Een van de leukste dingen van het runnen van een website is dat er deuren voor je open gaan die anders gesloten blijven. Zo werd ik onlangs uitgenodigd voor een rondleiding op de bouwplaats van Attractiepark Rotterdam. Dit in aanbouw zijnde pretpark is een project van de bekende ondernemer Hennie van der Most en zal naar verwachting medio 2018 open gaan.

Van vuilverbranding naar Attractiepark Rotterdam

Hennie van der Most staat bekend vanwege het ombouwen van oude industriële locaties naar recreatie. Zo liet hij ooit een oude weverij in zijn geboorteplaats Slagharen ombouwen tot hotel, zwem- en suanacentrum De Bontwe Wever.

Vele projecten volgden en in 1995 opende hij in een nooit gebruikte kerncentrale in Duitsland het pretpark Wunderland Kalkar, tot 2005 Kernwasser-Wunderland geheten. Een ander bekend project is de tot hotel omgebouwde watertoren nabij Staphorst.

Attractiepark Rotterdam

Toen Hennie van der Most bij toeval het terrein van de voormalige AVR-verbrandingsoven in Rotterdam-Zuid bezocht zag hij direct de mogelijkheden om op deze bijzondere locatie een pretpark te bouwen. Nadat het terrein was aangekocht konden de werkzaamheden beginnen. Dit in nauw overleg met de gemeente Rotterdam.

Het begon met het slopen van alles dat niet zou worden gebruikt. Wat behouden blijft is het typische gebouw dat in Rotterdam bekend staat als “De Kathedraal van Zuid”. In dit gebouw komt de entree en de langste glijbaan ter wereld.

De realisatie van Attractiepark Rotterdam

Achter de Kathedraal zijn een aantal gebouwen gesloopt waar nu ruimte komt voor het Attractiepark inclusief parkeren. Bovenop komt een dek met buitenattracties, een creatieve manier om ruimte te besparen.

De topattractie wordt de thrillride Evolution, een 36 meter lange arm met daaraan een draaiend rad met kantelende gondels. Van dit type attractie zijn er slechts drie in de wereld. Daarnaast komen er nog een aantal kleinere attracties te staan en een lanceerachtbaan.

Attractiepark Rotterdam - Evolution

Ook voor nostalgici komen er enkele interessante dingen in Attractiepark Rotterdam. Zo komt de poppenshow uit Het Land van Ooit weer tot leven in het poppentheater. Verder komt er een originele Schwarzkopf Shuttle Loop waarin de kinderen van de jaren tachtig een “Sirocco deja-vu” kunnen beleven. Zo biedt het park vermaak voor jong en oud.

Attractiepark Rotterdam - Shuttle Loop

De Kathedraal van Zuid

Toen ik voor het eerst beelden zag van de binnenkant van “De Kathedraal” besefte ik meteen wat voor moeilijk gebouw dit was om attracties in te bouwen. Het binnenwerk bestond uit een grote staalconstructie van staande en liggende balken die veel te dicht op elkaar stonden om hier iets groots tussen te bouwen.

Toen ik het eenmaal in het echt zag werd dit beeld bevestigd. En je kunt niet zomaar de binnenconstructie slopen of een aantal balken verwijderen want dan stort het hele gebouw in.

Doch voor dit probleem was reeds een oplossing gevonden. De dunne dwarsliggers werden vervangen door een veel zwaardere versie. Hierdoor zijn er veel minder dwarsliggers nodig en kunnen ze verder uit elkaar worden geplaatst. Op deze manier wordt er ruimte gecreëerd voor ’s werelds langste glijbaan.

Attractiepark Rotterdam - Kathedraal

Attractiepark Rotterdam - Kathedraal

Horecagelegenheden in Attractiepark Rotterdam

De twee nog aanwezige schoorstenen van de verbrandingsoven worden hergebruikt voor een combinatie van horeca en uitzichtpunt. Langs de buitenkant zullen gondels de bezoekers naar een hoogte van 90 meter brengen. Terwijl de bezoekers een maaltijd nuttigen kunnen zij genieten van een adembenemend uitzicht over de stad Rotterdam, het havengebied en de Erasmusbrug.

Naast de eetgelegenheid in de torens komt er ook een buffetrestaurant. Vanaf het terras hebben de bezoekers ook hier een schitterend uitzicht over de Maas en het tegenovergelegen stoomschip de SS Rotterdam, ooit de trots van de Holland-Amerika Lijn. Los van het pretpark komt er ook nog een feestzaal die afgehuurd kan worden voor bruiloften, jubileums en andere festiviteiten.

Attractiepark Rotterdam - Feestzaal en botsauto's

Autoscooters langs de maas

Een ander bijzonder element van Attractiepark Rotterdam vormt de kermisklassieker de Autoscooter, in de volksmond meestal botsauto’s genoemd. Deze komen op een verdieping boven de feestzaal en de ruimte wordt voorzien van grote panoramische ramen.

Hierdoor hebben de bezoekers een schitterend uitzicht op de Maas. Dit geeft een extra spanningselement want men zal al gauw het gevoel krijgen na een flinke beuk in de Maas te belanden. Uiteraard zorgen stevige ruiten ervoor dat dit niet echt kan gebeuren. Zo krijgt een klassieke attractie door deze bijzondere locatie een extra dimensie.

Opening Attractiepark Rotterdam in 2018

Naar verwachting zal Attractiepark Rotterdam medio 2018 open gaan voor het publiek. Persoonlijk kan ik bijna niet wachtten. Vooral de komst van de Schwarzkopf Shuttle Loop vervult mij met enthousiasme.

Als kind van de jaren tachtig kijk ik uit naar mijn Sirocco deja-vu en verheug ik mij reeds op het geluid van de koppeling die het treintje in beweging zet en de lucht van verschroeide koppelingsvoering.

Verder ben ik benieuwd naar de unieke thrillride de Evolution. De kantelende gondels ken ik van de Chaos uit RollerCoaster Tycoon 3. Dit is een attractie die je eigenlijk alleen in Amerika ziet. In Las Vegas had ik het voorrecht deze attractie in het echt te zien.

Doch waar het rad van de Chaos een op een plek blijft staan en alleen kantelt (zoals de Enterprise), zit het rad van de Evolution aan een lange arm die hem helemaal rondslingert (zoals bij de kermisattractie Project 1).

Al met al genoeg om ons op te verheugen voor het pretparkseizoen 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.