Apollo 14

In 1976 opende in Slagharen de Apollo 14. Dit was een grote planeet waaromheen gondels in de vorm van ruimtecapsules ronddraaiden. Net als de Zeppelin was ook de Apollo 14 overgenomen van het failliete Duitse pretpark Tivoli Keulen.

De Apollo 14 uit Slagharen was één van de favoriete attracties uit mijn jeugd en een topattractie van het park in die tijd. Ik herinner me nog goed hoe ik als kind na het passeren van de kassa altijd meteen naar de Apollo 14 rende. Dat was steevast de eerste attractie die ik bezocht. Nog steeds hoor ik mezelf naar de gondel rennen over de metalen platen.

Apollo 14 Slagharen
De Apollo 14 met de originele gondels in 1978.

Eénmaal in de gondel nam je plaats op een klein bankje en haalde je een hevel naar beneden. Deze sloot de deuren en fungeerde als veiligheidsbeugel. Doch naarmate de jaren vorderden voor deze tweedehands attractie werkte dit systeem niet meer. De operator moest vanaf toen zelf alle deuren sluiten. Ook begon hij tijdens het draaien steeds meer geluid te maken.

Zweefapollo

In 1979 krijgt de Apollo 14 gezelschap van de Zweefapollo. Oorspronkelijk was dit exact dezelfde attractie, doch deze werd eerst omgebouwd tot zweefmolen en naast de Apollo 14 geplaatst. Zo stonden er jarenlang twee grote planeten vlak bij de ingang van het park. Om precies te zijn waar nu de draaimolen en de Sky Tower staan. Overigens waren dit de enige twee Apollo’s die door de firma Schwarzkopf zijn gebouwd.

Slagharen Apollo 14 & Zweefapollo
Beide Apollo’s gebroederlijk naast elkaar. Deze foto werd gemaakt van een foto op de tentoonstelling 40 Jaar Attractiepark Slagharen, en is hier met toestemming van Attractiepark Slagharen gepubliceerd.

De Zweefapollo staat vandaag de dag nog steeds in Slagharen alleen nu op de plaats waar vroeger het openluchtzwembad was. Voor het seizoen 2015 heeft hij nog een grote renovatie ondergaan.

De Apollo 14 verhuist naar Engeland

In 1985 verhuisde de Apollo 14 naar zusterpark Bembom Brothers, nu Dreamland Margate, in Engeland. Hiervoor werd hij wel eerst gereviseerd en kwam zelfs in één keer door de veiligheidskeuring.

Zweefapollo Slagharen
De Zweefapollo op zijn nieuwe plek in Slagharen.

Later werd de goede oude Apollo 14 ook omgebouwd tot zweefmolen en kreeg hij een nieuwe naam, Heatwave, en een andere kleur, fel oranje. Na Dreamland, verhuisde hij in 1998 naar Lightwater Valley waar hij in gebruik was tot 2003. Vervolgens verplaatste pretparkbaas Henk Bemboom hem naar zijn nieuwe park Loudoun Castle in Schotland. Daar kreeg hij zijn oorspronkelijke kleur groen weer terug en weer een nieuwe naam, The Plough.

Zo stond de Schwarzkopf klassieker inmiddels in het vijfde park. Helaas moest Loudoun Castle in 2010 de deuren sluiten en stond die arme Apollo 14 er verlaten bij. Het laatste wat ik van mijn favorite attractie uit mijn vroege jeugd heb vernomen is dat deze te koop staat op internet.

Reageer op dit bericht

Abonneer ook op ons YouTube-kanaal!