Het Oostenrijkse pretpark Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen kon ik van Duitse fora. Het werd vooral bediscussieerd omdat er oude animatronics uit Phantasialand staan. Zo hebben de prehistorische wezens uit de Zeittunnel hier een tweede leven gekregen.

De geschiedenis van Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen werd gesticht door de ondernemers Erich Wagner en Karl Heinz Grabler. Erich Wagner was daarvoor actief in de levensmiddelenindustrie.

Karl Heinz Grabler bouwde onder andere vitrines met sprookjes voor warenhuizen en tentoonstellingen. Daarmee had hij reeds verschillende internationale prijzen en onderscheidingen verdiend. Hieruit ontstond het idee voor een sprookjespark.

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen Der Froschkönig

De firma werd opgericht in 1989, en in mei 1991 opende in Seekirchen, nabij Salzburg, het kleine sprookjespark Fantasiana. Het park was geïnspireerd op het sprookjesbos van de Efteling.

Al gauw werd het een populaire bestemming en was uitbreiding noodzakelijk. Doch omdat in Seekirchen het terrein te klein was, en er geen uitbreidingsmogelijkheden waren was men genoodzaakt uit te kijken naar een ander terrein.

Dat werd gevonden in het 8 kilometer verderop gelegen Strasswalchen. De burgemeester van Strasswalchen, Bert Holzinger, zag onmiddellijk de voordelen van de aanwezigheid van een pretpark in zijn gemeente. Hij gaf zijn volledige medewerking bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen.

Zo verhuisde Fantasiana voor seizoen 1996 naar Strasswalchen en werd de naam uitgebreid tot Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen. Vanaf dat moment werd het park elk jaar groter en mooier. Het attractieaanbod werd uitgebreid met onder andere een treinrit, een darkride, een achtbaan, een wildwaterbaan en een leuk gethematiseerde vrije val. Het accent is echter blijven liggen op kinder- en familieattracties.

Themagebieden

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen kent op dit moment 7 themagebieden: Schlosshof, Paddestoelenhuizen, Afrika Oriënt, Sprookjesbos, Western, Action en Dino Adventure.

De spectaculairste attracties staan in themagebied Action. Daar vind je de compacte achtbaan Wild Train Coaster en de 20 meter hoge vrije val Knightsride Tower. Laatstgenoemde zou je een kleine uitvoering van Mystery Castle in Phantasialand kunnen noemen.

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen Knightsride Tower

Net als Mystery Castle bevind de Knightsride Tower zich ook in een kasteeltoren. Voor je in de attractie plaatsneemt loop je door het kasteel. Doch waar in Mystery Castle acteurs je proberen te laten schrikken gaat het er in Knightsride Tower wat gemoedelijker aan toe. Hier worden de bezoekers verwelkomd door een draak.

Eenmaal in de attractie gaat de gondel langzaam omhoog. Tijdens de weg naar boven worden allerlei scènes met animatronics gepasseerd. Vergelijkbaar met de show in Disney’s Tower of Terror. Vanaf de bovenste “etage” maak je dan een vrije val in het donker.

Mijn bezoek aan Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen

Zoals gezegd kon ik het park van de Duitse pretparkfora waarop ik een aantal jaren actief was. Het werd vooral besproken vanwege de animatronics uit de Zeittunnel in Phantasialand, die waren overgenomen. Omdat ik deze dino’s uit het oude Phantasialand graag weer eens wilde zien kwam dit Oostenrijkse pretparkje op mijn verlanglijstje te staan.

Op 22 juni 2017 was het dan zover dat ik Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen voor de allereerste keer bezocht. Na het kopen van een kaartje wandel je een gebouw binnen. Direct na de kaartcontrole kom je in een souvenirwinkel waardoor je ook weer het park verlaat.

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen Tovenaar

Maar uiteraard wilde ik het park nog lang niet verlaten, en dus volgde ik de aangegeven route. In een grot begint een show met animatronics waarin een tovenaar de bezoekers verwelkomt. Via een donkere hal met sprookjes vervolg je de route om uiteindelijk via een gewone deur buiten te komen.

“Wo sind die Schließfächer?”

Zoals altijd in een pretpark ga ik allereerst op zoek naar de kluisjes om de spullen die ik niet direct nodig heb op te bergen. Ik vroeg aan de eerste medewerker die ik tegenkwam waar de “Schließfächer” zijn. In Duitsland weet iedereen dat dit kluisjes zijn, maar hier in Oostenrijk leek men dit woord niet te kennen.

Ook het volgende personeelslid had geen idee waar ik het over had, ook niet wanneer ik het Engelse “lockers” gebruikte. Toen men eindelijk begreep wat ik zocht wist men mij te vertellen dat ze geen kluisjes hebben. Dat werd dus terug naar de auto om mijn rugzak op te bergen.

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen Animatronics uit Phantasialand

Een weerzien met de dino’s uit Phantasialand

Met alleen de handycam ging ik het park weer in. Uiteraard was ik het meest nieuwsgierig naar de dino’s uit Phantasialand. De eerste attractie die ik deed was dan ook de Dino Adventure.

Enthousiast vertelde ik de operator dat deze attractie een stukje nostalgie voor mij was vanwege de oude animatronics uit het Phantasialand uit mijn jeugd. Hoewel ik vloeiend Duits spreek leek hij er weinig van te begrijpen en haalde zijn schouders op.

De rit zelf was een weerzien met de dino’s. In tegenstelling tot in Phantasialand staan ze in Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen buiten. De kleinere animatronics van de oermensen had men wel onder een afdakje, aangekleed als grot, gezet.

Nadat ik enkele ritjes met de Dino Adventure had gemaakt was het tijd om de rest van het park te gaan verkennen. Via het Wilde Westen kwam ik terecht in het sprookjesbos. Al gauw kwam ik erachter dat ik eigenlijk in de verkeerde richting liep. Hierdoor zag ik de de scènes van de sprookjes in omgekeerde volgorde.

Een prik van de neushoorn

Toen ik aan het eind van het sprookjesbos een bocht maakte keek ik recht op een scène die mij zeer bekend voorkwam. Het was een tafereel uit de Wickinger-Bootsfahrt, een verdwenen attractie uit Phantasialand.

In deze scène wordt een drietal mensen belaagd door een neushoorn. Om te ontkomen zijn ze in een boom geklommen, waarbij de neushoorn dreigt de onderste in zijn achterwerk te prikken. Overigens was deze scène gekopieerd van Jungle Cruise in Disneyland.

Onmiddellijk begeef ik mij naar de ingang van de bijbehorende attractie. Dit is een riviervaart met vlotten genaamd Safari-Flossfahrt. Safari-Flossfahrt ligt in het themagebied Afrika Oriënt, hetgeen het grootste themagebied van Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen is.

Tijdens de vaart kwam ik nog enkele oude bekenden uit Phantasialand tegen, namelijk de olifanten die eveneens deel uitmaakten van de Wickinger-Bootsfahrt. Zo bleek er naast de dino’s nog meer van het oude Phantasialand te zijn.

Overeenkomsten met het oude Phantasialand

Behalve het feit dat er in Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen animatronics uit het oude Phantasialand staan hebben beide parken nog iets gemeen. Beide pretparken begonnen ooit als sprookjespark. En allebei werden ze opgericht door een duo bestaande uit een kunstenaar en een zakenman.

Phantasialand werd gesticht door de poppenspeler Richard Schmitt en de zakenman Gottlieb Löffelhardt. Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen werd gesticht door sprookjesbouwer Karl Heinz Grabler en zakenman Erich Wagner.

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen berenorkest

Doch daar waar in Phantasialand beide stichters reeds lang van het toneel zijn verdwenen wordt Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen nog steeds door het duo Grabler en Wagner geleidt. Dat merk je aan de liefdevolle vormgeving van het park, en aan de manier waarop het met de pers omgaat.

Toen ik een e-mail stuurde voor informatie voor dit artikel had ik binnen enkele uren een antwoord van Erich Wagner zelf. Hij was erg verheugd dat iemand in Nederland interesse had voor zijn park en vertelde me de hele geschiedenis.

Helaas is het huidige Phantasialand verworden tot een kil bedrijf dat niet eens de moeite neemt een e-mail van een blogger uit Nederland te beantwoorden. Oh ja, het park is prachtig. Maar wat ik mis in het huidige Phantasialand vind ik letterlijk en figuurlijk terug in Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen.

4D Kino

Onverwacht werd ik nogmaals geconfronteerd met een stukje Phantasialandnostalgie. Tijdens de preshow van de 4D-bioscoop klonk opeens het muziekstuk Theme from Caravans van Mike Batt. En de kenners weten dat dit muziekje ook in de verloren darkride Gondelbahn 1001 Nacht klonk.

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen preshow 3D Kino

In de 4D-bioscoop werd een driedimensionale animatiefilm vertoond die zich afspeelde in de wereld van de sprookjes uit 100 nachten. Doch helaas, al na enkele minuten viel het geluid uit. Al gauw kwam de operator haar excuus aanbieden.

Ze maakte ons attent op de volgende voorstelling, die dan hopelijk wel weer met geluid zou zijn. Het publiek nam de situatie met humor en al gauw hing er een lollig sfeertje in de verder stille zaal.

Schwanenbootfahrt

Al wandelend door het park viel mijn oog opeens op waterfietsen in de vorm van een zwaan. Dit deed me denken aan het Land van Ooit, waar ze ook dergelijke waterfietsen hadden.

Omdat ik een rustige dag had uitgezocht werden de attracties om de beurt bedient. Bij de waterfietsen was op dat moment geen operator en dus lagen de zwanen stil in het station. Desondanks besloot ik er toch een filmopname van te maken.

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen Schwanenbootfahrt

Terwijl ik stond te filmen kwam de operator aangelopen. Hij had natuurlijk gezien dat ik erbij stond te kijken en dacht dat ik er graag een tochtje mee wilde maken. Dat was ik niet van plan, doch hij drong zo aan dat ik me over liet halen voor een fietstochtje over het water. Hij was immers apart voor mij naar de attractie gekomen.

Ik besloot de GoPro, die ik inmiddels had opgehaald uit de auto, aan te zetten zodat ik meteen een onride had. Toen ik uit het station uitfietste had ik eigenlijk al spijt dat ik me over had laten halen. De waterfiets was gemaakt voor kinderen, en niet op iemand van mijn formaat. Het werd een, gelukkig niet al te lange, oncomfortabele vaart.

Filmen in de attracties

Het filmen in de attracties is iets waar men in Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen soepel mee omgaat. Alleen in het loopspookhuis Schloss Dracula mocht ik niet filmen. In de vrije val vroeg de operator of mijn GoPro goed vast zat. Toen ik hem dat liet zien was het goed.

Zoals gezegd was het een rustige dag en hoefde ik nergens te wachten. Sterker nog, het leek wel of ze op mij wachtten. Zo liep ik op een bepaald moment langs de wildwaterbaan Mami Wata toen de operator mij riep. Hij was in het gezelschap van een vrouw die voor een toeristenbureau een video aan maken was.

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen Mami Wata

Ze wilde graag een opname maken van een afdalend bootje met passagiers. Doch er waren op dat moment geen passagiers en de operator vroeg mij om plaats te nemen in een bootje. Uiteraard wilde ik hier wel aan meewerken. Hoewel ik reeds een onboard zette ik de GoPro opnieuw aan. Achteraf een gelukje want de eerste opname bleek onscherp te zijn.

Na de wilde vaart stapte ik uit maar werd opgevangen door de operator. Hij had nog een figurant gevonden en vroeg me nogmaals plaats te nemen. Via het operatorhuisje mocht ik naar het instapgedeelte alwaar ik samen met een jongedame plaats nam in het bootje. Ik zat voorin en kreeg de volle laag water over me heen. Maar dat mocht de pret niet drukken want het was een mooie zonnige dag.

Mijn bevindingen van Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen is een leuk familiepark. Met zijn 8 hectare oppervlak behoort het internationaal gezien tot de kleinere parken. Doch in Oostenrijk is het het grootste pretpark. Bovendien heeft men grootse ambities om verder uit te breiden met nieuwe themagebieden en attracties.

Fantasiana Erlebnispark Strasswalchen Afrika Orient

Voor spectaculaire achtbanen moet je hier (nog) niet zijn. Wel bied het park een groot aantal rustige attracties en nostalgisch vermaak voor wie net als ik het oude Phantasialand mist. Al met al een mooi en net familiepark, perfect voor gezinnen met kleine kinderen.

Zelf hoop ik hier over een aantal jaren weer eens te gaan kijken om te zien hoe het park zich heeft ontwikkeld. En natuurlijk om de dino’s, neushoorn en olifanten uit Phantasialand weer even te zien.

Leave a Reply

Your email address will not be published.