De Geister Rikscha is een darkride, vaak oneerbiedig spookhuis genoemd, in het Duitse pretpark Phantasialand. De attractie werd geopend op 5 juni 1981 als onderdeel van het nieuwe themagebied Chinatown. Zittend in gondels in de vorm van een Chinese riksja passeren de bezoekers spookachtige scènes uit de Chinese mythologie.

Geister Rikscha werd ondergronds gebouwd

In 1979 startte de bouw van het nieuwe themagebied Chinatown. Dit is tot op de dag van vandaag de laatste gebiedsuitbreiding van Phantasialand. Voor alles wat daarna kwam heeft men oude gedeelten moeten afbreken. NB: Voor Deep in Africa heeft men een parkeerterrein voor het personeel opgeofferd.

Blijkbaar had men toen al door dat verdere uitbreidingsmogelijkheden beperkt waren zodat men besloot de Geister Rikscha voor het grootste deel ondergronds te bouwen.

Geister Rikscha Phantasialand

Alleen het gedeelte met het station is bovengronds. Achter het station verloopt het laatste deel van de darkride ook bovengronds. De rest bevind zich onder het plein waar zich tegenwoordig een podium bevindt.

Via een door Schwarzkopf gebouwd “endless chain” transportsysteem met 100 draaibare gondels leggen de bezoekers het 250 meter lange parcours in c.a. 8 minuten af. De Geister Rikscha is daarmee de langste ondergrondse darkride van Europa. Geister Rikscha is overigens Duits voor Spook-riksja.

Mijn eerste rit met de Geister Rikscha

De eerste keer dat ik een ritje maakte met de Geister Rikscha was tijdens mijn allereerste bezoek aan Phantasialand in 1983. Destijds waren de Gondelbahn 1001 Nacht en de Geister Rikscha de enige darkrides in Phantasialand.

Daarmee is de Geister Rikscha ook mijn allereerste echte darkride. Een jaar eerder maakte ik al min of meer kennis met het fenomeen darkride in Bobbejaanland. Daar was een deel van het parcours van de Texas Trein als korte darkride uitgevoerd, de Silver Mine (Niet te verwarren met de in 1984 in Phantasialand geopende Silbermine).

Helaas zijn in de loop der jaren een aantal scènes vervangen. De laatste jaren lijkt het erop dat de darkride met minimale middelen draaiende wordt gehouden en waarschijnlijk binnen enkele jaren zal worden afgebroken.

Ritverloop Geister Rikscha

Nadat het station is verlaten draait de gondel 180 graden waardoor de bezoekers achterstevoren afdalen in de Chinese onderwereld. Vroeger werd je dan aangestaard door ogen die vanuit een kunstmatig gewas oplichtten. Tegenwoordig kijk je hier tegen de beplating van het gebouw aan.

Geister Rikscha Phantasialand

De eerste echte scène bestaat uit een reus met daaromheen drie geesten. Dan draait de gondel naar rechts en passeer je een berg waaruit allerlei geesten opdoemen.

Vervolgens komt men aan bij een scène waarbij een krijger met een draak aan het vechten is. Oorspronkelijk vocht de draak terug doch de drakenanimatronic is jaren geleden kapot gegaan en nooit gerepareerd. Vandaag de dag ligt de draak er maar zielig bij terwijl de krijger toekijkt.

Geister Rikscha Phantasialand

Na de drakenscène komt een kerkhofscène welke doet denken aan de show in het Spookslot in de Efteling. Maar eerst passeer je nog een nooduitgang die vroeger in het station van de Silbermine uitkwam. Tegenwoordig is hier de uitgang van de achtbaan Raik in het nieuwe themagedeelte Klugheim.

Geister Rikscha Phantasialand

Na de kerkhofscène draait de gondel 180 graden naar rechts en zie je drie zingende chinezen in een vijver met hun hoofd net boven het water uit. De zingende gezichten zijn op de koppen geprojecteerd. Ik herinner me nog dat dit effect als kind grote indruk op me maakte. Ik vond het een briljante vinding. Wat ik toen nog niet wist was dat dit is afgekeken van Haunted Mansion in Disneyland.

Krokodillen uit de Tanagra Show

Na de zingende chinezen kom je aan bij de krokodillen uit de voormalige Tanagra Show. Vroeger was hier een scène met een octopus. Eerlijk gezegd kan ik mij deze scène niet meer herinneren van vroeger.

Voor het seizoen 1994 werd de oude Tanagra Show, een werkelijk briljante animatrnicshow, in het Tangagra Theater (waar nu Feng Ju Palace in zit) vervangen door een nieuwe show. De animatronics van de krokodillen uit de oude show werden toen in de Geister Rikscha geplaatst.

Geister Rikscha Phantasialand

In 2014 kreeg de Geister Rikscha een kleine opknapbeurt waarbij de krokodillen een nieuw uiterlijk kregen en er nu meer uitzien als draken. Helaas zijn ze daardoor niet meer herkenbaar als de krokodillen uit de Tanagra Show.

Vervolgens kom je aan bij een scène met een spookschip bemand door skeletten. Wat hier onmiddellijk opvalt is de enorme luchtverplaatsing veroorzaakt door een grote windmachine. Dit om een storm op zee na te bootsen. Op warme zomerse dagen is dit heerlijk verkoelend.

De ‘HAA HUHAA-geest’

Na de scène met het spookschip draait de gondel naar rechts. Vroeger bevond zich hier DE scène van de Geister Rikscha. Een Chinese riksja met kapotte wielen zat hier vast in de sneeuw. Een geest probeerde de riksja uit de sneeuw te trekken en slaakte daarbij de kreet “HAA HUHAA!” uit. Dit tot grote hilariteit van het publiek dat regelmatig de geest imiteerde.

Geister Rikscha Phantasialand

Helaas heeft men deze cult-scène in 1997 vervangen door een andere scène. Nog altijd heb ik de neiging om op deze plek “HAA HUHAA!” te roepen. De huidige scène is een ietwat verbeterde versie van in 1997 ingevoerde scène.

Vervolgens gaat het langs een geest op een troon weer omhoog naar het bovengrondse deel. Wat volgt is een recht stuk achter het station langs. Dit voert langs een paleis met dansende geesten welke op een ruit worden geprojecteerd. Hetzelfde effect wordt ook gebruikt in het spookslot in de Efteling.

Geister Rikscha Phantasialand

Liftende monsters en geesten

Na het paleis worden de bezoekers geconfronteerd met een paar liftende monsters. Vervolgens passeert men een spiegel en zie daar, er blijken geesten naast je in de riksja te zitten!

In werkelijkheid kijk je naar spiegelglas waarachter met fluoriserende verf bewerkte poppen aan een lopende band met de riksjas meedraaien. Deze worden verlicht zodat je ze door de spiegel heen ziet. Wanneer je aan het begin en einde naar de zijkant kijkt kun je zien hoe deze truk werkt. In mijn onride video heb ik dit in beeld gebracht.

Vervolgens draait de riksja nog eenmaal 180 graden om en zie je de laatste scène, een reus die een chinees meisje in zijn hand heeft.  Niet wetend wat voor boze plannen hij met haar heeft proberen mannen hem met touwen in bedwang te houden.

Oorspronkelijk rukte deze reus de hoofden van de voorbijgangers af. Aan zijn gewaad hingen de bebloede hoofden als trofeeën. Sommige van deze hoofden praatten zelfs nog.

Helaas is deze scène in de loop der jaren flink afgetakeld. De achtergrond werd vele jaren geleden verwijderd waardoor je tegen een kale muur aankijkt. Dit heeft men geprobeerd te maskeren door er touwen met plastic botten voor te spannen.

Geister Rikscha Phantasialand

Na de slotscène maakt de riksja een bocht waarna je in het uitstapgedeelte van het station komt. Via een lopende band verlaat je de riksja. In verschillende talen, waaronder Nederlands, wordt meegedeeld dat de wagen niet stopt. Deze gaat verder naar het instapgedeelte alwaar nieuwe passagiers aan hun ritje beginnen.

De toekomst van de Geister Rikscha

Gezien de staat van de darkride vrees ik dat er geen toekomst is voor de Geister Rikscha. Met animatronics uit reeds afgebroken attracties wordt zij draaiende gehouden. De krokodillen uit de Tanagra Show noemde ik reeds, maar ook bevinden zich hier animatronics uit de Silbermine en Gondelbahn 1001 Nacht.

Phantasialand Chinatown - Ingang Geister Rikscha

Wel heeft men de Geister Rikscha in 2014 een kleine opknapbeurt gegeven waaruit kan worden opgemaakt dat deze nog niet direct zal worden gesloopt. Dit komt natuurlijk doordat men eerst nog andere delen van het park gaat verbouwen. Maar dat deze baan binnen enkele jaren zal worden afgebroken staat voor mij vast.

Zie ook: “Sloopt Phantasialand de Geister Rikscha?“.

Tot zover mijn herinneringen aan de Geister Rikscha in Phantasialand. Graag lees ik hieronder wat jullie herinneringen aan de Geister Rikscha zijn.

Heb jij al zin om naar Phantasialand te gaan? Klik NU hier voor Goedkope Tickets >>

Leave a Reply

Your email address will not be published.