De Schwarzkopf achtbaan Twist and Shout uit het verlaten pretpark Loudoun Castle in Schotland is verkocht. De klassieker zal een inmiddels vijfde leven krijgen in het pretpark Mirnovec Fun Park in Kroatië. Dit in aanbouw zijnde pretpark zal naar verwachting open gaan in juni 2017.

Schwarzkopf achtbaan Silverarrow

De Schwarzkopf achtbaan Twist and Shout kreeg van de fabriek de naam Silverarrow, een model waarvan er slechts drie zijn gebouwd. De Silverarrow is een variant op een andere bekende Schwarzkopf achtbaan, de Looping Star. Dit model kennen we onder andere uit Attractiepark Slagharen, hoewel ook deze Looping Star inmiddels is afgebroken.

Schwarzkopf achtbaan Looping Star in Attractiepark Slagharen

In tegenstelling tot de Looping Star staat de looping van het model Silverarrow niet aan de zijkant maar diagonaal in het midden van het parcours. Na de afdaling en de looping wordt een achtvormig traject afgelegd waarbij de baan dwars door de looping heenloopt.

De Twist and Shout werd in de jaren tachtig geleverd aan Ocean Beach Amusement Park in Wales waar hij operationeel was onder de naam Looping Star. In 1989 verhuisde hij naar het Engelse Camelot Theme Park waar hij verder ging onder de naam Tower of Terror. Na ruim tien jaar verhuisde hij in 2001 naar Dreamland in het Engelse Margate. Dit pretpark was in de jaren tachtig in handen van de familie Bemboom en opereerde toen onder de naam Bemboms Brothers.

Hier kreeg hij opnieuw de naam Looping Star. Opmerkelijk daarbij is dat hij in Dreamland een originele Looping Star verving, welke naar Vidám Park in Boedapest was verhuisd. Doch toen dit park eind 2002 de deuren sloot werd de Schwarzkopf achtbaan verkocht aan de voormalige eigenaars van het park, de familie Bemboom. Deze brachten hem over naar Loudoun Castle alwaar hij de naam Twist and Shout kreeg. Hier was hij operationeel totdat het park in 2010 de deuren sloot.

Mirnovec Fun Park

Mirnovec Fun Park is een 45 hectare groot pretpark in aanbouw nabij de Kroatische badplaats Biogradu na Moru. Het wordt het eerste volledig gethematiseerde pretpark in dit deel van Europa en zal zijn onderverdeeld zijn in drie themagebieden: Piratenstad, het Wilde Westen en het Heelal.

Bij de verwachtte opening in juni 2017 zal het aanbod bestaan uit 28 attracties waaronder twee achtbanen die beide in het ruimtevaart gedeelte komen te staan. Naast de klassieke Schwarzkopf achtbaan Twist and Shout, die voortaal Space Witch zal gaan heten, komt er nog een spinning coaster genaamd Alien 8.

Leave a Reply

Your email address will not be published.