Wanneer ik over de snelweg A3 richting Neurenberg reed zag ik ter hoogte van het plaatsje Geiselwind altijd attracties boven de bomen uitsteken. In de zomer van 2017 besloot ik dit pretpark in Zuid-Duitsland eens te bezoeken. Daarover verderop in dit artikel meer. Nu eerst de geschiedenis van Freizeit-Land Geiselwind

Geschiedenis Freizeit-Land Geiselwind

In 1969 opende de zakenman Ernst Mensinger nabij het Beierse plaatsje Geiselwind een park dat een combinatie was van een dierenpark en een sprookjespark. Het dierenpark bestond uit volières met exotische vogels en pony’s die vrij rond mochten lopen.

In de jaren zeventig breidde het park uit met meer dieren en meer sprookjes. Begin jaren tachtig begon met de opening van een circusshow de eerste stap richting transformatie tot attractiepark. Doch de eerste echte attracties kwamen pas in 1989.

Freizeit-Land Geiselwind - Mack powered coaster "Blauer Enzian"

Dat jaar kwamen er vier attracties naar Freizeit-Land Geiselwind, twee achtbanen, een schommelboot en een koffiekopjesmolen (Vergelijkbaar met Monsieur Canibale in de Efteling). Twee van deze oerattracties staan nog steeds in het park. De Mack powered coaster “Blauer Enzian” en de koffiekopjesmolen “Fränkische Weinfahrt”, eveneens van Mack.

Omdat er geen grote budgetten beschikbaar waren kocht men gebruikte kermisattracties op. Ook vandaag de dag staat het park nog steeds vol met attracties die ooit over de kermissen reisden.

De daaropvolgende jaren kwamen er steeds meer nieuwe attracties en shows bij en groeit het park tot 40 hectare. In 2000 wordt een Vekoma Boomerang geopend, een achtbaan die niet van de kermis afkomstig is. Voor een familiepark als Geiselwind was dit een enorme investering. Het was de allereerste achtbaan van dit type in Duitsland waarmee het regionale pretpark landelijke bekendheid kreeg.

Matthias Mölter neemt Freizeit-Land Geiselwind over

Vanaf 2011 begonnen de bezoekersaantallen terug te lopen en was er minder geld beschikbaar voor nieuwe attracties. In een poging om nieuwe bezoekers naar het park te lokken besloot men kermisattracties te huren van de exploitanten. Ook werden er verschillende gesprekken gevoerd met nieuwe investeerders.

Eind 2016 werd het noodlijdende pretpark verkocht aan Matthias Mölter, een kermisexploitant uit de Zuid-Duitse stad Coburg. Hij wil grote vernieuwingen doorvoeren de komende jaren om Geiselwind weer in oude glorie te herstellen. Voor seizoen 2017 worden minimaal zes nieuwe attracties aangekondigd en nieuwe shows.

Freizeit-Land Geiselwind

Matthias Mölter, de nieuwe eigenaar van Freizeit-Land Geiselwind stamt uit een familie die al generaties over de kermissen reist. Zijn kermisbedrijf werd reeds in 1909 opgericht door zijn overgrootvader. Na jaren gereisd te hebben wilde hij het wat rustiger aan gaan doen. Met zijn aankoop heeft hij een vaste plek gevonden voor zijn attracties.

Mijn bezoek aan Freizeit-Land Geiselwind

De allereerste keer dat ik van Freizeit-Land Geiselwind hoorde was in 1989. Dat jaar had ik voor het eerst het eveneens Duitse pretpark Fort Fun bezocht en daar in de souvenirwinkel een “Freizeitpark Führer” (Pretparkengids) gekocht. In dit boek stonden alle pretparken in Duitsland en er ging een wereld voor me open.

Tot nog toe waren Phantasialand, Freizeitpark Kirchhorst (Reeds in 1985 gesloten) en Fort Fun de enige Duitse pretparken die ik kon. Door deze aankoop maakte ik kennis met vele nieuwe pretparken waaronder Europa-Park dat ik twee jaar later, in 1991, voor het eerst bezocht.

Een van de pretparken die ik ook voorbij had zien komen in deze gids was Freizeit-Land Geiselwind. Wanneer ik met de auto door Duitsland onderweg was en over de A3 ter hoogte van Geiselwind reed zag ik vanaf de snelweg de attracties. “Dat is Freizeit-Land Geiselwind, daar moet ik ook ooit eens gaan kijken” dacht ik dan.

Doch tot nog toe kwam het er niet van om het pretpark eens met een bezoekje te vereren. Meestal was ik onderweg naar of van een verre bestemming wanneer ik erlangs reed. Bovendien las ik op internetfora dat het pretpark in Duitsland bekend staat als een “Dauerkirmes”, Duits voor permanente kermis, waarmee een pretpark zonder enige thematisering wordt bedoeld.

In juni 2017, het begin van mijn vakantie, kwam het er dan eindelijk van. Via Duitsland en Oostenrijk zou ik naar Noord-Italië reizen en via Frankrijk en België weer terug naar Nederland. De eerste dag reed ik tot Würzburg om de volgende dag een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Freizeit-Land Geiselwind.

De eerste indruk van Freizeit-Land Geiselwind

Gezien hetgeen ik had gelezen waren mijn verwachtingen niet al te hoog gespannen. Ik verwachtte een Dauerkirmes en geen Disneyland. Nadat ik mijn auto vlak voor de ingang had geparkeerd begaf ik mij naar de kassa.

Er bleek slechts een kassa geopend, maar gezien het feit dat het park net open was en ik een van de eerste bezoekers van de dag was was dit logisch. Wel meteen een kleine ergernis, een bezoeker voor mij leek het kopen van een entreekaartje nogal moeilijk te vinden. Hij stelde het geduld van de wachtende bezoekers op de proef door allerlei vragen te stellen aan de kassière alvorens hij overging tot de koop.

Freizeit-Land Geiselwind

Eenmaal in het park was ik aangenaam verrast. Het pretpark zag er netjes uit en er was zelfs enige thematisering, in Beierse stijl. Het attractieaanbod bestaat inderdaad voornamelijk uit oudere kermisattracties, maar dat vond ik als nostalgicus best leuk. Zo zag ik na jaren weer een originele Huss Ranger, die vroeger op de plaatselijke kermis stond.

Personeel Geiselwind doet niet moeilijk over onrides

Nadat ik mijn rugzak had opgeborgen in een Schließfach (Een kluisje) ging ik met de GoPro een aantal onrides maken. De eerste onride was van een kinderachtbaan van het type Big Apple. Dit type achtbaan zie je nog veel op de kermis, en ook in het Nederlandse kinderpretpark Duinen Zathe staat er nog een. Toevallig is laatstgenoemde ook mijn allereerste achtbaan.

Na het kinderachtbaantje was de powered coaster “Blauer Enzian” aan de beurt. Vervolgens de spectaculairste achtbaan van Geiselwind, de Boomerang. Wat opviel was dat geen enkele operator moeilijk deed over het filmen. Dat terwijl de Duitse pretparken toch bekend staan als moeilijk op dat gebied. Hulde voor Freizeit-Land Geiselwind!

Omdat het een rustige doordeweekse dag in het voorseizoen was waren niet alle attracties bemand. Net als in Attractiepark Slagharen op rustige dagen waren de attracties om en om geopend. De Icarus, een Condor van Huss, en de Enterprise hebben zelfs een gemeenschappelijke bedieningshuisje. Hierdoor kan één operator beide attracties bedienen.

Vanwege de wisselende openingstijden stonden verschillende attracties stil. Een daarvan was een mooie wildwaterbaan die duidelijk van de kermis kwam. Toen ik later op de dag zag dat hij open was haalde ik snel de GoPro, die ik inmiddels had opgeborgen, op om ook daar een onride te maken.

Ik was nog maar net aangesloten of de ketting ging weer voor de ingang. Had ik even geluk dat ik nog net op tijd was. Met de handycam, die ik ook bij me had, maakte ik vanuit het station gauw wat opnames van de baan. Eigenlijk had ik die vanuit een ander perspectief willen nemen, doch doordat de baan weer gesloten zou worden was dit de enige kans beelden van afdalende bootjes te schieten.

Nog steeds dieren in Geiselwind

Een bijzondere attractie was Dinosaurierland waar je oog in oog staat met levensgrote animatronics van dinosaurussen en andere dieren uit de prehistorie. Het is vergelijkbaar met de darkride Dinoland in Europa-Park, alleen hier loop je er doorheen.

Naast de dino’s heeft Geiselwind ook nog steeds echte dieren. In de vele volières fladderen vele tropische vogels. Ook is er een kinderboerderij en zelfs een apenreservaat.

Al met al heb ik mij prima vermaakt in Freizeit-Land Geiselwind, temidden van de vele kermisklassiekers. Dit soort pretparken moet je niet vergelijken met een Europa-Park, Phantasialand of Disneyland. Deze themaparken hebben een veel groter budget en kunnen een totale beleving aanbieden.

Het nadeel van deze parken is echter dat het er altijd erg druk is en de entreeprijzen een stuk hoger zijn. Echter voor een gezin met kinderen is een dagje Freizeit-Land Geiselwind een prima alternatief voor veel minder geld. Zelf hoop ik Geiselwind over een aantal jaren nog eens te bezoeken om te kijken hoe dit Duitse pretpark zich heeft ontwikkeld onder de nieuwe eigenaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.