Op internet circuleren geruchten dat de Flying Cloud, ook bekend onder de naam Traum Boot, weer terug komt en wel op zijn oude plek. Dit loopingschip stond van 1984 tot eind 2012 achter het kabelbaanstation. De kans dat deze terugkomt wordt geschat op zo’n 80%. Of dat volgend jaar al het geval zal zijn is nog de vraag, maar waarschijnlijk draait hij in 2018 weer.

De voorgeschiedenis van de Flying Cloud

De Flying Cloud kwam in 1984 naar wat toen nog heette Ponypark Slagharen en was destijds een thrill ride eersteklas. Overigens heeft jarenlang op Wikipedia gestaan dat deze in 1980 naar Slagharen kwam. Dit is echter onjuist, men heeft hier twee schepen met elkaar verward.

traum-boot-aka-flying-cloud-slagharen

In 1980 kwam namelijk de eerste schommelboot naar Slagharen. Ik kan me nog heel goed herinneren dat dit schip nieuw was en heb hier nog een leuke anekdote over. Maar die bewaar ik voor een apart artikel 😉

Inmiddels is het jaartal op Wikipedia gecorrigeerd, en wel door ondergetekende. Doch reeds vele websites hebben de fout klakkeloos overgenomen waardoor je nu op veel plaatsen op het web kunt lezen dat deze in 1980 werd geopend. Maar jullie weten nu beter.

Traum Boot

Bij zijn intrede in 1984 was het loopingschip voorzien van de Duitse naam Traum Boot, hetgeen Droomboot betekend. Deze stond in verlichte letters op het eveneens verlichte zeil. Onder deze naam was het schip ook vele jaren bekend. Later heeft men het de naam Flying Cloud gegeven.

Verplaatsing Flying Cloud

Vanwege de komst van enkele nieuwe attracties werd de Flying Cloud voor seizoen 2013 verplaatst naar waar heel vroeger de schommelboot, later de botsauto’s en nog weer later de Zwunka, stond. Doch doordat hier Aqua Mexicana werd gebouwd werd de Flying Cloud na het zomerseizoen van 2014 afgebroken en ligt hij tot op de dag van vandaag in de opslag.

Op de oorspronkelijke plek van de Flying Cloud staat nu de kinderattractie Fogg’s Trouble. En trouble schijnt die inderdaad te geven want volgens de geruchten heeft deze vaak storing na een flinke regenbui. Om deze reden zou Wouter Dekkers hem naar het gedeeltelijk overdekte Kids Country willen verplaatsen.

Daarmee komt weer een plekje vrij en wat zou je daar nou beter neer kunnen zetten dan de Flying Cloud? Persoonlijk hoop ik van ganse harte dat dit gerucht klopt. Dit was de mooiste plek waar dit loopingschip heeft gestaan. Wanneer je ondersteboven stil hing had je een prachtig uitzicht over de Main Street.

Flying Cloud Attractiepark Slagharen

De Flying Cloud terug op zijn oude plek?

Tijdens mijn bezoek aan Slagharen op woensdag 21 september j.l. heb ik geprobeerd informatie te winnen bij het personeel. Doch men is hier zeer terughoudend mee. Daarom zet ik zelf maar even op een rij wat ervoor of ertegen pleit.

Feit is dat er een goed functionerende attractie in de opslag staat waarvoor men even geen plek heeft in het park. Bij de afbraak eind 2014 gaf directeur Wouter Dekkers al aan dat men hem weer wilde opbouwen maar dat er eerst een geschikte plek voor moest worden gevonden. Men wilde hem niet voor één seizoen gauw ergens neerzetten.

Wat er nog meer voor pleit is dat het schip goed past bij het in 2013 geopende themagebied(je) Jules Verne Adventureland.

Wat er tegen pleit is de vraag waar de Fogg’s Trouble, een soort schommelboot van het type “Rockin’ Tug”, dan moet komen te staan in Kids Country. Met deze vraag in gedachten heb ik hier afgelopen woensdag wat rondgekeken. Eigenlijk zie ik weinig mogelijkheden om deze attractie hier te plaatsen.

Misschien dat de waterspeelplaats wordt afgebroken en men daar deze “Rockin’ Tug” plaatst. Maar waarschijnlijk is dat niet want waterspeelplaatsen zijn, vooral op warme dagen, bijzonder populair. Bovendien is dit gedeelte niet overdekt.

foggs-trouble-slagharen

Een andere mogelijkheid zou zijn wanneer men een aantal speeltoestellen, of de toch niet meer functionerende modelspoorbaan, zou verwijderen. Echter lijkt het mij dat het dak op deze plek te laag is voor deze attractie. Om de voorkomen dat de gasten hun hoofd stoten zou er dan een kleine verbouwing moeten plaatsvinden.

Wat ook nog een mogelijkheid zou zijn is om Fogg’s Trouble te verplaatsen naar de hal waar zich nu het Western Village Theater bevind. Ooit was er een verbinding tussen Kids Country en deze hal. In die tijd was hier een ponybaan en stonden ter decoratie de decors opgesteld van de oude wild west show. Deze werd in de jaren tachtig en negentig opgevoerd in de koepel waarin zich nu Wild West Adventure bevindt.

Al met al blijft het een probleem geschikte plek te vinden voor Fogg’s Trouble.

Update 2 maart 2017

Op 2 maart 2017 sprak ik Ben Nijkamp, hoofd technische dienst Attractiepark Slagharen. Ik vroeg hem wat hij van het idee vond om de Flying Cloud weer op zijn oorspronkelijke plek te plaatsen. Hij vertelde dat die kans heel klein was omdat het schip vanwege het draaien veel ruimte nodig heeft. En deze ruimte wordt nu beperkt door Expedition Nautilus.

Verder kan ik melden dat Kids Country geheel op de schop ligt. Het zal meer open worden zodat hiervandaan de nieuwe achtbaan Gold Rush goed te zien is. Deze verbouwing zou een verplaatsing van Fogg’s Trouble waarschijnlijker maken. Ben Nijkamp bevestigde dat dit plan er is maar zei dat dat waarschijnlijk pas voor seizoen 2018 zal gebeuren.

Overigens liet hij zich niet uit over een mogelijke terugkeer van de Flying cloud.

Update 31 maart 2017

Op de openingsdag van het nieuwe seizoen kwam mij ter ore dat de Flying Cloud niet meer op de plek ligt waar hij de afgelopen jaren lag opgeslagen. Dit kan twee dingen betekenen… Ofwel hij is naar een revisiebedrijf gebracht, of hij is verkocht. In het ene geval zal hij volgend jaar weer draaien, in het andere geval is hij voorgoed verdwenen uit Attractiepark Slagharen.

Update 10 april 2017

Het blijkt dat de Flying Cloud naar een andere locatie bij de technische dienst is verplaatst. Mogelijk wordt hij daar klaargemaakt om volgend jaar weer in gebruik te worden genomen.

We houden u op de hoogte…

  11 replies to "Komt de Flying Cloud terug in Attractiepark Slagharen?"

  • Daffie

   Doe dan Foggs trouble maar ff in de opslag; maar de flying cloud zo snel mogelijk terug!

   TZT kan achter het reuzerad of bij de oude ingang wel een plek voor foggs trouble gemaakt worden.

   • Herman

    Helemaal mee eens. Maar ik denk dat ze om marketingtechnische redenen daar nog een jaar mee wachten.

    Volgend jaar zullen er sowieso meer bezoekers komen vanwege de Gold Rush. Als ze de Flying Cloud dan nog een jaar in de opslag houden kunnen ze die een jaar later als publiekstrekker gebruiken.

   • Fritz

    Ik weet dat de Flying Cloud / Droomboot voorgoed uit het park is verwijderd en dat betekent op zijn beurt dat de rit nooit meer in het park zal zijn. In plaats van de directeur zou ik een nieuwe attractie van dit type naar dit park brengen. Daar is ruimte voor achter het reuzenrad. Ik weet dat er een nieuwe familie hangende achtbaan achter het reuzenrad zal worden gebouwd en misschien een nieuwe goot. De wildwaterbaan is nog niet beslist, maar de nieuwe achtbaan gaat op 18 december 2023 open.

   • Fritz

    Ik weet dat de Flying Cloud / Dreamboat permanent uit het park is verwijderd en dat betekent dan weer dat de rit nooit meer in het park zal zijn. In plaats van de directeur zou ik een nieuwe attractie in zijn soort naar dit park brengen.

  • Richard

   Heeft hij niet een tijd Peter Pan geheten?

   • Herman

    Niet dat ik weet. Maar er staat me iets bij dat in de jaren 80 in een folder van Slagharen een soortgelijk schip stond met de naam Peter Pan. Dat deed de familie Bemboom wel vaker, foto’s van attracties uit een van hun andere parken gebruiken als ze nog geen foto van de attractie zelf hadden. Zo heeft ook ooit een foto van de Looping Star uit Bembom Brothers in het Engelse Margate in de folder van Slagharen gestaan.

    Overigens was er vroeger wel een Peter Pan Treintje. Dat reed onder de rode keverachtbaan, waar nu de Mine Train is.

  • Yvonne

   Wat is de waarde van de folder uit 1984
   Met als titel
   Gezellige bingo reizen met grote prijzen
   Naar ponypark slagharen
   Heb ik liggen. Een gave folder volgens mij 1984 met gulden prijzen

  • Daniël

   Kunnen ze de Flying Cloud niet achter het reuzenrad plaatsen?
   Want die huisjes gaan weg!

   • Herman

    Dat zou kunnen, maar ik denk niet dat dat gaat gebeuren. Wouter Dekkers is bezig het park een flinke upgrade te geven, en ik denk dat de Gold Rush maatgevend is voor toekomstige projecten. Daarin past het niet om op een stuk vrijgekomen terrein wat oude attracties te zetten die nog in de opslag liggen. Ik denk dat de uitbreiding die daar komt pas over enkele jaren open gaat met een nieuwe topattractie en thematisering.

    Als nostalgicus hoop ik natuurlijk dat de Flying Cloud, privé noem ik hem nog steeds Traumboot, weer ergens in het park opduikt. Bij voorkeur op z’n oude plekje.

    • christian

     Hallo Herman weet u misschien ook wat voor attracties slagharen nog meer in de opslag heeft? Het hoeven geen feiten te zijn maar vind het wel een leuk onderwerp!

     • Herman

      Dat weet ik niet, ik zal er bij de eerstvolgende gelegenheid eens naar informeren. Ik heb jaren gelden weleens gehoord dat het kleine reuzenrad (stond lang geleden ongeveer waar nu de Enterprise staat) nog in de opslag ligt. Zo’n 10 jaar geleden, onder de familie Bembom, zouden ze zelfs van plan zijn geweest om het op te knappen en weer in het park te plaatsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.