In 2021 heropende de monorail in Attractiepark Slagharen onder de nieuwe naam Pioneer Express 63. Passagiers worden nu meegenomen op een reis door de geschiedenis van het pretpark. Doch de uitvoering van dit goede plan bleek niet zo perfect. Naar aanleiding van de foute jaartallen bij de foto’s van attracties schreef ik een kritisch artikel.

Pioneer Express 63

Op woensdag 14 september bezocht ik Attractiepark Slagharen. Eigenlijk had ik het park al in het voorjaar willen bezoeken, doch moest dit uitstellen tot de nazomer.

Met enige scepsis stapte ik in de Pioneer Express 63, in de veronderstelling dat er niets was gedaan aan de foute jaartallen. De eerste aangename verrassing was dat er nu tijdens de rit een en ander wordt verteld over de geschiedenis van Ponypark… eh, Attractie- en Vakantiepark Slagharen.

De tweede aangename verrassing was dat de monorail nu langzamer door het kantoor van meneer Bemboom (voorheen de scène met de kaartende cowboys) rijdt. Zowel de vertelstem als het langzamer rijden op dit punt had ik aanbevolen in mijn artikel.

Pioneer Express 63

Foute jaartallen aangepast

Grootste verrassing was toen we in de tunnels kwamen met de foto’s uit het verleden. Tijdens mijn vlog zeg ik vlak daarvoor nog sceptisch “Het zal mij benieuwen”.

Aangekomen bij de foto van de monorail zie ik tot mijn vreugde dat ze het foute jaartal 1970 hebben veranderd in 1978.

Nu werd er in 1970 inderdaad een monorail geopend, maar niet die op de foto. Deze werd in 1978 geopend. Tot halverwege de jaren 80 had Slagharen twee monorails, waarbij de oude monorail als ‘de kleine monorail’ werd aangeduid. Ze hadden de ‘nieuwe’ monorail dus verwisseld met de oude monorail.

NB: Op de foto rijdt de nieuwe monorail langs de Looping Star die een jaar later, in 1979, werd geopend.

Foute jaartallen monorail Slagharen

Zoals gezegd had ik in 2021 een kritisch artikel geschreven over de Pioneer Express 63 en met name de foutieve jaartallen. Daarover had ik ook veel roering gemaakt op sociale media. Blijkbaar heeft mijn kritiek direct of indirect de verantwoordelijken van Attractiepark Slagharen bereikt. Dat ze daarop actie hebben ondernomen valt hen te prijzen. Maar hebben ze alles goed gedaan?

Lees ook: ‘Attractiepark Slagharen blundert met historische kennis’ >>

Aan het einde van de tweede tunnel hangt een foto van de Apollo 14 en de Apollozweef. Aan beide attracties is nog steeds het jaartal 1979 gekoppeld. Doch alleen de Apollozweef kwam in 1979 naar Slagharen. De Apollo 14 stond daar reeds in 1976.

Foute jaartallen monorail Slagharen

Foute jaartallen Traumboot

De laatste foto is van het loopingschip de Flying Cloud ook bekend onder de naam Traumboot of Droomboot. Vorig jaar stond hier nog 1980 bij. In 1980 opende de schommelboot, die niet over de kop gaat. Beide attracties werden wel vaker met elkaar verward, zo ook door het ‘onderzoeksteam’ zelf.

Nu staat bij de Droomboot het jaartal 1983. Maar verschillende bronnen beweren dat deze in 1984 opende. Ook volgens een bord op de tentoonstelling ’40 Jaar Attractiepark Slagharen’ was het 1984. Hierop werd de Traumbood aangeduid als Piratenschip.

Doch na wat nader onderzoek en bestuderen van oude beelden blijkt de Traumboot inderdaad in 1983 te zijn geopend.

Tentoonstelling 40 Jaar Attractiepark Slagharen
Bovenstaande foto is gemaakt op de tentoonstelling ’40 Jaar Attractiepark Slagharen’. De Flyuing Cloud wordt hier beschreven als een piratenschip en staat bij 1984.

Conclusie

De Pioneer Express 63 is erg verbeterd ten opzichte van 2021. Dat de verantwoordelijken hebben geluisterd naar de kritiek en de jaartallen hebben aangepast is ook positief. Doch het jaartal bij de beide Apollo’s is discutabel. Aan beide is het jaartal 1979 gekoppeld. Maar zoals reeds gezegd stond de Apollo 14 er al in 1976.

Ook wordt door de vertelstem tijdens de rit de Looping Star aan het jaartal 1978 gekoppeld. Doch deze opende in 1979. Luister ook in onderstaande video wat ik daarover heb te vertellen…

Zie ook mijn vlog vanuit de Pioneer Express 63 en hoor mijn reactie wanneer ik zie dat de foute jaartallen zijn aangepast…

Kun jij niet wachten om een ritje te maken met de ‘Pioneer Express 63’? Boek dan hier een vakantie of bestel tickets voor Attractie- & Vakantiepark Slagharen!

Accommodaties SlagharenBoek nu je vakantie in Attractie- & Vakantiepark Slagharen

Leave a Reply

Your email address will not be published.