In dit artikel het verhaal van Dadipark, een regionaal pretparkje in België. Dadipark werd misschien wel het meest bekend na de sluiting, vanwege de vermeende spoken in het verlaten pretpark

Het ontstaan van Dadipark

Dadipark opende in 1950 op initiatief van de lokale pastoor Gaston Deweer. Het park lag niet ver van de ‘Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw’ in het Belgische dorp Dadizele (gemeente Moorslede). Aan de plaatsnaam Dadizele dankte het ook diens latere naam Dadipark. Bij de opening heette het namelijk Daiselpark.

Verlaten pretpark Dadipark, België. Door © Pel Laurens.

Op een stuk grond van de pastorij werd een speeltuin ingericht. In 1950 werden de jongens en meisjes nog strikt gescheiden. De speeltuin was in de ochtend open voor meisjes en in de middag voor jongens.

In de loop der jaren groeide de speeltuin uit tot een 12 hectare groot speelpark. Naast speeltoestellen werden er ook sportvelden aangelegd.

Eind jaren 50 opent een 15 meter hoge loopbrug. Destijds een unicum in Europa. In de jaren 60 en 70 worden er steeds meer speeltoestellen bijgeplaatst. Ook wordt het park voorzien van kleine eetgelegenheden.

Verlaten pretpark Dadipark, België. Door © Pel Laurens.

In 1971 stelt pastoor Deweer onderpastoor Joris ‘Georges’ Ghesquiere aan als zijn opvolger. Onder zijn leiding krijgt Daiselpark een opknapbeurt en komen er nieuwe en modernere attracties bij.

Nieuwe attracties waren onder andere Autoscooters, een 15 meter hoog elektrisch reuzenrad en een treintje. Ook de horeca werd uitgebreid met een zelfbedieingsrestaurant dat in 1872 opende.

Naamsverandering

In 1983 werd de naam veranderd van Daiselpark naar Dadipark. Tegelijkertijd werden weer enkele nieuwe attracties geopend.

In 1989 trekt Joris Ghesquiere zich terug vanwege gezondheidsproblemen. De raad van bestuur besluit om Dadipark te verkopen. Inwonders van Dadizele verenigen zich in NV Dadipark en nemen het park over. Noël Demeyere wordt de nieuwe manager. Onder zijn leiding opent ondermeer de grote glijbaan.

Verlaten pretpark Dadipark, België. Door © Pel Laurens.

Het einde van Dadipark

In het jaar 2000 wordt het 50-jarig bestaan van Dadipark gevierd. Datzelfde jaar wordt een groots plan van aanpak gepresenteerd om Dadipark te moderniseren.

Doch de bezoekersaantallen lopen terug, met name door concurrentie van de grotere Belgische pretparken zoals Walibi, Bobbejaanland en Bellewaerde.

Bovendien krijgt Dadipark een slechte reputatie voor wat betreft de veiligheid van de attracties. Dit is vooral te wijten aan een ongeluk met de Nautic Jet in het jubileumjaar 2000. Volgens de verhalen zou hierbij een jongen een arm zijn kwijtgeraakt. Andere bronnen spreken echter van “bijna een arm kwijtgeraakt”.

Het meest geloofwaardige verhaal bericht over het breken van een arm. Aanvankelijk werd gevreesd voor een noodzakelijke amputatie. Doch na een complexe operatie kon de jongen zijn arm behouden.

Na het ongeval begonnen meer mensen te klagen over de veiligheid van de speeltoestellen. Ook deze geruchten droegen bij aan het teruglopen van de bezoekersaantallen. Dit alles maakte het moeilijk om investeerders te vinden voor de broodnodige modernisering.

In 2002 wordt aangekondigd dat Dadipark dat jaar gesloten zal blijven voor een grote renovatie. Doch het park bleef gesloten…

Verlaten pretpark Dadipark, België. Door © Pel Laurens.

Urban explorers, vandalen en spoken in het verlaten pretpark…

Enkele investeerders leken geïnteresseerd om Dadipark om te toveren in een modern pretpark dat kon concurreren met de grotere parken. Doch mede door de strenge eisen van de overheid blijft het allemaal zonder resultaat.

Toen duidelijk was dat Dadipark niet meer open zou gaan werd in 2004 de actiegroep ‘Red het Dadipark’ opgericht. Er werden verschillende pogingen ondernomen het verlaten pretpark weer tot leven te brengen, doch zonder resultaat.

Ondertussen staat Dadipark er verlaten bij en is het een geliefde locatie voor urban exploring. Helaas vallen de attracties en gebouwen ook ten prooi aan vandalisme. Ramen worden ingegooid en muren en attracties bespoten met graffiti.

Verlaten pretpark Dadipark, België. Door © Pel Laurens.

In deze tijd doken ook de verhalen op over spoken die in het verlaten Dadipark zouden verblijven. De spookverhalen werden vooral in het leven geroepen door de Nederlander Joost Knop van de website www.theghosthunter.nl.

Volgens Joost Knop hielden zich in Dadipark twee groepen geesten van overleden kinderen op. Beide aangevoerd door een puber. De ene groep zou zich rondom de grote glijbaan ophouden en de andere groep rondom de speelhal en toiletten.

Bezoekers van het verlaten pretpark zouden voetstappen op de metalen trap van de glijbaan hebben gehoord. Ook zouden urban explorers aan de kleding zijn getrokken door de geesten. Verder wordt melding gemaakt van vreemde tikken op de locaties waar het zou spoken.

Dadipark anno nu

In 2011 was er nog geen enkel vooruitzicht op een heropening van Dadipark. Het lukte de actiegroep ‘Red het Dadipark’ niet om nieuwe investeerders aan te trekken. Ook vanwege de zwaar verpauperde staat waarin het park zich inmiddels bevond werd door het gemeentebestuur besloten het verlaten pretpark te slopen.

De daadwerkelijke sloop van de restanten van Dadipark vind plaats in 2012. Wat blijft staan zijn enkele gebouwen. Deze worden overgenomen door ‘Vrije Basisschool ’t Brugske’. De rest van de locatie is bestemd om een groene recreatie- en woonzone te creëren. Als eerbetoon wil men de locatie Dadipark blijven noemen.

Wanneer ik in 2022 de locatie van het verlaten pretpark bezoek is men volop bezig met het renoveren van de gebouwen ten behoeve van de basisschool. Hieronder de vlog met dronebeelden die ik er maakte.

Sinds 2021 wordt jaarlijks een soort revival gehouden. Dit onder de naam ‘Dadipark Pop-Up’.

Voor ruim drie weken is de voormalige pretparklocatie weer even omgetoverd tot een tijdelijk speelparadijs met springkastelen, trampolines en andere kleine attracties. Meer informatie over dit jaarlijkse evenement vind je op de website.

Heb je nog herinneringen aan Dadipark? Deel ze in een reactie onder dit artikel!

Helaas kun je niet meer naar Dadipark. Maar er zijn gelukkig nog wel veel andere leuke pretparken om te bezoeken. Zie hier een overzicht van goedkope pretparktickets en arrangementen.

De voor dit artikel geraadpleegde bronnen zijn verlinkt in de tekst. De foto’s van het verlaten pretpark zijn gemaakt door Pel Laurens en met zijn toestemming geplaatst.

    2 replies to "Dadipark België – Het verlaten spookpretpark…"

Leave a Reply

Your email address will not be published.