De Jumbo Jet uit Walibi Wavre, wie herinnert hem nog? Volgens verschillende bronnen staat deze achtbaan in Amigoland, een lunapark in het Zuid-Franse Le-Grau-du-Roi. Maar klopt dit wel? In dit artikel vertel ik alles over deze klassieker van de fameuze achtbaanbouwer Anton Schwarzkopf.

Kenmerken van de Jumbo Jet

Kenmerkend voor deze Schwarzkopfklassieker is de lift. Deze bestaat niet uit de klassieke schuine liftheuvel met een ketting. De Jumbo Jet gaat omhoog via een spiraal en wordt daarbij aangedreven door elektromotoren.

Jumbo Jet Amigoland Le-Grau-du-Roi

Ook typisch voor de Jumbo Jet zijn de treintjes waarin de passagiers achterelkaar zitten, als in een bobslee. Het is bij moderne achtbanen nauwelijks nog voor te stellen, maar de passagiers zaten los in het treintje! Om deze reden heeft de Jumbo Jet dan ook geen airtime.

Een ander kenmerk is dat er een apart station is om uit te stappen. Vervolgens rijdt het treintje leeg naar het instapstation. De treintjes bestaan uit slechts twee wagentjes zodat de passagiers doorlopend kunnen instappen. In totaal heeft Anton Schwarzkopf zeven stuks van dit type achtbaan gebouwd.

De Jumbo Jet in Walibi

De Jumbo Jet werd in 1975 door Walibi stichter Eddy Meeùs gekocht van Anton Schwarzkopf. Het was daarmee een van de oorspronkelijke attracties van Walibi (nu Walbi Belgium), dat in 1975 de poorten opende. De klassieker stond op de plek waar tegenwoordig de Buzzsaw, een Top Spin, staat.

De Jumbo Jet draaide tot en met 1991 zijn rondjes in Walibi en werd daarna verkocht. Naar het schijnt heeft hij toen nog enkele jaren over de kermissen gereisd, voordat hij in Amigoland terecht kwam. Tenminste, dat is wat wordt verteld en wat ik zelf ook jaren heb geloofd…

Jumbo Jet Amigoland Le-Grau-du-Roi

De Jumbo Jet in Amigoland

Sinds 2006 staat de Jumbo Jet in Amigoland. Amigoland is een lunapark, een permanente kermis, in het Zuidfranse Le-Grau-du-Roi. Dit lunapark is alleen ’s avonds en gedeeltelijk ’s nachts open. In Amigoland betaal je net als op de kermis per attractie. De attracties worden door verschillende exploitanten gerund. Er hoeft geen entree te worden betaald om op het terrein te komen.

Doch de Jumbo Jet die hier staat blijkt niet afkomstig te zijn uit Walibi Belgium. Deze werd overgenomen van een Canadese exploitant en stond op de Canadian National Exhibition. Daarvoor heeft hij nog in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure gestaan.

Verschillende bronnen meldden dat deze achtbaan afkomstig was uit Walibi Belgium. Zelfs in de Roller Coaster Database heeft het jarenlang verkeerd gestaan. Inmiddels is dit gecorrigeerd.

Waar is de Jumbo Jet uit Walibi Belgium dan gebleven? Deze werd eerst verkocht aan een Franse kermisexploitant. Daarna is hij verkocht aan de eigenaar van het Franse pretpark Winnoland (ten zuiden van Parijs). Hier is hij echter nooit opgebouwd, maar ligt hij opgeslagen in containers. volgens de onderzoekers van Theme Park Freaks staat hij nu te koop.

Jumbo Jet Amigoland Le-Grau-du-Roi

Bezoek aan Amigoland

In de zomer van 2017 bezocht ik Amigoland voor een weerzien met de Jumbo Jet. De attracties zouden pas om 20:30 open gaan en daarom besloot ik vooraf in de buurt wat te gaan eten. Onderweg naar het restaurant passeerde ik het lunapark reeds en zag ik na 27 jaren de Jumbo Jet weer.

Na het eten arriveerde ik tegen 20:30 bij Amigoland. Ik parkeerde mijn auto op het ruime parkeerterrein. Er stonden reeds enkele andere auto’s waarin mensen zaten te wachten. Ik liep alvast het terrein op om wat sfeerbeelden te maken. Uiteraard ging ik als eerste naar de Jumbo Jet, welke centraal op het terrein staat opgesteld.

Vanaf 20:30 gingen de attracties beetje bij beetje, met de Franse slag, open. Voor de Jumbo Jet moest ik nog wachten tot c.a. 21:00 uur.

Jumbo Jet Amigoland Le-Grau-du-Roi

Eindelijk weer in de Jumbo Jet

Dan was het eindelijk zover, de achtbaan waar ik voor het laatst als begin twintiger in had gezeten ging open. Tenminste dat dacht ik op dat moment. Wat ik me nog van de rit zelf wist te herinneren was vooral de spiraallift en de eerste afdaling.

Ik zat voor in het eerste wagentje. Dit om een goed uitzicht te hebben voor de onride die ik maakte. Langzaam ging het via de spiraal omhoog naar een hoogte van 33 meter. Boven aangekomen duikt het treintje vrijwel meteen weer de diepte in.

Doch soms zijn de herinneringen mooier dan de werkelijkheid. Hoewel ik het een erg leuke klassieker vind was het een behoorlijk ruwe rit. In een van de bochten stootte ik met mij zij tegen de rand van het wagentje. Dit door het ontbreken van beugels.

Jumbo Jet Amigoland Le-Grau-du-Roi

Ondanks de ruwe rit was het toch een leuk weerzien met de Jumbo Jet. Later maakte ik nog een rit in het donker. Ditmaal achterin het achterste wagentje.

Impressie Lunapark Amigoland

Zoals gezegd is Amigoland eigenlijk een permanente kermis die pas ’s avonds open gaat. Dit concept wordt vaker toegepast in warme landen, omdat het overdag veel te heet is. Het lunapark blijft tot 2 uur ’s nachts open.

Jumbo Jet Amigoland Le-Grau-du-Roi

Amigoland is precies wat je van een kermis mag verwachten. Geen thematisering, maar alleen attracties en het nodige kleinvermaak. Daarvoor in de plaats wel een geweldige sfeer, vooral naarmate het donkerder wordt. Op het terrein liepen ook entertainers rond om het publiek te vermaken.

Een erg grappige attractie vond ik het loopspookhuis met levende acteurs. Zo nu en dan kwamen er een paar mensen gillend naar buiten achtervolgd door Leatherface, een karakter uit de horrorklassieker The Texas Chainsaw Massacre.

Compleet met brullende kettingzaag kwam hij zijn “slachtoffers” achterna. Hij speelde zijn rol goed, want terwijl ik hem stond te filmen gebaarde hij dat ik maar eens bij hem moest komen… Gevolgd door een kill-gebaar!

Al met al een zeer geslaagde avond in lunapark Amigoland in Le-Grau-du-Roi. Een leuke kermis met een goede sfeer, maar vooral een nostalgisch weerzien met de Jumbo Jet, maar niet die uit Walibi.

  2 replies to "Jumbo Jet uit Walibi in Amigoland?"

  • Geoffrey cherrete

   Dit was mijn allereerste achtbaan. Ik kan me nog herinneren dat de karretjes een kangeroe look hadden. Leuke baan, spijtig geen meer in de buurt van belgie te vinden

   • Herman

    Maar deze achtbaan is niet die uit Walibi. De wagentjes van de Jumbo Jet in Walibi hebben ook nooit een kangoeroe-look gehad. Er staat me wel iets bij dat er vroeger een kinderbaantje was met wagentjes met een kangoeroe-look. Maar daar was ik al te groot voor toen ik voor het eerst in Walibi kwam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.