Deze zomer maakte ik een reis door Duitsland alwaar ik ook drie pretparken bezocht. Het eerste was Holiday Park, een park dat ik slechts één keer eerder had bezocht. Dat was in 1991. Inmiddels is dit park overgenomen door Studio 100 en één van de vele Plopsaparken.
De geschiedenis van Holiday Park in het kort
Het officiële openingsjaar van Holiday Park is 1971, doch de geschiedenis van dit pretpark gaat verder terug. In de jaren zestig bestond het al als sprookjesbos genaamd Märchenwald Haßloch. Haßloch is de plaats waar het park zich bevind en ligt in het westen van Duitsland in de deelstaat Rheinland-Pfalz.
In 1970 werd Märchenwald Haßloch overgenomen door de familie Schneider die het vanaf 1971 in beheer had. In 1973 veranderen zij de naam in Holiday Park. Onder leiding van de familie Schneider ontwikkelde Holiday Park zich in de jaren 70 en 80 van een sprookjespark tot een attractiepark.
Voordat zij het park overnamen bezat de familie Schneider reeds een lilliputtercircus, waarin de artiesten uit mensen met dwerggroei (lilliputters) bestonden. In Holiday Park gaven zij deze in 1971 een vaste stek in de vorm van Liliputaner-stadt.
Liliputaner-stadt was echter geen circus maar een dorpje waar mensen met dwerggroei woonden en door de bezoekers bekeken konden worden. Aan het eind van seizoen 1996 werd deze toch wel vrij politiek incorrecte attractie gesloten.
In 1978 opent de eerste achtbaan, een houten wilde muis. Deze zou echter nog in hetzelfde jaar door een brand worden verwoest.
De Superwirbel
In 1979 wordt dan een stalen achtbaan van Vekoma geopend, de Superwirbel. Deze achtbaan ging twee keer over de kop, iets wat voor die tijd een ongekende sensatie was. Tot de sluiting en daaropvolgende afbraak in 2013 zou dit één van de topattracties van het park blijven.
De jaren tachtig
In 1984 opent Holiday Park een van de eerste rapid rivers in Europa, de Donnerfluss. Deze waterattractie bevind zich nog steeds in het park.
In de jaren 80 zijn darkrides erg populair en ook Holiday Park wil er een. Na een bouwtijd van twee jaar is het in 1987 zover en opent Burg Falkenstein. Deze originele darkride neemt je mee naar de middeleeuwen en laat zien dat het er in die tijd niet al te zachtzinnig aan toe ging.
De jaren negentig
In 1992 is het tijd voor een nieuwe waterattractie in de vorm van een log flume genaamd Teufelsfässer. Inmiddels is deze wildwaterbaan omgethematiseerd en hernoemd in Wicky Splash.
In 1994 werd Der Tanzende Pavillon geïntroduceerd. Dit was een soort draaimolen die een paviljoen moest voorstellen dat spontaan begon te dansen. In 2011 verhuisde deze attractie naar Belantis waar hij nog steeds staat.
In 1996 viert het park haar 25e verjaardag met een tentoonstelling. Zoals gezegd gaat de geschiedenis verder terug maar wordt 1971 beschouwd als het openingsjaar van Holiday Park.
Een jaar eerder dan Walibi Belgium opent Holiday Park in 1997 een vrije val, de Free Fall Tower. Deze attractie laat de bezoekers vanaf een hoogte van 70 meter naar beneden vallen. De Free Fall Tower was de allereerste vrij val van Europa. In 2011 wordt de toren omgedoopt tot Anubis Free Fall Tower.
Expedition GeForce
Nadat het afgelopen decennium vooral was geïnvesteerd in “flatrides” was het in 2001 weer tijd voor een achtbaan, de Expedition GeForce. Deze door Intamin gebouwde megacoaster werd maar liefst vijf keer uitgeroepen tot de beste stalen achtbaan ter wereld.
Overname door Studio 100
Eind 2010 werd Holiday Park overgenomen door het Belgische Studio 100 en werd zo onderdeel van de Plopsagroep. In de daaropvolgende jaren werd er veel geïnvesteerd in het omthematiseren naar de Studio 100 karakters.
In 2012 werd de naam Plopsa toegevoegd en heette het park Holiday Park Plopsa. Ook kreeg het dat jaar een nieuwe ingang in Plopsastijl, compleet met het uit de andere Plopsaparken bekende plein met fonteinen. Tevens werden dat jaar twee nieuwe kinderattracties geopend.
In 2014 moest de Superwirbel plaats maken voor een nieuwe achtbaan, de Sky Scream. Rondom deze gelanceerde achtbaan werd een nieuw themagebied gebouwd in Horrorstijl. Niet iets dat je direct verwacht van een producent van kinderprogramma’s, doch zeer geslaagd.
Voor de verdere toekomst heeft Studio 100 ambitieuze plannen met het park. Nieuwe themagebieden zullen worden geopend en in 2017 wil men er een subtropisch zwemparadijs openen.
Mijn eerste bezoek aan Holiday Park
In de zomer van 1991 bezocht ik Holiday Park voor het eerst. Echt veel kan ik me van dat bezoek niet meer herinneren. Met name twee attracties zijn me bijgebleven, of eigenlijk drie maar van één wist ik niet meer dat het in Holiday Park was.
De eerste was de achtbaan Superwirbel. Dit was exact dezelfde als de Tornado die destijds nog in Walibi Belgium, toen gewoon Walibi, stond. Een Vekoma kurkentrekkerachtbaan die twee keer over de kop ging.
Ik herinner me van deze achtbaan vooral een incidentje in de wachtrij, toen ik er voor de eerste keer in ging. Zoals gebruikelijk bij achtbanen met een kettinglift ging ik ook toen helemaal achterin zitten (Bij lanceerachtbanen wil ik juist weer voorin zitten). Ik was bijna aan de beurt en stond bij het laatste hekje te wachtten.
Opeens zei de operator iets tegen me in het Duits. Hoewel ik deze taal prima beheers verstond ik hem niet en haalde mijn schouders op. “Redest du deutsch?” vroeg hij op niet al te vriendelijke toon. “Ja” antwoorde ik, waarop hij me toesnauwde ” Dann verstehst du das auch!”. Niet bepaald wat je onder vriendelijk personeel verstaat…
Vervolgens wees hij naar een lijn op de grond die ik gepasseerd was. Waar je in andere parken gewoon achter het hekje mag staan wachtten tot het open gaat vond men het daar nodig dat je nog een meter afstand hield.
Tour des Fleurs
Een attractie waarvan ik vergeten was dat deze in Holiday Park was, was de Tour des Fleurs. Dit was een kleine monorail van hetzelfde type als die in Avonturenpark Hellendoorn. Maar waar in de meeste parken de monorail een rondje door het park maakt kronkelde deze boven een bloementuin.
Wat me van deze attractie vooral was bijgebleven was (alweer) de operator. Deze heeft mij niet afgesnauwd, doch erg veel plezier leek hij niet in zijn werk te hebben. Terwijl hij verveeld op de knop drukte om de treintjes te laten vertrekken zat hij een sigaret te roken. Voor hem stond een enorme asbak die tot aan de rand gevuld was met uitgedrukte peuken.
Om de een of andere reden is dit beeld me altijd bijgebleven, doch ik wist niet meer in welk park het was. Dankzij een bezoekje aan het Holiday Park Museum weet ik dat het hier was.
Burg Falkenstein
Een attractie die mij om een positieve reden is bijgebleven is de darkride Burg Falkenstein. Al in de wachtrij moest ik glimlachen om de borjes “Rauchen bei Kerkerstrafe verboten. Der Burgherr”.
Burg Falkenstein toont het harde leven van de gewone man en vrouw tijdens de middeleeuwen, en de luxe van de adel.
De scene die mij het meest is bijgebleven was die waarin een stel rovers met een stormram door een wand heen gingen. Deze wand bleek naar de slaapkamer van de koning te leiden welke ontdaan rechtop in zijn bed zat en woedend uitriep: “Ihr Hunden!”.
Mijn tweede bezoek aan Holiday Park
We schrijven 27 juli 2016. Vijfentwintig jaren waren er vergaan sinds ik mijn eerste bezoek aan Holiday Park had gebracht. Het park was in die tijd overgenomen door Studio 100 die de thematisering enigszins heeft aangepast.
Nadat ik mijn spullen had opgeborgen in een kluisje begaf ik mij in de richting van de achtbaan Expedition GeForce. Het is mijn gewoonte om in de ochtend eerst alle topattracties te toen voordat het park is volgestroomd en je lang moet wachtten voor deze attracties.
Onderweg passeerde ik mijn favoriete attractie Burg Falkenstein. Ik kon het niet laten daar eerst in te gaan. De originele niet rokenbordjes hingen er nog steeds en in tegenstelling tot in 1991 kon ik zo doorlopen. Vol verwachting begon ik aan de rit en hoopte weldra de koning weer te horen bulderen.
Enkele scènes hadden een “oh ja” effect op mij. Maar wat er ook kwam, niet de scene met de rovers in de slaapkamer van de koning. Deze scene bleek bij een recente renovatie te zijn gewijzigd. Erg jammer dat juist dit humoristische tafereel niet behouden is gebleven.
Nieuwe achtbanen
Ik vervolgde mijn weg richting Expedition GeForce, die een beetje in een uithoek van het park staat. Doch de wandeling was zeker de moeite waard want dit is een schitterende superachtbaan, vergelijkbaar met de Goliath in de Flevohof… eh Walibi Holland 😉
Op de plaats waar destijds de Superwirbel met de “vriendelijke” operator stond staat nu een andere achtbaan. Ter nagedachtenis aan de Superwirbel heeft men nog een kurkentrekker laten staan.
De achtbaan die er nu staat heet Sky Scream, een gelanceerde achtbaan die eerst een paar keer heen en weer gaat voor het hoogste punt wordt bereikt. Dit vond ik tevens het leukste aan de achtbaan, de voor- en achteruitlanceringen. Tevens heeft deze achtbaan een schitterend gethematiseerde wachtrij in Horrorstijl met enkele humoristische schrikeffecten.
Dit waren de twee spectaculairste achtbanen van het park. Er stond ook nog een achtbaan van het type wild mouse genaamd Hollys Wilde Autofahrt. Hoewel deze er erg mooi uitziet heb ik deze maar overgeslagen. Ik houd totaal niet van dit type achtbaan dat met lage snelheid door platte haarspeldbochten gaat.
Nadat ik enkele achtbaanritten had gemaakt met de twee beste banen van het park begaf ik mij weer naar de ingang om de camera uit mijn kluisje te halen. Het was tijd om het park op film te gaan vastleggen.
De oude ingang?
Tijdens mijn wandeling was het mij opgevallen dat de attracties die ik mij nog wist te herinneren anders ten opzichte van de ingang lagen dan ik mij voor de geest had. Mijn vermoeden is dat Studio 100 de ingang verplaatst heeft, zoals zij wel vaker doet met overgenomen pretparken.
Nadat ik de camera had opgehaald liep ik naar een gedeelte waar ik nog niet was geweest. Hier stonden voornamelijk kinderattracties maar er was nog iets interessants. Ietwat verscholen en niet toegankelijk voor publiek zag ik iets dat ernstig op een oude ingang leek. Mijn vermoeden was dat deze nu dienst doet als personeelsingang.
Toevallig kwam er net een personeelslid aanlopen en ik vroeg “Ist das der alte eingang?”. “Nein kein eingang” antwoordde hij. Ik probeerde hem uit te leggen dat ik wel begreep dat het nu geen ingang meer was maar dat ik wilde weten of het een oude ingang was. “Nein kein eingang” herhaalde hij. Daar werd ik dus niet veel wijzer van…
Toen ik enkele weken later weer thuis was heb ik wat onderzoek gedaan naar de wijzigingen die Studio 100 heeft doorgevoerd, en inderdaad hebben zij in 2012 de ingang verplaatst.
Doch hetgeen ik voor de oude ingang hield bleek een oude informatiepost te zijn. De oude ingang bevond zich op de plek waar zich nu de attracties Verrücker Baum en Majas Spielplatz bevinden.
Mijn conclusie over Holiday Park
Holiday Park is een leuk park, zeker voor gezinnen. Er staat voor elk wat wils. Naast de vele kinderattracties heeft Holiday Park twee topachtbanen en de oudste vrije val van Europa.
Wat er wel ontbreekt is vervoer. Hoewel het park niet heel erg groot is zou een treintje of monorail met twee of drie stations mijns inziens een aanwinst zijn voor Holiday Park.
Ook erg leuk vind ik het dat er aandachtacht is voor de geschiedenis van het park in de vorm van een klein museum. Hierin staan oude mascottes en enkele wagentjes van inmiddels verdwenen attracties opgesteld. Ook hangen aan de muur allemaal foto’s uit vervlogen tijden. Voor mij als nostalgicus een genot om naar te kijken.
Mijn favoriete attractie is nog steeds de klassieke darkride, door sommigen onterecht als spookhuis aangeduid, Burg Falkenstein. Al zit er wel een scene bij waar ik zo mijn bedenkingen bij heb. Het gaat om de scene waar een huilend meisje wordt meegesleurd, suggererend dat ze verkracht gaat worden.
Ik heb geen problemen met slapstickachtig “geweld” zoals in de vele piraten-darkrides en de oude Silbermine van Phantasialand. Doch de suggestie van een verkrachting vind ik geen slapstick meer en hoort mijns inziens niet thuis in een pretpark.
En nu jullie…
Nu wil ik graag van jullie weten wie Holiday Park heeft bezocht, wat jullie herinneringen zijn en wat jullie van het park vonden.