Madurodam is gestart met de bouw van een nieuwe attractie. Dat maakt de kleinste stad ter wereld vandaag bekend. Het gaat om een indoorattractie met als thema de drooglegging van het Haarlemmermeer. Als alles volgens plan verloopt zal de nieuwe attractie in juli 2018 open gaan.

Vijfde indoorattractie in Madurodam

De nieuwe attractie sluit qua thema aan op de vier andere indoorattracties in Madurodam, die allemaal een stukje Nederlandse geschiedenis laten zien:

2014 Zo groot is Oranje: een voetbalexperience over het EK ´88
2015 Hof van Nederland: schuif aan bij de Eerste Vrije Statenvergadering
2016 Het verhaal van George: het levensverhaal van George Maduro, naamgever en oorlogsheld
2017 Nieuw Amsterdam: een interactieve familie-attractie die het verhaal vertelt over de Nederlandse roots van New York

Naast de bekende Maeslantkering, de Beatrixsluis en de educatieve interacties als de Waterweg en de Rotterdamse haven verrijst deze zomer het markante Cruquius-gemaal. Inclusief de zes bewegende balansarmen.

Nieuwe attractie Madurodam: Drooglegging Haarlemmermeerpolder

Nieuwe attractie belevenis voor jong en oud

Een wervelende familieattractie over Hollandse daadkracht, over landwinning in de 19e eeuw, en hoe gemalen ons land tot op de dag van vandaag droog weten te houden. Met het bedienen van ’s werelds grootste stoommachine ervaren bezoekers zelf de ogenschijnlijk onmogelijke opgave om van water land te maken. Aldus een woordvoerder van Madurodam over de nieuwe attractie.

In een replica van het “Gemaal De Cruquius” (schaal 1:2) gaan de bezoekers terug naar de tijd dat ons land nog grotendeels uit binnenmeren en rivieren bestond. Vanaf de zestiende eeuw legden de Nederlanders deze binnenmeren één voor één droog met molens.

Doch de drooglegging van het Haarlemmermeer bleek eeuwenlang onmogelijk. Tot een stormachtige Kerstavond in 1836: Hét moment in onze geschiedenis waarop de Nederlanders hun innovatieve kracht laten zien en besloten ’s werelds grootste stoommachine te bouwen voor de droogmaking van dit verwoestende meer.

Nieuwe attractie Madurodam

Met vereende kracht moeten bezoekers in de attractie ’s werelds grootste stoommachine in gang zetten. Het gemaal treedt langzaam in werking. De balansarmen beginnen te bewegen, ketels ontvlammen in vuur, stoom ontsnapt en het gemaal in Madurodam trilt op haar grondvesten… Lukt het hen om van water land te maken?

Inspireren met het beste van Nederland

Door de Haarlemmermeerpolder heeft Nederland haar moderne gezicht gekregen. Met de komst van de Randstad, de kleurrijke bloembollenvelden en luchthaven Schiphol ontstaat een belangrijke motor van onze economie.

Anno 2018 zijn het nog steeds de waterschappen en de gemalen die dagelijks onze voeten droog houden en maken we ons geen zorgen over leven onder de zeespiegel. Nederland staat niet voor niets wereldwijd bekend om hun unieke omgangswijze met water.

Nieuwe attractie Madurodam

De nieuwe attractie over de droogmaking van de Haarlemmermeer past dan ook volledig binnen Madurodam’s visie om als eigentijds themapark de grote verhalen van Nederland te vertellen. Verhalen over vrijheidsdrang en daadkracht, die bezoekers inspireren met het beste van ons land.

Leave a Reply

Your email address will not be published.