Geschiedenis Dyrehavsbakken in het kort

Dyrehavsbakken nabij de Deense hoofdstad Kopenhagen is het oudste nog operationele pretpark ter wereld. Het ontstond doordat in 1583 op deze plek een natuurlijke bron werd ontdekt. De lokale bevolking kwam vervolgens massaal hierheen om te genieten van het frisse en schone water, waar in die tijd een tekort van was in Kopenhagen.

Dyrehavsbakken

Ondernemers zagen hun kans om hier hun voordeel mee te doen en na een tijdje werden er kraampjes geopend waar eten, drinken en kannen voor het water werden verkocht. Later werden er attracties, spellen en restaurants aan toe gevoegd.

Dyrehavsbakken

Zo ontwikkelde Dyrehavsbakken zich in de loop der eeuwen tot een pretpark met een mix van klassieke en moderne attracties. Dyrehavsbakken is overigens Deens voor Hertenkampheuvel. In de volksmond wordt het ook vaak afgekort tot Bakken.

Mijn bezoek aan Dyrehavsbakken

Tijdens mijn zomervakantie in 2009 verbleef ik in Kopenhagen. Waar de meeste toeristen bij Kopenhagen en een pretpark meteen aan Tivoli denken besloot ik een bezoek te brengen aan Dyrehavsbakken (NB: Het beroemde Tivoli heb ik later tijdens deze vakantie uiteraard ook bezocht). Het gegeven dat dit het oudste nog operationele pretpark ter wereld was sprak mij erg aan.

Dyrehavsbakken

In Dyrehavsbakken hoef je geen entree te betalen, je betaald er per attractie. Ook kun je een polsbandje kopen waarmee je onbeperkt toegang hebt tot alle attracties. Voor deze laatste optie koos ik. Bakken is een heerlijk ouderwets en nostalgisch pretpark zonder themagebieden. Op een bepaalde manier deed het me wel aan het oude Ponypark Slagharen denken.

Racing Dyrehavsbakken

Racing Dyrehavsbakken

Je vindt er attracties die je nergens anders meer ziet. Pronkstuk is een houten achtbaan uit 1932 genaamd Rutschebanen, hetgeen Deens is voor… achtbaan. Toen ik er was ging er nog iemand mee om het treintje onderweg af te remmen. Dat was het laatste jaar dat de remmer mee ging want in 2010 werden de originele treintjes vervangen door nieuwe treintjes die waren voorzien van een automatisch remsysteem.

Rutschebanen Dyrehavsbakken

Rutschebanen Dyrehavsbakken

Rutschebanen vormt eigenlijk de spil van het hele park. Kleinere attracties zijn rondom de enorme houtconstructie opgesteld waardoor er een vierkante straat rondom de achtbaan is ontstaan.

Rutschebanen Dyrehavsbakken

Enterprise Dyrehavsbakken

Hoewel ik ook een groot liefhebber ben van de thematisering van Phantasialand vond ik het erg leuk in dit park waar je je in de jaren zeventig waande als je de moderne attracties wegdacht. Na een dag vol nostalgisch vermaak keerde ik voldaan terug naar mijn hotel in Kopenhagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.