In september bracht ik een bezoek aan Attractiepark Slagharen en zag dat het gebied achter het reuzenrad bouwrijp wordt gemaakt. Daarmee komt er vaart achter de al jaren beoogde uitbreiding. In dit artikel zetten we feiten en speculaties op een rijtje…

Uitbreiding Attractiepark Slagharen

Op het terrein achter het reuzenrad bevonden zich tot en met 2017 oude vakantiehuisjes. Na het seizoen begon men met de sloop. Het vrijgekomen terrein is bestemd voor een uitbreiding van het attractiepark. Een logische stap, omdat deze huisjes enerzijds verouderd waren. Maar ook omdat ze van de rest van het vakantiepark waren afgescheiden door Main Street.

Voorbereidingen uitbreiding Attractiepark Slagharen

Zoals gezegd constateerde ik dat men is begonnen met het bouwrijp maken van het terrein. Ik sprak daarover met een personeelslid. Deze vertelde dat het nieuwe gedeelte waarschijnlijk in 2024 open zal gaan. Maar zeker nog niet in 2023.

Persafdeling zwijgt

Ik heb ook de persafdeling van Attractiepark Slagharen tot driemaal toe om een reactie gevraagd. Doch deze zwijgen als het graf. Een korte e-mail dat ze er vooralsnog niets over willen zeggen kan er nog niet vanaf.

Attractiepark Slagharen was altijd het park dat zeer toegankelijk was voor kleine bloggers en vloggers zoals ik. Helaas lijkt dit open beleid ten opzichte van de kleine media te zijn veranderd.

Jammer, maar dan maar zelf op onderzoek uit…

Voorbereidingen uitbreiding Attractiepark Slagharen

Vergunning voor uitbreiding

Eerder dit jaar ruilde Attractiepark Slagharen alle oude vergunningen in voor een nieuwe milieuvergunning. Daarin werd ook de bestemming voor het terrein achter het reuzenrad meegenomen. Onlangs is deze nieuwe vergunning door de gemeente Hardenberg toegekend.

Voor dit terrein is de bouw van een achtbaan voorzien, alsmede twee flatrides en een speelplaats. Hoewel de vergunning geen specifiek type achtbaan aangeeft zou het volgens de geruchten gaan om een hangende achtbaan. Waarschijnlijk zal de uitbreiding in twee fasen open gaan.

Een nieuw wandelpad zal naast het reuzenrad (bovenstaande foto) en aan het einde van Main Street (bij de Mexicaanse poort, te zien op onderstaande foto) aansluiten op de bestaande wandelpaden.

Voorbereidingen uitbreiding Attractiepark Slagharen

Komt er een nieuw monorailstation?

Voor de bouw van Aqua Mexicana moest een monorailstation wijken. Sindsdien heeft de monorail geen vervoersfunctie meer. Lang waren er plannen om weer een tweede monorailstation aan te leggen in Main Street.

In 2017 sprak ik toenmalig directeur Wouter Dekkers (de goede oude tijd toen Slagharen nog open was naar de kleine pers). Ik vroeg hem onder andere naar de beoogde uitbreiding en een eventueel nieuw monorailstation. Hij zei dat dit in één keer zou worden aangepakt. Bij de opening van het nieuwe gebied zou er een nieuw monorailstation komen in Main Street.

Voorbereidingen uitbreiding Attractiepark Slagharen

Inmiddels in Wouter Dekkers geen directeur meer, hoewel hij er nog wel bij betrokken is. Doch de monorail heeft sinds 2021 een nieuw thema en neemt de passagiers mee in een reis door de tijd. Onderdeel van deze tijdreis zijn de tunnels aan Main Street. Dat deze op korte of middellange termijn zullen worden omgebouwd tot een station is dus zeer onwaarschijnlijk.

Zelf zie ik nog wel een mogelijkheid om in dit nieuwe gebied een monorailstation te bouwen. Het traject zal dan ter hoogte van de glijbanen van Aqua Mexicana het water over moeten steken. Vervolgens een bocht naar links naar het nieuwe station dat parallel aan de sloot zou moeten komen. Daarna kan het traject weer aansluiten op het bestaande traject en de tunnels ingaan.

Voorbereidingen uitbreiding Attractiepark Slagharen

Dit is hoe ik het zou doen. Doch de vergunning voorziet hier niet in. Het lijkt er dus op dat de monorail nooit meer een tweede station zal krijgen. Tenzij…

In 2015 sprak ik met de operator van de pas gewijzigde monorail. Hij zei dat er plannen waren om de verplaatste remise te overdekken en ook weer als station in gebruik te nemen, zoals het voor 2015 ook een dubbele functie had. Hiervoor moet wel eerst het gebied achter Aqua Mexicana weer toegankelijk worden gemaakt. Hier bevindt zich ook nog het waterorgel dat niet meer bereikbaar is.

Geen ‘kermiskerkhof’

Lang werd er gespeculeerd over een mogelijke heropbouw van de Flying Cloud (Traumboot) op het nieuwe gedeelte. Fans van deze attractie hoopten daar op. Doch dit zal zeker niet gebeuren omdat deze inmiddels niet meer in bezit is van Attractiepark Slagharen. Sommigen beweren dat deze tot schroot is verwerkt. Mij bereikte echter de informatie dat hij is verkocht aan Van der Most.

Voorbereidingen uitbreiding Attractiepark Slagharen

Hoewel ik het jammer vind van de attractie zou ik het toch niet goed vinden om op dit nieuwe terrein wat oude attracties op te stellen. Attractiepark Slagharen moet af van het imago van ‘kermiskerkhof’. Het nieuwe gedeelte zal dan ook een wildwestthema krijgen.

Tot zover mijn uiteenzetting over de aanstaande uitbreiding van Attractiepark Slagharen. In 2024 hoop ik bericht te kunnen doen over de opening. En natuurlijk eerder wanneer er onderdelen van een attractie op het bouwterrein arriveren.

Hieronder nog een recente vlog die ik in Attractiepark Slagharen opnam. Hierin zijn ook beelden te zien van het bouwterrein.

Leave a Reply

Your email address will not be published.