De Silbermine in aanbouw

De allereerste keer dat ik in het Duitse pretpark Phantasialand kwam, dat was in 1983, was de Silbermine in aanbouw. “Hier Bauen wir für Sie eine neue Attraktion” stond er op een bordje. Ik had geen idee wat men daar aan het bouwen was doch het thema stond mij wel aan.

Silbermine Phantasialand

De planning voor de Silbermine, Duits voor zilvermijn, begon reeds in 1978 toen ook Chinatown werd gepland. Omdat men toen al in de gaten had dat er zuinig met het beschikbare oppervlak van 28 hectare, wat toen nog veel was voor een pretpark, moest worden omgegaan werd er zeer compact gebouwd. Zo vormde de hal waar de darkride moest komen één geheel met de Tijdtunnel van de monorail, de China Snack, de daarnaast gelegen toiletten en de kramen tegenover de Geister Rikscha.

De opening van de Silbermine

In het openingsjaar 1984 werd door Phantasialand flink geadverteerd met de nieuwe attractie. Met groot enthousiasme zag ik een paginagrote advertentie van de Silbermine in de Telegraaf. Doch ik zou nog een jaar moeten wachtten tot ik weer in Phantasialand zou zijn en er een ritje mee kon maken.

In de zomer van 1985 was het dan eindelijk zover. Ik was voor de tweede keer in Phantasialand en kon eindelijk een ritje maken met de Silbermine. Via een draaischijf stapte je in in een eindeloos treintje dat niet stopte. De wagentjes waren uitgevoerd als wagons van een mijntrein en om de zoveel wagentjes was er één uitgevoerd als locomotief.

In het station stond een bordje waarom ik altijd erg moest lachen vanwege de slechte vertaling in het Nederlands: “Opstaan en naar buiten hangen is strengstens verboden! Bij overtreding word eis gestelld”. Blijkbaar heeft nooit iemand, ik ook niet, ze erop gewezen dat dat niet goed Nederlands is want het bordje heeft er tot de laatste dag gestaan.

Silbermine Phantasialand

Het ritverloop van de Silbermine

Nadat je het station had verlaten bevond je je in een zilvermijn. Bij de eerste scene zaten de mijnwerkers te kaarten. Wat ze daarbij precies riepen heb ik nooit kunnen verstaan, doch de klanken hoor ik in gedachte nog steeds. Vervolgens zag je nog enkele scènes waar ze aan het werk waren waarna het treintje door drie draaiende cilinders reed. Dit creëerde net als in een madhouse het gevoel dat je over de kop ging.

Silbermine Phantasialand

Na de cilinders maakte de baan een bocht naar links om vervolgens te klimmen richting het hoger gelegen Chinatown. Tijdens de klim werd een mijninstorting nagebootst die tijdens mijn eerste rit het meeste indruk heeft gemaakt. Aan de zijkanten zag je de rotswanden op je afkomen en vlak boven je zag je rotsblokken over gaas heen rollen. Dit laatste effect heeft overigens alleen in de eerste paar jaren gefunctioneerd. Tot mijn spijt hebben ze dit nooit gerepareerd nadat het uit was gevallen.

Silbermine Phantasialand

Gran fiesta

Nadat alle passagiers veilig de instortende mijn hebben verlaten arriveren we in een Mexicaans dorpje alwaar de mijnwerkers aan het feestvieren zijn. In de Cantina staat een danseres op een tafel te dansen, aanschouwd door dronken mijnwerkers. Aan de andere kant staan een paar Mexicanen te zingen. Dit tot groot ongenoegen van een hond die er doorheen jankt.

Silbermine Phantasialand

Silbermine Phantasialand

Iets verderop is een Mexicaan aan het rodeo rijden op een stier die ernstig doet denken aan de mechanische rodeostier die in 1983 nog in de Saloon stond. Of ze deze daadwerkelijk hiervoor hebben gebruikt heb ik nooit kunnen achterhalen.

Silbermine Phantasialand

Het treintje maakt vervolgens een bocht naar links en gaat onder een poortje door. Boven op de poort zit een dronken Mexicaan met een fles Whisky in zijn hand van waaruit zo nu en dan een flinke scheut langs de passagiers klettert. Later zou ik erachter komen dat deze scene is gekopieerd van de Disneyland darkride Pirates of the Caribbean.

Silbermine Phantasialand

De brandende stad

Na het poortje wordt de stemming minder vrolijk. Links wordt een bandiet die een oud vrouwtje probeerde te beroven door de dame in kwestie met de parasol afgeranseld. En rechts luidt een monnik de alarmklok vanwege een grote brand even verderop.

Silbermine Phantasialand

Silbermine Phantasialand

AGUA! Hoor je de Mexicanen roepen, terwijl ze met emmers water proberen de brand te blussen. Een paar mannen staan bij een brandpomp op een kar, de voorloper van de moderne brandweerauto, te pompen. Terwijl het treintje een bocht naar rechts maakt zie je een brandende stad op de achtergrond. Langs het spoor zit een ezel erbarmelijk te balken.

Silbermine Phantasialand

Silbermine Phantasialand

Vervolgens passeren we een gevangenis alwaar de bewaarder, zich niets aantrekkend van alle paniek om hem heen, zijn siësta houdt. Ondertussen proberen de gevangenen met een stok de sleutel, die vlak naast hem aan een spijker hangt, te pakken.

Silbermine Phantasialand

De bestorming van het fort

Na een afdaling zijn we weer op het niveau van Silver City wanneer we aankomen bij de slotscène. Dit is een tafereel uit de Mexicaanse revolutie waarbij een fort wordt bestormd. Op de achtergrond hoor je een triomfantelijk muziekje dat grotendeels wordt overstemd door een Gatling mitrailleur dat door middel van een slinger handmatig wordt aangedreven.

Silbermine Phantasialand

Aan het eind van de scene zit er een dronken Mexicaan met een fles in de hand op een stapel munitiekisten. “¡Viva Pancho Villa! ¡Viva Mexico, hoehoeeee! Adios muchachos” roept hij. Terwijl het treintje weer richting station gaat hoor je het lawaai van de slotscene en het geroep van de dronken Mexicaan langzaam wegsterven.

Silbermine Phantasialand

De afbraak van de Silbermine

Helaas, door ruimtegebrek moest deze prachtige darkride na het winterseizoen van 2013/2014 wijken voor het nieuwe themagebied Klugheim. Als kind zag ik de aankondiging voor deze attractie, verheugde ik mij erop en maakte mijn eerste ritje. Als volwassene mocht ik nog graag een ritje met de Silbermine maken maar zag uiteindelijk hoe ook deze attractie uit mijn jeugd aan de slopershamer ten deel viel.

Silver City & Silbermine Phantasialand

Heb jij al zin om naar Phantasialand te gaan? Klik NU hier voor Goedkope Tickets >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.