Apollo 14

In 1976 opende in Slagharen de Apollo 14. Dit was een grote planeet waaromheen gondels in de vorm van ruimtecapsules ronddraaiden. Net als de Zeppelin was ook de Apollo 14 overgenomen van het failliete Duitse pretpark Tivoli Keulen.

De Apollo 14 uit Slagharen was één van de favoriete attracties uit mijn jeugd en een topattractie van het park in die tijd. Ik herinner me nog goed hoe ik als kind na het passeren van de kassa altijd meteen naar de Apollo 14 rende. Dat was steevast de eerste attractie die ik bezocht. Nog steeds hoor ik mezelf naar de gondel rennen over de metalen platen.

Apollo 14 Slagharen
De Apollo 14 met de originele gondels in 1978.

Eénmaal in de gondel nam je plaats op een klein bankje en haalde je een hevel naar beneden. Deze sloot de deuren en fungeerde als veiligheidsbeugel. Doch naarmate de jaren vorderden voor deze tweedehands attractie werkte dit systeem niet meer. De operator moest vanaf toen zelf alle deuren sluiten. Ook begon hij tijdens het draaien steeds meer geluid te maken.

Zweefapollo

In 1979 krijgt de Apollo 14 gezelschap van de Zweefapollo. Oorspronkelijk was dit exact dezelfde attractie, doch deze werd eerst omgebouwd tot zweefmolen en naast de Apollo 14 geplaatst. Zo stonden er jarenlang twee grote planeten vlak bij de ingang van het park. Om precies te zijn waar nu de draaimolen en de Sky Tower staan. Overigens waren dit de enige twee Apollo’s die door de firma Schwarzkopf zijn gebouwd.

Slagharen Apollo 14 & Zweefapollo
Beide Apollo’s gebroederlijk naast elkaar. Deze foto werd gemaakt van een foto op de tentoonstelling 40 Jaar Attractiepark Slagharen, en is hier met toestemming van Attractiepark Slagharen gepubliceerd.

De Zweefapollo staat vandaag de dag nog steeds in Slagharen alleen nu op de plaats waar vroeger het openluchtzwembad was. Voor het seizoen 2015 heeft hij nog een grote renovatie ondergaan.

De Apollo 14 verhuist naar Engeland

In 1985 verhuisde de Apollo 14 naar zusterpark Bembom Brothers, nu Dreamland Margate, in Engeland. Hiervoor werd hij wel eerst gereviseerd en kwam zelfs in één keer door de veiligheidskeuring.

Zweefapollo Slagharen
De Zweefapollo op zijn nieuwe plek in Slagharen.

Later werd de goede oude Apollo 14 ook omgebouwd tot zweefmolen en kreeg hij een nieuwe naam, Heatwave, en een andere kleur, fel oranje. Na Dreamland, verhuisde hij in 1998 naar Lightwater Valley waar hij in gebruik was tot 2003. Vervolgens verplaatste pretparkbaas Henk Bemboom hem naar zijn nieuwe park Loudoun Castle in Schotland. Daar kreeg hij zijn oorspronkelijke kleur groen weer terug en weer een nieuwe naam, The Plough.

Zo stond de Schwarzkopf klassieker inmiddels in het vijfde park. Helaas moest Loudoun Castle in 2010 de deuren sluiten en stond die arme Apollo 14 er verlaten bij. Het laatste wat ik van mijn favorite attractie uit mijn vroege jeugd heb vernomen is dat deze te koop staat op internet.

  11 replies to "Apollo 14 & Zweefapollo Slagharen"

  • Erwin

   Gaaf Herman,

   Leuk dat je zulke herinneringen op gaat halen, zeker ook met plaatjes en video is dit helemaal af, zullen veel mensen waaronder ikzelf van gaan genieten.

   Succes

   • Herman

    Bedankt. Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben die nostalgische gevoelens heeft ten opzichte van pretparken 🙂

  • christian kloese

   Hoi Herman ik weet in welk jaar de apollo 14 weg ging het was het jaar 1985 daarna heeft de draaimolen 1 jaar naast de zweef apollo gestaan in 1986 ging de oude enterprice weg en kwam de draaimolen daar 1 seizoen te staan op de lege plek heeft de 2de zeppelin gestaan van slagharen dit was ook het enige jaar dat er 2 zeppelins in slagharen hebben gestaan. bovendien is de enterprice die op de plek stond van de octopus een schwarzkopf enterprice type 2. de huidige enterprice kwam rond 1990 naar het park dat is een schwarzkopf enterprice type 3. ik hoop dat je aan deze infomatie veel in kijk kan hebben. dit verhaal wat ik net typte vertelde mn moeder me. zelf ben ik 14 jaar en ben ik erg dol op slagharen van vroeger Mvg Christian

   • Herman

    Hartelijk dank voor deze informatie. Ik zal het jaartal aan de pagina toevoegen.

    Weet je misschien ook in welk jaar de kleine monorail is gesloten? Ik vermoed dat deze aan het eind van 1981 is afgebroken, op het station na want daar staan nu de kluisjes, maar helemaal zeker weet ik het niet.

    • christian kloese

     Hoi het is sowieso wel naar 1981 ik heb in een filmpje op YouTube gezien (het filmpje heet het oversticht attractie park slagharen) daar was het park in 1984 te zien herkenbaar was dat er twee apollos stonden en dat de traumboot te zien was in dat filmpje was de kleine monorail nog zichtbaar ik vermoed dat hij in 1985 werd verwijderd

  • christian kloese

   Dan nog iets op schwarzkopf coaster.net staat dat het grote reuzenrad van slagharen niet van Tivoli keulen was maar was overgekocht van de duitse kermis eigenaar willenborg naar de verkoop van het grote reuzenrad van slagharen heeft willenborg een 50 meter hoog reuzenrad aangekocht bij schwarzkopf inpv het rad in slagharen dat 44 meter is

   • Herman

    Oh dat is interessant. Ik heb die informatie van een Duits forum. Ik zal dat van Tivoli er dan maar uithalen en eerst verder onderzoek doen.

    Bedankt voor alle info 🙂

    • christian kloese

     geen dank ik ben zeer benieuwd wat er nog meer aan oude mooie verhalen en weetjes over slagharen op deze website komen te staan ik ben benieuwd!

     • christian kloese

      ik heb je fb pagina gevonden en vind ik leuk gedaan omdat ik hier geen linkjes kan plaatsen zal ik u een pb sturen op fb pretpark nonstalgie met de informatie over het reuzenrad

   • Fred haarlem

    maar weet je dat die reuzenrad niet zo hoog is geweest in de begin jaren van rond de 70 tige jaren van die veel kleinde en er waren toen ook nog niet zoveel huisjes ik weet nog voor me te halen dat ze helemaal achter in daar zijn ze gaan bouwen met huisjes en toen was het nog heel erg kaal

    • Herman

     Vroeger stond er inderdaad een klein reuzenrad, op de plek waar nu de Enterpirise staat. Het Weense Reuzenrad heette dat. Ook nadat het niet meer in gebruik was heeft het daar nog jaren gestaan. Ik heb zelfs eens gehoord dat het nog in de opslag moet liggen en dat er plannen waren, voor de overname door Parques Reunidos, om het op te knappen en weer in gebruik te nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.