De meeste mensen kennen de oprichter van Shetland Ponypark Slagharen, tegenwoordig Attractiepark Slagharen geheten, als Henk Bemboom. Doch eigenlijk heette hij Henk Bembom, met één o.

Portugese wortels

Bembom is oorspronkelijk een Portugese naam. Waarschijnlijk rond 1700 emigreerde de familie Bembom van Portugal naar Duitsland. Zij vestigden zich in de buurt van Hannover.

In de loop der jaren verduitste de familie en werd de naam Bembom op z’n Duits uitgesproken. Hierdoor klonk het als Bemboom. Uiteindelijk trok een deel van de familie de grens over naar Nederland en vestigde zich in de omgeving van Slagharen. Ook hier werd de familie Bemboom genoemd.

Henk Bemboom richt Ponypark Slagharen op

Ook de bekendste nazaat van de familie liet zich Henk Bemboom noemen. Alleen in officiële documenten schreef hij Bembom maar verder gebruikte hij altijd de naam Bemboom. Zelfs op zijn graf staat zijn naam met twee o’s gespeld.

Henk Bemboom
Als klein jongetje kreeg ik ooit deze handtekening van Ponypark Slagharen oprichter Henk Bemboom.

Vanwege het pretpark werd hij nationaal bekend als Henk Bemboom. Maar nu Attractiepark Slagharen niet meer in handen van de familie is gaan de meeste nazaten van Henk Bemboom weer door het leven als Bembom.

This is Bembom and Son

Toen Henk Bemboom samen met zijn zonen in de jaren zeventig begon met het opkopen van pretparken in het buitenland werd de naam Bembom Brothers gebruikt. Zelf heb ik altijd gedacht dat dit een verengelsing van de naam Bemboom was. Pas sinds kort weet ik beter.

Dat idee dat het om een verengelsing ging werd versterkt door het feit dat in het cowboydorp Texas In Holland, dat zich vroeger achter de grote hallen bevond, op een huisje de tekst “This is Bembom and Son” stond.

Overigens werd Texas in Holland bij de grote brand van 1981 volledig verwoest en niet meer opgebouwd. Zie ook “Geschiedenis Attractiepark Slagharen“.

Bemboom of Bembom gebruiken?

Wetende dat de oprichter van Shetland Ponypark Slagharen eigenlijk Henk Bembom heette is het een beetje een dilemma voor mij hoe ik hem op deze website moet noemen. Temeer daar ik zelf erg secuur ben en correcte informatie wil geven.

Doch omdat hij er zelf voor heeft gekozen zich Henk Bemboom te noemen heb ik besloten hem in de artikelen ook zo te noemen. Henk Bemboom is immers ook de naam waaronder veruit de meeste mensen hem kennen.

Reageer op dit bericht

Abonneer ook op ons YouTube-kanaal!