De meeste mensen kennen de oprichter van Shetland Ponypark Slagharen, tegenwoordig Attractiepark Slagharen geheten, als Henk Bemboom. Doch eigenlijk heette hij Henk Bembom, met één o.

Portugese wortels

Bembom is oorspronkelijk een Portugese naam. Waarschijnlijk rond 1700 emigreerde de familie Bembom van Portugal naar Duitsland. Zij vestigden zich in de buurt van Hannover.

In de loop der jaren verduitste de familie en werd de naam Bembom op z’n Duits uitgesproken. Hierdoor klonk het als Bemboom. Uiteindelijk trok een deel van de familie de grens over naar Nederland en vestigde zich in de omgeving van Slagharen. Ook hier werd de familie Bemboom genoemd.

Henk Bemboom richt Ponypark Slagharen op

Ook de bekendste nazaat van de familie liet zich Henk Bemboom noemen. Alleen in officiële documenten schreef hij Bembom maar verder gebruikte hij altijd de naam Bemboom. Zelfs op zijn graf staat zijn naam met twee o’s gespeld.

Henk Bemboom
Als klein jongetje kreeg ik ooit deze handtekening van Ponypark Slagharen oprichter Henk Bemboom.

Vanwege het pretpark werd hij nationaal bekend als Henk Bemboom. Maar nu Attractiepark Slagharen niet meer in handen van de familie is gaan de meeste nazaten van Henk Bemboom weer door het leven als Bembom.

This is Bembom and Son

Toen Henk Bemboom samen met zijn zonen in de jaren zeventig begon met het opkopen van pretparken in het buitenland werd de naam Bembom Brothers gebruikt. Zelf heb ik altijd gedacht dat dit een verengelsing van de naam Bemboom was. Pas sinds kort weet ik beter.

Dat idee dat het om een verengelsing ging werd versterkt door het feit dat in het cowboydorp Texas In Holland, dat zich vroeger achter de grote hallen bevond, op een huisje de tekst “This is Bembom and Son” stond.

Overigens werd Texas in Holland bij de grote brand van 1981 volledig verwoest en niet meer opgebouwd. Zie ook “Geschiedenis Attractiepark Slagharen“.

Bemboom of Bembom gebruiken?

Wetende dat de oprichter van Shetland Ponypark Slagharen eigenlijk Henk Bembom heette is het een beetje een dilemma voor mij hoe ik hem op deze website moet noemen. Temeer daar ik zelf erg secuur ben en correcte informatie wil geven.

Doch omdat hij er zelf voor heeft gekozen zich Henk Bemboom te noemen heb ik besloten hem in de artikelen ook zo te noemen. Henk Bemboom is immers ook de naam waaronder veruit de meeste mensen hem kennen.

  4 replies to "Henk Bemboom of Henk Bembom?"

  • Hans

   Grappig weetje dit. Wij gingen vroeger ieder jaar twee maal per jaar op vakantie in Slagharen. In de tijd dat Henk zelf nog steevast de beruchte bingo en dansavonden bezocht. Mijn vader raakte als vaste gast snel bevriend met hem en heeft wel eens verteld dat het Bembom was in plaats van Bemboom. Mooie tijden hebben we daar beleefd van 1974 tot 1984.

  • Nanneke Sebior-van Wilsem

   Ook mijn familie ging in die tijd al naar het Shetland Ponypark. Inderdaad, die bingo avonden, heel gezellig en druk en er werd dan ook altijd geld opgehaald voor het nonnenwerk van zuster?? (naam vergeten). De eerste keer verbleven wij in een huisje zonder badkamer en wc. Die wc’s waren buiten met een groene deur die van boven en onder open was. Er zaten altijd spinnen in. En aan het eind van de middag, als alle ponys weer terug gebracht waren naar die grote stal, dan kwam Henk Bemboom langs met de poepwagen. Ieder huisje had een grote schep staan waarmee de poep van de ponys opgeschept kon worden. Als je dat in de aanhanger van die wagen gooide dan kreeg je een lootje als beloning voor het opruimen. Die kon je dan weer sparen om aan het eind van de week iets leuks van te kopen. Mijn ouders hadden een gerelaxte vakantie omdat de kinderen bezig werden gehouden met de ponys, de ‘kermis’ en het zwembad. We zijn er vroeger als kind vaak geweest, het was fantastisch en Henk Bemboom begaf zich vaak onder de mensen. Een zeer aardige man, zo herinner ik mij hem, hij deed ook de bingo avonden zelf en zijn zonen waren ook altijd aanwezig in die tijd. Het was geweldig!!

  • Norbert Tausch

   Waar komt de informatie / veronderstelling vandaan dat de familie Bembom rond 1700 uit Portugal emigreerde?
   Is hier een historische bron voor?

   Woher stammt die Information/Annahme das die Familie Bembom um 1700 aus Portugal eingewandert ist? Gibt es dafür eine historische Quelle?

   Where does the information / assumption come from that the Bembom family immigrated from Portugal around 1700? Is there a historical source for this?

  • Dees Visser

   Fantastisch om naar Shetland Ponypark Slagharen op vakantie te gaan!
   Ik herinner mij schuitjes om in te schommelen en de Kakellaan; heel veel volières naast elkaar vormden een laan.
   Ook de bootjes in het “oliewater”, de trampoline’s en de uitkijktoren en kamelen. Inderdaad een huisje zonder wc, daarvoor moest je naar een aparte wc een stukje verderop.
   De bingo kan ik me ook herinneren in de kantine en melk in de kampwinkel: je moest zelf een kannetje meenemen!
   We zijn er vroeger een aantal jaren achter elkaar geweest, totdat ze de hele dag gingen omroepen in het park wat er savonds te doen was en wie er vermist was in het park: toen werd het mijn vader te druk en gingen we naar Ferienzentrum Schloß Dankern!

Leave a Reply

Your email address will not be published.