In 1968 opende Ponypark Slagharen de eerste echte “pretparkattractie” Onderwaterland. Later werd deze omgedoopt tot Ocean of Darkness en is bij het grote publiek vooral onder die naam bekend geworden. Het was een type attractie dat je tegenwoordig een darkride noemt. Doch dit was geen darkride van het kaliber “Pirates of the Caribbean. Het was meer een darkride zoals het spookhuis op de kermis, maar dan minder eng.

Onderwaterland oorspronkelijk op pier Scheveningen

In een wagentje dat eruit zag als een duikerklok werd je meegenomen naar de bodem van de oceaan. Je belande in een donkere wereld vol fluoriserende vissen, octopussen, rotsen en een Neptunus. De rit duurde slechts twee minuten en was vooral populair onder kleine kinderen, en een enkele nostalgisch ingestelde volwassene.

Oorspronkelijk was Onderwaterland een kermisattractie die jarenlang op de pier van Scheveningen heeft gestaan. Omdat hij daar weg moest werd hij te koop gezet en opgekocht door Henk Bemboom. De eerste jaren in Slagharen stond de darkride op een andere plek. Vanwege uitbreidingen van het park is hij twee keer verplaatst. Halverwege de jaren zeventig kwam hij op de plek waar hij de rest van zijn bestaan is gebleven.

Onderwaterland Ponypark Slagharen

Mijn eerste kennismaking met Onderwaterland

Het zal tijdens ons eerste bezoek aan Ponypark Slagharen geweest zijn dat ik voor het eerst in Onderwaterland ging. Dat was in 1975 en ik was toen 7 jaar. Wat ik daar vooral van herinner was dat ik bang was dat hij echt onder water zou gaan. Wat natuurlijk helemaal niet kan want de bollen waren duidelijk niet waterdicht. Maar ja, in de belevenis van een kind kan alles. Doch het feit dat alle wagentjes weer droog naar buiten kwamen stelde me gerust en dus maakte ik een ritje door Onderwaterland.

Het was voor het eerst dat ik in zo’n soort attractie zat dus dat maakte indruk. Temeer daar ik pas 7 was. Na dat eerste ritje zouden er nog vele volgen. Toen ik wat ouder was vond ik de attractie niet spannend genoeg meer en liet ik deze links liggen. Later als volwassene maakte ik toch uit jeugdsentiment toch graag weer eens een ritje in de inmiddels tot Ocean of Darkness omgedoopte attractie. Hoewel de attractie inmiddels behoorlijk verouderd was verbaasde ik mij altijd over de lange rij die er nog voor stond.

In 2012 hoorde ik van de operator van de Looping Star dat Onderwaterland, zo noemde hij het nog steeds, aan het eind van het seizoen zou worden afgebroken. Dat werden natuurlijk een paar extra afscheidsritjes. Ook heb ik toen met mijn telefoon een onride gemaakt. Helaas is de kwaliteit niet al te goed, maar ik wil jullie dit filmpje niet onthouden.

Onderwaterland, Ocean of Darkness en Nautilus

Na de oorspronkelijke naam Onderwaterland werd de attractie ergens in de jaren tachtig omgedoopt tot Ocean of Darkness. Persoonlijk vind ik dit de mooiste naam die de attractie heeft gehad. Ook kreeg de darkride een aantal malen een renovatie. Zo werd het station met de jaren mooier gemaakt en werd een zeemeermin aan het diepzeelandschap toegevoegd.

In de laatste jaren van haar bestaan ging de attractie door het leven als Nautilus. De Nautilus was de naam van de onderzeeër uit het boek Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne. Opmerkelijk genoeg werd na de sloop van de Nautilus dit gebied omgedoopt tot Jules Verne Adventureland. De Nautilus had dus prima bij dit nieuwe thema gepast.

Overigens beweren sommige bronnen dat de attractie ook Onderwaterwereld heeft geheten. Dit is echter niet juist. Onderwaterwereld was een soortgelijke attractie die in het inmiddels gesloten pretparkje De Vluchtheuvel in Norg stond.

Ocean of Darkness Attractiepark Slagharen

Ocean of Darkness maakt plaats voor Passepartout Explorer

In 2012 verkoopt de familie Bemboom hun inmiddels tot Attractiepark Slagharen omgedoopte pretpark aan Parques Reunidos. Voor seizoen 2013 investeren zij in een aantal kleinere attracties. Daarvoor wordt het gedeelte rondom Ocean of Darkness omgethematiseerd tot Jules Verne Adventureland.

Voor de nieuwe attracties in dit gebied moeten enkele oude attracties het veld ruimen. Naast Ocean of Darkness zijn dat de Rodeo Rider en de Dream Catcher. Aanvankelijk zou ook de Enterprise worden afgebroken doch dit stuitte op zoveel protest dat men besloot hier vanaf te zien.

Helaas was er geen clementie voor de Ocean of Darkness en dus werd deze begin 2013 gesloopt. Als eerbetoon aan de klassieker worden de voorste delen van enkele wagentjes hergebruikt bij de nieuwe attractie Expedition Nautilus.

De bollen van Ocean of Darkness bij de Expedition Nautilus

Expedition Nautilus is een zogenaamde Twist ’n Splash van Mack waar bezoekers elkaar vanuit een ronddraaiend wagentje op een soort carrousel nat kunnen spuiten. De kijkende bezoekers die niet nat willen worden kunnen nu beschutting zoeken achter de halve bollen van de Ocean of Darkness.

Het gebouwtje van de Ocean of Darkness is vandaag de dag in gebruik als overdekte wachtrij voor de Passepartout Explorer, een dure naam voor een verkeersparkje. De allerkleinsten kunnen hier in miniatuurautootjes de verkeersregels oefenen.

  2 replies to "Ocean of Darkness, de verloren darkride van Attractiepark Slagharen"

  • Arjan

   Expeditie Nautilus is geen Splash Battle maar een Twist ’n Splash van Mack

   • Herman

    Bedankt voor het melden van de officiële naam. Ik heb de tekst aangepast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.