Gaat na het verdwijnen van de Looping Star uit Attractiepark Slagharen nog een Schwarzkopf-klassieker verloren? Er gaan geruchten dat het Amerikaanse pretpark Knott’s Berry Farm haar klassieke launchcoaster Montezooma’s Revenge gaat afbreken. Naar het schijnt wil men meerdere oude attracties afbreken om plaats te maken voor een nieuwe achtbaan.

Montezooma’s Revenge

De meeste pretparkliefhebbers in Nederland zullen niet zoveel herinneringen hebben aan deze klassieke Schwarzkopfachtbaan, doch helemaal onbekend is hij niet. Dit is namelijk precies dezelfde achtbaan als de Sirocco uit Walibi Belgium, thans bekend als Psyké Underground.

Knott's Berry Farm - Montezooma's Revenge

Maar in tegenstelling tot zijn Belgische broer heeft Montezooma’s Revenge nog de oorspronkelijke vliegwiellancering en is deze, net als de Sirocco destijds, helemaal in de open lucht.

Montezooma’s Revenge werd geopend op 21 mei 1978, vier jaar eerder dan de Sirocco, in Knott’s Berry Farm. Knott’s Berry Farm is een Amerikaans pretpark in de stad Buena Park dat onderdeel is van de agglomeratie Los Angeles in Californië. Zie ook mijn artikel “Geschiedenis Knott’s Berry Farm“.

Montezooma’s Revenge is een Schwarzkopf Shuttle Loop die vanuit het station wordt gelanceerd naar c.a. 85 kilometer per uur. Vervolgens gaat het treintje door een looping om daarna naar een hoogte van 42 meter te klimmen. Boven in de toren valt het treintje stil en op de zwaartekracht gaat het dan weer achteruit door de looping.

Naar het schijnt werd de achtbaan vernoemd naar de band Montezuma’s Revenge die destijds in het pretpark optrad.

Knott's Berry Farm - Montezooma's Revenge

In september 2001 was Montezooma’s Revenge enige tijd gesloten nadat een vrouw onwel was geworden na een rit met de achtbaan en de volgende dag overleed. Onderzoek wees echter uit dat een reeds bestaande aandoening de vrouw fataal was geworden.

Mijn bezoek aan Knott’s Berry Farm

In 2012 bezocht ik Knott’s Berry Farm en verheugde mij op een Sirocco Déjà Vu in Montezooma’s Revenge. Niet opgesloten in een gebouw maar heerlijk in de open lucht. Ik verlangde naar dat typische geluid wanneer de koppeling ineens aangrijpt op het vliegwiel, gevolgd door een krachtige lancering vanuit het station. Maar helaas, Montezooma’s Revenge bleek gesloten die dag.

Knott's Berry Farm - Montezooma's Revenge

Ik had mij juist voorgenomen om volgend jaar weer een bezoek aan Knott’s Berry Farm te brengen om alsnog een aantal ritten met Montezooma’s Revenge te maken. Helaas, het lijkt erop dat dat ik te laat ben. Laten we hopen dat het park terugkomt op dit plan en de Schwarzkopf-klassieker laat staan.

Zie voor meer informatie over dit type achtbaan mijn artikel “Sirocco achtbaan in Walibi Belgium“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.