar van 2016 staan er markeringen op het grasveld bij de Looping Star. In eerste instantie dacht ik dat het markeringen waren voor een eventueel in- en uitstapstation voor de Monorail. Maar naarmate ik steeds meer markeringen zag wist ik het, er komt een nieuwe achtbaan.

In juni 2016 verschenen er korte filmpjes die hints gaven dat de Looping Star vervangen zal gaan worden. Kortom 2016 werd definitief het laatste seizoen voor de Looping Star. Maar voordat hij sluiten heb ik ruim van tevoren al afscheid genomen van deze fantastische achtbaan. Ik was met regelmaat op het park te vinden om nog vele ritjes te doen.

Aankondiging Gold Rush voor Looping Star

Het definitieve afscheid van de Looping Star

En dan is het laatste weekend aangebroken van de Looping Star. Slagharen heeft toen een mooi afscheidsweekend georganiseerd. Er was in september een veiling waarbij je kon bieden op diverse items, waarop ook ik heb geboden.

Zo kwam het dat ik in de nacht van vrijdag op zaterdag onder de achtbaan mocht slapen. Op zaterdag de lifthill mocht beklimmen. Mee mocht met de op drie na laatste rit en de laatste drie ritten de achtbaan mocht bedienen. Daarmee was ik de allerlaatste operator, althans in Slagharen want inmiddels staat de Looping Star te koop en zal ooit weer ergens in de wereld zijn rondjes draaien.

De laatste ritjes

Op Zondag 2 oktober was het zover, de laatste dag van de Looping Star in Attractiepark Slagharen. In de ochtend heb ik al vele ritjes gedaan met de Themepark meeting ERT. Maar in de middag ook nog even een paar ritjes meegepakt. In de avond maakte ik de op twee na laatste rit, mijn laatste, samen met de andere winnaars van de veiling. Nadat de rit was opgestart klonk er een mooi applaus toen de trein het station verliet. Het was nog één keer genieten toen de trein los kwam van de ketting en over de baan ging het blijft een mooie herinnering.

De laatste rit van de Looping Star

De voorlaatste rit was met de directie, burgemeester en personeel van de technische dienst. Vervolgens de allerlaatste rit van de Looping Star in Slagharen. De laatste rit bleef symbolisch leeg om niet meer terug te keren in het station. Tijdens de laatste rit, die ik heb opgestart, gaf het toch een weemoedig gevoel, wetende dat dit echt de laatste keer was dat het treintje uit het station vertrok…

Eenmaal los van de ketting ging het snel, en toen het treintje na de laatste bocht in de remsectie kwam was er confetti en een groot applaus voor de Looping Star. De trein is in de remsectie stilgezet door de technische dienst. En toen was het definitief over voor deze prachtige achtbaan die ondanks zijn hoge leeftijd nog soepel door de baan ging.

De demontage van de Looping Star

Nadat de Looping Star is stilgezet in het remstation werd de volgende dag eigenlijk al begonnen met de demontage van de trein. Een week later ben ik toen nog naar Slagharen gegaan en toen waren ze bezig om de lus (Looping) en baandelen te demonteren en dat was een heel apart gezicht terwijl ik een week eerder nog een ritje maakte in de Looping Star.

Opvolger Gold Rush

Op 3 april 2017 werd de Gold Rush geopend. Ik vind het een mooie en waardige vervanger voor de Looping Star! Kortom, ik heb de afgelopen jaren vele mooie ritjes gedaan in de Looping star. En ik hoop nog vele mooie ritjes te mogen maken in de Gold Rush!

Alexander Vrolijk

De Gold Rush, opvolger van de Looping Star

Leave a Reply

Your email address will not be published.