In 1985 opende in Walibi Belgium, toen nog gewoon Walibi, de darkride Het Paleis van Ali Baba. Het was een prachtige oriëntaalse darkride, vergelijkbaar met de Fata Morgana in de Efteling die een jaar later opende. Deze darkride opende in een nieuw themagebied, met de naam Ali Baba, dat geheel rondom de attractie was gebouwd.
Bezoekers waanden zich in een oosterse stad, compleet met slangenbezweerder. Vandaag de dag maakt wat er van over is deel uit van het grotere themagebied Ali Baba-land. Het oude Ali Baba vormt nu alleen nog maar het decor voor de achtbaan Cobra.
Bedrijfsspionage
Op internet gaat het gerucht dat de darkride Het Paleis van Ali Baba het resultaat was van een stukje bedrijfsspionage. Volgens dit verhaal zou Walibi baas Eddy Meeùs er lucht van hebben gekregen dat de Efteling een oosterse darkride aan het ontwerpen was. Vervolgens zette hij alles op alles om eerder een zelfde soort attractie te openen.
Volgens sommige bronnen zou een werknemer van de Efteling kopieën van de bouwtekeningen van de Fata Morgana aan Walibi hebben geleverd. Toen dit eenmaal uitkwam werd deze ontslagen. Andere bronnen beweren echter dat deze al was ontslagen en uit rancune met de kopieën van de bouwtekeningen naar Walibi zou zijn gestapt.
Ook zouden volgens dit verhaal verschillende scènes van de Fata Morgana exact zijn nagebouwd. Dit klopt echter niet helemaal. Er waren inderdaad twee scènes die erg op elkaar leken, namelijk “De troonzaal” en “De Oosterse markt”. Doch dit waren geen exacte kopieën!
Walibi-directielid Dominique Fallon beweerd tot op de dag van vandaag dat er geen sprake van bedrijfsspionage was en dat de planning voor de darkride Het Paleis van Ali Baba al in 1983 was begonnen.
Zogezegd om naast alle wilde attracties ook een rustige sprookjesachtige attractie aan te bieden. Dat beide parken kort na elkaar een soortgelijke attrractie openden zou puur toeval zijn geweest…
Of het nu een gevalletje bedrijfsspionage was of niet, het resultaat was prachtig.
Ritverloop van Het Paleis van Ali Baba
In het station stapte je in een bootje dat langs de verschillende scenes voer. Het begon met een kleine afdaling naar het rijk van 1001 nacht, gevolgd door een plons op het water.
Voor een waterrad draaide je rechtsaf de Troonzaal binnen. Dit was één van de scènes die gelijkenis toonde met een scene uit de Fata Morgana van de Efteling. Links en rechts zag je de pracht en praal van het paleis van de Sultan.
De volgende scene was “De tuin der geliefden”. Voor zover ik me kan herinneren waren hier maar twee animatronics, namelijk een jongen en een meisje die elkaar kusten onder een prieel.
De volgende scene staat mij nog zeer helder voor de geest en maakte destijds diepe indruk en gaf mij een hypnotiserend gevoel.
De naam van deze scene was “De Magische Stad”. Het was een fluoriserend stadsdecor waar je links en rechts vliegende tapijten en schepen voorbij zag vliegen. In werkelijkheid draaiden deze rond een as.
Het bootje maakte een S-bocht door de stad, eerst naar rechts en dan naar links. Na de rechter bocht zag je recht voor je een soort slang die door een windmachine omhoog werd geblazen. Zoals alles in deze scene was ook deze fluoriserend.
Door een poort verliet je de magische stad en na een linker bocht kwam je bij de volgende scene. Deze scene kan ik mij eigenlijk niet meer goed herinneren. Wat me nog bij staat is dat je aan de linkerkant een Boeddhabeeld zag met daar omheen allemaal gouden voorwerpen.
Na het passeren van de Boeddha voer je recht op een grot af die was afgesloten door een grote houten deur…
Voor de deur stond een stel rovers met getrokken zwaarden. Er klonk een dreigend muziekje en opeens werd de deur doorzichtig. Achter de deur zat Ali Baba, in de schatkamer van de 40 rovers, angstig om zich heen te kijken.
Na deze humoristische scene kwam je terecht in de Stormscene. Terwijl de kunstmatige regen naar beneden kletterde zag je een zeemonster dat probeerde een schip naar beneden te trekken. Dit alles opgeluisterd met spectaculaire special effects zoals een windmachine die het liet stormen en een bliksemflits.
Na deze stormachtige scene werd het weer rustiger en kwam je op een markt terecht. Hier was weer de nodige humor in verwerkt zoals een Fahkir die zittend op een spijkerbed een kruik aan zijn hals zet. Doch het water, of wat het maar moest voorstellen, stroomt er net zo hard weer uit door de gaatjes in zijn lichaam als gevolg van het spijkerbed.
Deze Oosterse marktscene deed ook weer denken aan een scene uit de Fata Morgana die aan het begin een marktscene heeft. In Het paleis van Ali Baba was dit echter de laatste scene.
Helemaal aan het eind zat een groep bedelaars die aan de bezoekers in verschillende talen, net als in de Efteling, om geld vroegen. “Dinero, argent, geld, money” klonk het de hele tijd. Doordat je hier vlak voor het station was bleven de bootjes op drukke dagen hier vaak een tijdje dobberen. Vandaar dat ik mij de details van deze scene nog zo goed kan herinneren 🙂
De sluiting van Het Paleis van Ali Baba
In 1998 verkocht Walibi stichter Eddy Meeùs zijn Walibi Groep aan Premier Parks, het latere Six Flags (Lees voor meer details het artikel “Geschiedenis Walibi Belgium“). Enkele jaren later werd het park omgedoopt tot Six Flags Belgium en werd er flink geïnvesteerd in nieuwe attracties, vooral achtbanen.
Doch de nieuwe eigenaren hadden weinig op met de geschiedenis van het park, getuige de naamsverandering, en verwaarloosden de oude attracties. Vanwege de slechte technische staat werd Het Paleis van Ali Baba na het seizoen van 2001 gesloten. Een droevig einde van een prachtige darkride.
Nog altijd bekruipt mij een weemoedig gevoel wanneer ik Walibi Belgium bezoek en het gebouw van Het Paleis van Ali Baba zie. In gedachte hoor ik dan het melodietje dat tijdens de rit klonk en zie de prachtige scènes weer voor me.
Een aantal jaren is het nog als loopspookhuis gebruikt tijdens Halloween en stonden tussen de animatronics acteurs verkleed als monster. Wat had ik graag nog eens door dat gebouw willen lopen en herinneringen ophalen aan deze fantastische darkride uit mijn jeugd.
Sinds 2019 bevindt zich in dit gebouw de nieuwe interactieve darkride Popcorn Revenge.
2 replies to "Het Paleis van Ali Baba"
Geweldig stuk over deze attractie
Klinkt als een mooie darkride! Helaas nooit kunnen doen?