De Efteling kondigde vandaag een nieuw hotel en een nieuwe attractie aan voor 2024. Helaas gaat laatstgenoemde ten koste van het Spookslot, een klassieker die in 1978 opende…

Het Spookslot

Het spookslot is een animatronicsshow in combinatie met een walkthrough. Als kind zag ik deze attractie in 1978 verschijnen. Helaas zal deze klassieker na de zomer worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe attractie.

Spookslot Efteling

Om heel eerlijk te zijn, eigenlijk was mijn eerste kennismaking met het Spookslot een teleurstelling. Ik was destijds 10 jaar, een leeftijd waarop je het spannend vind om enge films te kijken, waarvoor je nog best bang bent.

Met de verwachting dat het Spookslot mij ook enige angst zou inboezemen betrad ik het voor de eerste keer. Doch de show achter glas maakte mij totaal niet bang. Ik fantaseerde er al over hoe dit beter had gekund. Ik bedacht dat je er met een wagentje doorheen zou moeten rijden, zodat je midden in de actie zat. Van darkrides had ik toen nog nooit gehoord, maar feitelijk was dat wat ik van het spookslot had willen maken.

Door de jaren heen ben ik het Spookslot gaan waarderen als een fraai stukje nostalgie, met zojuist vertelde jeugdherinnering nog altijd in gedachte wanneer ik de show bekeek. Hieronder een video uit het openingsjaar van het Spookslot, waarin ikzelf te zien ben als kind.

Grote vernieuwingen voor de Efteling in 2024

In 2024 zal de Efteling worden uitgebreid met een nieuw hotel naast de ingang. Daarnaast wordt een compleet vernieuwd themagebied met een overdekte attractie toegevoegd.

Op dit moment is de Efteling vanwege de coronamaatregelen gesloten. “We hopen natuurlijk dat we snel weer open kunnen”, aldus Algemeen Directeur Fons Jurgens.

Ondanks de tijdelijke sluiting willen we niet stilstaan en deze periode juist inzetten om ons voor te bereiden op de toekomst. Vorig jaar is het bestemmingsplan ‘Wereld van de Efteling’ vastgesteld, met daarin kaders en mogelijkheden voor mogelijke uitbreiding buiten de huidige parkgrenzen. Toch richten we ons eerst op ontwikkelingen binnen het attractiepark omdat dit minder financiële risico’s met zich meebrengt dan een veel uitdagendere uitbreiding buiten de huidige parkgrenzen.”

“Deze investeringen voor de komende twee jaar passen ook bij onze visie richting 2030, waarin we continuïteit en het behoud van onze zelfstandigheid en de kwaliteit van de organisatie willen borgen. De beslissing hierover is niet over een nacht ijs gegaan: investeren in deze bijzondere tijd blijft spannend. Maar het is belangrijk om ook in deze tijd vooruit te kijken en ervoor te zorgen dat de Efteling een Wereld vol Wonderen blijft voor jong en oud.

Start werkzaamheden

De sluiting van het park is aangegrepen om alvast voorbereidende bouwwerkzaamheden voor het nieuwe hotel uit te voeren. De komende maanden worden eerst ondergrondse werkzaamheden verricht. In de loop van dit jaar beginnen naar verwachting de bovengrondse werkzaamheden. Omdat het nieuwe hotel in de buurt van de Hoofdentree wordt gerealiseerd, is een gedeelte van het parkeerterrein ingericht als bouwplaats. De werkzaamheden voor het vernieuwde themagebied starten ook in de loop van 2022.

Spookslot verdwijnt uit Efteling

Nieuw hotel en vernieuwd themagebied

Het nieuwe hotel wordt het grootste hotel binnen de Wereld van de Efteling met 143 kamers, 7 verdiepingen, 2 restaurants en een spa. Heel bijzonder: bezoekers kunnen straks voor het eerst overnachten ín het attractiepark. Het vernieuwde themagebied met overdekte attractie wordt aangelegd tussen de Pardoes Promenade, Baron 1898 en Max & Moritz. Hiervoor zal de bekende attractie Spookslot plaatsmaken. De attractiecapaciteit van de Efteling wordt met deze toevoeging aanzienlijk uitgebreid. Naar verwachting kunnen straks ongeveer 1250 bezoekers per uur de nieuwe attractie beleven.

Afscheid van het Spookslot

Wie nog afscheid wil nemen van het Spookslot kan dat tot en met de zomer doen. Daarna zal de klassieker worden afgebroken. Een inmiddels gestarte petitie voor het behoud van het Spookslot zal hier waarschijnlijk geen verandering in brengen. Doch voor wie een protest wil laten horen, hier de link naar de petitie >>

Wat ik altijd erg heb weten te waarderen aan de Efteling is dat ze hun klassiekers koesteren, zoals de Fata Morgana. Doch met de sloop van het Spookslot lijkt het toch een beetje Phantasialand achterna te gaan. Dit pretpark in Duitsland heeft door ruimtegebrek zo’n beetje alle klassiekers afgebroken om plaats te maken voor nieuwe attracties. Laten we hopen dat de Efteling hier geen beleid van maakt.

Hieronder mijn afscheidsvideo met oude beelden en de complete show van het Spookslot. Na 4 september 2022 is dit nog de enige manier waarop we het Spookslot kunnen beleven…

Tot slot jouw mening. Wat zijn jouw prilste herinneringen aan deze Eftelingklassieker en wat is jouw emotie bij het verdwijnen van het Spookslot? Laat het weten in een reactie onder dit artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.