In 1970 opende in Ponypark Slagharen de allereerste monorail van Nederland. Het was een klein model met slechts één trein en één station dat een klein rondje door het drukste deel van het park draaide. Het station van deze inmiddels gesloopte monorail is er nog steeds en doet nu dienst als ruimte voor de bagagekluizen.

De kleine monorail van Ponypark Slagharen

Het parcours draaide linksom waarbij het zwembad en het Diorama werden gepasseerd. Het Diorama bevond zich in het kleine boerderijtje op het terrein. De rail van de monorail was rakelings langs dit boerderijtje gelegd en maakte daar de enige rechter bocht van het parcours.

Ponypark slagharen 1975
Ponypark Slagharen in 1975. Op deze foto zie je op de achtergrond duidelijk dat de rail van de kleine monorail nog langs het boerderijtje liep. Later is er een uitbreiding om het spoor heen gebouwd.

In de tweede helft van de jaren 70, vermoedelijk 1976 (wie het zeker weet mag het bij de commentaren zetten), werd het Diorama omgebouwd tot restaurant. Daarbij werd om de rail van de monorail heen gebouwd waardoor een passage over de bovenverdieping ontstond.

Twee monorails in Slagharen

In 1978 kwam er een tweede monorail in Ponypark Slagharen, een grote met vier treinen en twee stations. Ter hoogte van het restaurant liep het spoor parallel met dat van de kleine monorail. Hierdoor moesten extra openingen worden gemaakt in de gevels, zodat ook de grote monorail over de bovenverdieping kon.

Halverwege de jaren tachtig, waarschijnlijk aan het eind van seizoen 1984 (wie het zeker weet mag het in de commentaren zetten), werd de kleine monorail afgebroken. De gaten in de gevels werden dichtgemaakt en op de plek waar vroeger de rails over de bovenverdieping van het restaurant liep zitten nu poppen uitgedost als cowboys rond een tafel.

Cowboys waar vroeger de rails van de oude monorail was - Ponypark Slagharen

Herinneringen aan de oude monorail

Mijn persoonlijke herinneringen aan de kleine monorail gaan terug tot 1975. Dat was de eerste keer dat we naar Ponypark Slagharen gingen. Ik durfde toen, als 7-jarige, nog niet in de monorail maar was wel gefascineerd door dat treintje door de lucht dat steeds voorbij kwam. Een jaar later ging ik er wel in.

Wat ik me nog kan herinneren is dat er in het midden een lange bank zat waarop de passagiers aan weerszijden met de ruggen naar elkaar door de ramen aan de zijkant keken. Helemaal voor was een kleine doorgang en als je het geluk had dat je daar kon zitten kon je door de voorruit kijken en je de machinist voelen 🙂


Deze replica toont het parcours van de kleine monorail van Ponypark Slagharen.

Er reed geen operator mee, het treintje werd bediend vanuit het station. Wanneer het weer was gearriveerd openden twee operators aan weerszijden de deuren. Dit waren schuifdeuren die bovenlangs aan elkaar waren verbonden.

Eigenlijk was het een soort beweegbare mantel om het treintje heen. Naarmate de monorail ouder werd gingen deze deuren steeds moeilijker open. Waarschijnlijk is dit ook de reden geweest dat men destijds heeft besloten de oude monorail af te breken.

Oud station kleine monorail Ponypark Slagharen

Weinig bezoekers van het huidige Attractiepark Slagharen, zoals Ponypark Slagharen tegenwoordig heet, zullen nog weten dat zij bij het betreden van het park onder het oude monorailstation doorlopen. Toch kun je vandaag de dag nog steeds de sporen van de oude monorail zien. De ondersteuningen van de rails zitten nog steeds onder het oude station.

Oude steunen kleine monorail Ponypark Slagharen

  3 replies to "Ponypark Slagharen’s oude monorail"

  • Bloemrijk

   Leuk artikel! Ook ik heb als erg klein kind in 1979 in de kleine monorail gezeten; ik weet er niet veel meer van. Toen ik in 1982 en 1983 in Slagharen was, was de kleine monorail er nog wel, maar stond deze helaas stil. Ik weet niet of hij na die tijd nog gereden heeft. Rond die tijd is de monorail nog wel in nieuwe kleuren geschilderd (rood/geel/bruin).
   Naar ik vermoed dezelfde monorail heeft voorafgaand aan de komst naar Slagharen minstens één seizoen gereden in Rijs (Gaasterland). Slagharen-oprichter Bemboom zal hem daar wel op het spoor gekomen zijn.

  • Bloemrijk

   Overigens heeft Slagharen ook nog een mini-monorailtje gehad, zo klein dat er geen mensen in meekonden maar toch ook weer groter dan speelgoedtreinformaat. Dit monorailtje hing aan (de buitenkant van) het oude waterorgelgebouw, maar volgens Slagharen-oprichter Henk Bemboom heeft het nooit gereden. Ik heb geen idee wat ermee gebeurd is na de sloop van het gebouw.

  • Piet Westbroek

   Mono rail. Jammer dat er nergens afbeeldingen te zien zijn van de wellicht meest eenvoudige monorail zoals DEMAG destijds maakte. Op paaltjes net boven de grond met een tweezits slede daarop. Werd aangedreven middels magneet velden.

   In het voormalig Wild en Pretpark Hosingen (groothertogdom Luxemburg) was er zo eentje. Deze ‘einschienbahn’ werd gecombineerd met een naastgelegen rodelbaan (rutschbahn).

   Helaas is dit park in 1985 voorgoed gesloten. Een aantal jaren hebben de resten van zowel mono rail als rodelbaan daar – overwoekerd door alles wat groeit – nog gelegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.